Judáše s orechami

Autor receptu: orchidea

Toto typické kysnuté veľkonočné pečivo sa pekávalo na Zelený štvrtok. Tvarom malo pripomínať stočený povraz, na ktorom sa obesil zradný biblický Judáš. Podoby pečiva boli však rôzne, v každom kraji ich tvarovali inak. Nech už mali akýkoľvek tvar, určite judáše chutili...:)

24
porcií

Postup

  1. Do trochy vlažného mlieka rozdrobiť droždie a pridať trochu kryštálového cukru. Na teplom mieste nechať vykysnúť - kvások. Múku s práškovým cukrom preosiať do misky, pridať soľ, citrónovú kôru, vanilkové cukry. Pridať kvások, vo vlažnom mlieku rozšľahané vajíčka a roztopené maslo alebo Heru. Vypracovať hladké tuhšie cesto. Do cesta zapracovať hrozienka, orechy a mandle. (Dávala som približne po 3 PL, mandle som nemala tak som pridala len orechy a hrozienka).
  2. Cesto prikryť a nechať na teplom mieste asi hodinu, kým nevykysne.
  3. Vykysnuté cesto rozdeliť na 24 kúskov. (Rozvážila som si po 50 gramov). Z každého vyšúľať valčeky približne 25-30 cm dlhé a tie ľubovoľne stáčať.
  4. Judáše na plechu potrieť žĺtkom a nechyť podkysnúť. Potom piecť v rúre vyhriatej na 180 stupňov 20 minút. (Ja som ich ešte prikryla papierom a dopekala 10 minút)
  5. Ešte horúce sa môžu potrieť medom a posypať orechami alebo vychladnuté posypať práškovým cukrom.