Kačica pre božieho námestníka
Autor receptu: zemo
Majster kuchár Bartolomeo Scappi zo 16. storočia patril medzi najvýznamnejších novátorov talianskej kuchyne. Varil postupne pre šiestich pápežov. Pochutnávali si napríklad aj na takejto kačici.
Postup
- Scappi používal na toto jedlo divoké kačky. Sú menšie ako domáce a rýchlješie sa pripravia. Vy si to môžete pripraviť aj z domácej kačice, ale treba rátať, že kým sa upečú, trvá to dlhšie. Recept z divých kačíc ráta s asi hodinou v mierne vyhriatej 150 stupňovej rúre.
- Šunku si nakrájajte na drobné kocky, hrozienka predtým nechajte namočené vo vlažnej vode.
- Očistené kačice vložte do pekáča so všetkými prísadami (okrem soli) a prikryte pokrievkou. Položte na sporák a priveďte do varu. Potom vložte pekáč do vyhriatej rúry na 150°C. Pečte dlhšie, aby boli mäkké.
- Výpek nechajte na sporáku odpariť, zhustnúť a až tento osoľte. Nakoniec ho podávajte samostatne, kačicu naporciujte a obložte slivkami. Takto končí pôvodný recept zo 16. storočia. Keďže neviem, ako sa má jesť samostatne slaná omáčka a nesolená kačica, radšej vám radím, polejte si výpekom mäso. Renesančná chuť pápeža by asi nebola to pravé nebíčko v našej papuľke...