Jemný makovo-slivkový koláč fotorecept
Foto: Olinecka
Veľa sliviek tohto roku a moje pečenie, ktoré zvládne aj začiatočník.
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
250 g |
|
120 g |
|
150 g (alebo Palmarin) |
|
1 bal. |
|
2 ks |
|
1 ČL |
|
Plnka: | |
700 ml |
|
1 bal. |
|
5-6 PL |
|
200 g mletý |
|
2 ks |
|
2 bal. |
|
podľa potreby (čerstvé) |
|
na vymastenie formy |
|
na vysypanie formy |
|
Postup
-
1
Najprv si pripravíme všetky ingrediencie na plnku.
-
2
Z mlieka a pudingov uvaríme hustý puding, zomelieme mak.
-
3
Mak ešte za horúca vmiešame do pudingu a necháme vychladnúť.
-
4
Prichystáme si ingrediencie na cesto, na foto som zabudla na prášok do pečiva.
-
5
Do misky dáme všetky suché ingrediencie, maslo pokrájané na menšie kúsky.
-
6
Urobíme mrveničku, z ktorej trochu odoberieme na posýpku koláča, pridáme žĺtky a prášok do pečiva.
-
7
Urobíme si cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme stuhnúť v chladničke.
-
8
Okrúhly plech (priemer 32 cm) vymastíme maslom a vysypeme múkou môže byť aj klasický plech. Cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm.
-
9
Cesto prenesieme na plech a upravíme až na boky, aby nám nevytiekla plnka. Do makovej plnky pridáme tuhý sneh vyšľahaný z bielkov, ktoré nám ostali. Slivky umyjeme a necháme odkvapkať.
-
10
Plnku vylejeme na cesto a poukladáme slivky rozpolenou časťou nahor. Vrch sliviek posypeme posýpkou. Dame piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov 40-45 minút do zlatista.
-
11
Po upečení necháme vychladnúť, dobrú chuť.
Príď mi ešte jeden strom neskutočne veľa,teraz ešte suším na zimu.Pozdravujem
Určite môžu veď treba skúsiť, nedá sa pokaziť.Krasny dník.
Preto som napísala, že môže byť aj klasický plech.Mne sa upieklo,natesno.Na koštovku ešte trochu, mám.Dakujem.
Jasné. Nechtěla jsem, aby to vyznělo rýpavě. Mám teď takové období, že peču zásadně natesno!! Oh, pořád se něco děje. Hezký víkend, milá @Olinecka !
Vôbec to nebolo,rypavo,super.Aj Tebe krásny víkend.
aj nám, ale aj padajú. Toto musím vyskúšať.