Kačacia paštéta s marinovaným jablkom

Branislav Križan
šéfkuchár reštaurácie hotela Matyšák v Bratislave, 11. novembra 2010
Kačacia paštéta s marinovaným jablkom
Foto: Marek Velček
4
porcie
30 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 g
3 ks, celé
7 ks
200 g
50 g
podľa chuti
2 ks
0,5 l, napríklad Portito Roso Matyšák
0,4 l, Portito Bianco Matyšák
 podľa chuti
1 hviezdička
3  ks, na dip




Postup

  1. 1

    Kačaciu pečeň odblaníme a zbavíme žíl, vložíme do mixéra, pridáme celé vajcia a žĺtky a pridáme smotanu s mliekom, ktorú zohrejeme asi na 80 °C. Osolíme, pridáme redukované Portito Bianco (0,5 dl), a rozmixujeme na jemnú hladkú hmotu. Časť jabĺk ošúpeme, nakrájame na šestiny, podlejeme vínom Portito Roso, pridáme škoricu a badián s cukrom a varíme do zmäknutia asi 15 minút.

  2. 2

    Hmotu z kačacej pečene vylejeme do formy vopred vystlanej strečovou fóliou do troch štvrtín. Pridáme marinované jablká a prípadne dolejeme po vrch formy. Dáme robiť na paru asi 120 minút. Po vychladnutí vložíme formu s paštétou na noc do chladničky.

  3. 3

    Pred servírovaním si pripravíme jablkový dip: očistené jablká, škoricový cukor, pár klinčekov, javorový sirup, podlejeme vodou a varíme do zmäknutia. Po uvarení jemne scedíme a rozmixujeme na kašu. Precedíme cez jemné sitko a dáme vychladnúť.

  4. 4

    Pri servírovaní paštétu vyklopíme z formy a nakrájame na jednotlivé porcie, pridáme jablkový dip, ozdobíme a podávame.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia