Jogurtovo-šľahačková torta fotorecept

zirafninka1 - fotkazirafninka1, 19. januára 2011

Pri príprave tejto torty spotrebujete dosť šlahačky. Avšak vďaka jogurtu je torta svieža a ľahká.

Suroviny

3 PL
4 ks
180 g
1 bal.
100 ml, horúca
100 ml
1/2 bal.
200 g
Čokoládova pena:
1 a 1/2 tyčinky
375 g
3 PL
1 bal.
300 ml
100 ml
Marhuľová pena:
1 a 1/2 tyčinky
375 g
300 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Žĺtka oddelíme od bielkov. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh. Žĺtka s cukrom vyšľaháme na penu, za stáleho šľahania prilievame vodu a olej. K žĺtkovej zmesi preosejeme múku s kypriacim práškom a dobre premiešame. Nakoniec zľahka zapracujeme sneh z bielkov. Časť cesta nalejeme do okrúhlej formy a upečieme.

    Jogurtovo-šľahačková torta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Druhú časť cesta upečieme na užšom plechu vystlanom papierom na pečenie.

    Jogurtovo-šľahačková torta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Upečeným vychladnutým cestom vystelieme tortovú formu. Korpus potrieme džemom.

    Jogurtovo-šľahačková torta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Agar natrháme na malé kusky a necháme bobtnať v mlieku 15 minút. Na malom plameni ohrievame do rozpustenia. Necháme mierne vychladnúť.

    Jogurtovo-šľahačková torta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Čokoládový jogurt zmiešame s kakaom a vanilínovým cukrom. 2 lyžice zmesi za stáleho miešania metličkou pridáme k mlieku s rozpusteným agarom. Nakoniec primiešame aj zvyšnú jogurtovú zmes.

    Jogurtovo-šľahačková torta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    300 ml smotany na šľahanie vyšľaháme dotuha. Po lyžiciach zľahka zamiešavame šľahačku k úplne vychladnutej jogurtovo - agarovej zmesi.

    Jogurtovo-šľahačková torta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Penou naplníme pripravenú tortovú formu. Odložíme do chladničky.

    Jogurtovo-šľahačková torta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Marhuľový kompót prelejeme do cedníka, šťavu zachytíme. V 100 ml šťavy necháme bobtnať agar 15 minút. Na miernom malom plameni ohrievame do úplného rozpustenia. Marhule rozmixujeme a postupne pridáme k mierne vychladnutej šťave s agarom.

    Jogurtovo-šľahačková torta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pridáme jogurt a vyšľahanú smotanu na šľahanie.

    Jogurtovo-šľahačková torta (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Marhuľovú penu nalejeme na stuhnutú čokoládovú. Opäť odložíme do chladničky. Po 3 hodinách možeme servírovať.

    Jogurtovo-šľahačková torta (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

evusik
krásny a určite dobrý zákusok, si šikula :-)
matahari1974
pýtam sa nesmelo , čo je agar agar ???
Lebo vyzera vynikajuce a určite by som ju raz vyskušala.Vdaka ukladam do KK
zirafninka1
Opravene. Dakujem. Agar je nezivocisna zelatina.vyraba sa z rias. Samozrejme da sa nahradit normalnou zelatinou.
lienka25
Krásna tortička a určite aj výborná :-) Ale môžem sa ešte opýtať,asi aké množstvo tej klasickej želatíny je potrebné ?? Neviem či sa mi podarí zohnať tú agar agar želatínu.
evanaaa
Agar je z morskej riasy a kto lúštieva krížovky, ten to pozná, aj ja som sa naučila z legiend pri lúštení ,čo je to, ale som sa s ním nestretla. Dcéra mi práve spomínala, že bude robiť v tržnici- v bývalej IKEA, v pred. zdravej výživy a budú mať aj tovar z Čiech, tak som rada.
evanaaa
Žirafninka, ty ak nie si vyučená cukrárka, tak si ňou bola v predošlom živote, lebo čo torta ( koláč), to neznáma pochúťka. Ten jogurt a šľahačka - to musí byť na chuť lahoda. Parádne.
zirafninka1
Dakujem vam. Kolko klasickej zelatiny naozaj neviem. Podla navodu na obale prisposobit. Ratat, ze kazda vrstva ma cca 700 ml. Cukrarka v minulom zivote? Mile :) Ked som bola mala chcela som byt cukrarka, pernikarka a potom kontrolorka v cokoladovni :)) No a skoncila som v zdravotnictve.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha