Judášky fotorecept
Foto: olinecka
Aj takéto pomenovania majú výborne koláče vhodné na Veľkú noc.
príprava
na 190 °C
Suroviny
300 g |
|
300 g |
|
100 g rozpustené (alebo Hera) |
|
3 ks |
|
3 PL |
|
1 kocka (čerstvé) |
|
250 ml vlažné |
|
z 1/2 citróna |
|
1 ČL |
|
Na potretie cesta: | |
1 ks |
|
Na potretie upečených koláčov: | |
2 PL |
|
1 PL |
|
Na ozdobu: | |
|
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny na cesto.
-
2
Do vlažného mlieka dáme 1 PL cukru, 2 PL múky, rozdrobíme droždie a necháme na teplom mieste nakysnúť kvások. Múku preosejeme do väčšej misy, pridáme cukor, soľ, žĺtky, rozpustené maslo, nastrúhanú citrónovú kôru a kvások.
-
3
Rukou miesime aspoň 10-15 minút hladké cesto, ktoré dáme na teplé miesto vykysnúť aspoň 45 minút.
-
4
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.
-
5
Cesto rozdelíme na 24 rovnakých častí.
-
6
Z ktorých si urobíme šúľky v dĺžke 20-25 centimetrov.
-
7
Tvoríme rôzne tvary, môžeme dozdobiť hrozienkami. Poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným žĺtkom. Rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme 20-25 minút do zlatista.
-
8
Upečené judášky potrieme ešte za horúca zmesou medu a masla, tak, že med zohrejeme a vmiešame do teplého masla.
varecha.pravda.sk/recepty/velikonocni-jidase/63262-recept...
Sú nádherné chválim.
Takéto v obchode nekúpiš :)
Aj sa niečo naučia aj sa môžu pochváliť, že to robili oni sami.