Judáše s orechami

orchidea - fotkaorchidea, 17. marca 2013
Judáše s orechami
Foto: orchidea

Toto typické kysnuté veľkonočné pečivo sa pekávalo na Zelený štvrtok. Tvarom malo pripomínať stočený povraz, na ktorom sa obesil zradný biblický Judáš. Podoby Zobraziť celý popisToto typické kysnuté veľkonočné pečivo sa pekávalo na Zelený štvrtok. Tvarom malo pripomínať stočený povraz, na ktorom sa obesil zradný biblický Judáš. Podoby pečiva boli však rôzne, v každom kraji ich tvarovali inak. Nech už mali akýkoľvek tvar, určite judáše chutili...:)

24
porcií

Suroviny

600 g
120 g
3 PL
300 ml
2 ks
30 g
2 ks
štipka




Postup

  1. 1

    Do trochy vlažného mlieka rozdrobiť droždie a pridať trochu kryštálového cukru. Na teplom mieste nechať vykysnúť - kvások. Múku s práškovým cukrom preosiať do misky, pridať soľ, citrónovú kôru, vanilkové cukry. Pridať kvások, vo vlažnom mlieku rozšľahané vajíčka a roztopené maslo alebo Heru. Vypracovať hladké tuhšie cesto. Do cesta zapracovať hrozienka, orechy a mandle. (Dávala som približne po 3 PL, mandle som nemala tak som pridala len orechy a hrozienka).

  2. 2

    Cesto prikryť a nechať na teplom mieste asi hodinu, kým nevykysne.

  3. 3

    Vykysnuté cesto rozdeliť na 24 kúskov. (Rozvážila som si po 50 gramov). Z každého vyšúľať valčeky približne 25-30 cm dlhé a tie ľubovoľne stáčať.

    Judáše s orechami - obrázok 3
  4. 4

    Judáše na plechu potrieť žĺtkom a nechyť podkysnúť. Potom piecť v rúre vyhriatej na 180 stupňov 20 minút. (Ja som ich ešte prikryla papierom a dopekala 10 minút)

  5. 5

    Ešte horúce sa môžu potrieť medom a posypať orechami alebo vychladnuté posypať práškovým cukrom.

Diskusia k receptu

havino
@orchidea , pekné, hod mi jeden, len jeden :-), ukladám, inak práve som včera čítala podobné po upečení potrieť teplým medom, ešte som tak nepiekla, skúsim tieto tvoje cez víkend a potriem ich medom
ola111
@orchidea ,judáše musia byť chutné,no a vidíš,ani túto historku som nepoznala,tak ďakujem aj za tento výklad,pekné...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia