Slivkový koláč
Jemný makovo-slivkový koláč (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Veľa sliviek tohto roku a moje pečenie, ktoré zvládne aj začiatočník.
50 minút príprava |
40-45 minút na 180 °C |
Postup
- Najprv si pripravíme všetky ingrediencie na plnku.
- Z mlieka a pudingov uvaríme hustý puding, zomelieme mak.
- Mak ešte za horúca vmiešame do pudingu a necháme vychladnúť.
- Prichystáme si ingrediencie na cesto, na foto som zabudla na prášok do pečiva.
- Do misky dáme všetky suché ingrediencie, maslo pokrájané na menšie kúsky.
- Urobíme mrveničku, z ktorej trochu odoberieme na posýpku koláča, pridáme žĺtky a prášok do pečiva.
- Urobíme si cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme stuhnúť v chladničke.
- Okrúhly plech (priemer 32 cm) vymastíme maslom a vysypeme múkou môže byť aj klasický plech. Cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm.
- Cesto prenesieme na plech a upravíme až na boky, aby nám nevytiekla plnka. Do makovej plnky pridáme tuhý sneh vyšľahaný z bielkov, ktoré nám ostali. Slivky umyjeme a necháme odkvapkať.
- Plnku vylejeme na cesto a poukladáme slivky rozpolenou časťou nahor. Vrch sliviek posypeme posýpkou. Dame piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov 40-45 minút do zlatista.
- Po upečení necháme vychladnúť, dobrú chuť.