Jogurtovo-šľahačková torta (fotorecept)

Autor receptu: zirafninka1

Pri príprave tejto torty spotrebujete dosť šlahačky. Avšak vďaka jogurtu je torta svieža a ľahká.

Suroviny

Postup

  1. Žĺtka oddelíme od bielkov. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh. Žĺtka s cukrom vyšľaháme na penu, za stáleho šľahania prilievame vodu a olej. K žĺtkovej zmesi preosejeme múku s kypriacim práškom a dobre premiešame. Nakoniec zľahka zapracujeme sneh z bielkov. Časť cesta nalejeme do okrúhlej formy a upečieme.
  2. Druhú časť cesta upečieme na užšom plechu vystlanom papierom na pečenie.
  3. Upečeným vychladnutým cestom vystelieme tortovú formu. Korpus potrieme džemom.
  4. Agar natrháme na malé kusky a necháme bobtnať v mlieku 15 minút. Na malom plameni ohrievame do rozpustenia. Necháme mierne vychladnúť.
  5. Čokoládový jogurt zmiešame s kakaom a vanilínovým cukrom. 2 lyžice zmesi za stáleho miešania metličkou pridáme k mlieku s rozpusteným agarom. Nakoniec primiešame aj zvyšnú jogurtovú zmes.
  6. 300 ml smotany na šľahanie vyšľaháme dotuha. Po lyžiciach zľahka zamiešavame šľahačku k úplne vychladnutej jogurtovo - agarovej zmesi.
  7. Penou naplníme pripravenú tortovú formu. Odložíme do chladničky.
  8. Marhuľový kompót prelejeme do cedníka, šťavu zachytíme. V 100 ml šťavy necháme bobtnať agar 15 minút. Na miernom malom plameni ohrievame do úplného rozpustenia. Marhule rozmixujeme a postupne pridáme k mierne vychladnutej šťave s agarom.
  9. Pridáme jogurt a vyšľahanú smotanu na šľahanie.
  10. Marhuľovú penu nalejeme na stuhnutú čokoládovú. Opäť odložíme do chladničky. Po 3 hodinách možeme servírovať.