Jemný jablkový koláč fotorecept
Foto: cesminaz
Rýchly, jednoduchý, veľmi chutný jablkový koláč.
na 180 °C
Suroviny
400 g |
|
200 g |
|
100 g |
|
5 ks |
|
100 g |
|
100 g |
|
1 dcl |
|
1 dcl |
|
5 ks |
|
1 ks |
|
1 bal (15 g) |
|
0,5 KL |
|
Na potretie: | |
podľa potreby (alebo iný ľubovoľný) |
|
Čokoládová poleva: | |
100 g |
|
50 g |
|
Postup
-
1
Najprv zalejeme horúcou vodou hrozienka, nechame ich 30 minút pučať. Kto chce, môže ich nechať celkom napučať, ale trvá to dlhšie :-) Zatiaľ si očistíme zo 5 - 6 stredne veľkých jabĺk a postrúhame ich na veľkých slzách. Ďalej potrebujeme 100 g mletých orechov a dopredu si zmiešame aj múku, soľ a PDP.
-
2
Celé vajíčka s práš. cukrom, kryš. cukrom a van. cukrom vyšľaháme do penista. Pridáme 1 dl oleja, s ktorým znova dobre vyšľaháme. Ďalej postupne potroške pridávame orechy a múku a zakaždým dobre prešľaháme. Následne prilejeme 1 dl mlieka, prešľaháme a nakoniec už len lyžicou vmiešame jablká a hrozienka. Cesto vylejeme na olejom vytretý a múkou vysypaný plech a pečieme v dopredu rozohriatej rúre na 180 °C cca 30 minút. Treba urobit skúšku ihlou.
-
3
Na upečený, ešte teplý koláč natrieme džem a necháme koláč celkom vychladnúť. Ja zvyknem natrieť len polovicu, lebo koláč chutí výborne aj samotný bez džemu a polevy :-)
-
4
Keď už koláč vychladol, urobíme si polevu. Čokoládu pokrájame a s maslom ju pomaly spustíme buď vo vodnom kúpeli, alebo na sporáku na najmenšom ohni za stáleho miešania. Udané množstvo 100 g čokolady + 50 g masla je na polovicu koláča. Čiže ak chcete poliať celý koláč, tak si treba urobiť polevu zo 150 g čokolády + 100 g masla. Veľkosť môjho plechu je 25 x 35 cm.
-
5
Čokoládu lyžicou rozotrieme na džem a necháme stuhnúť. Po stuhnutí som pokrájala nožíkom s jemnými zúbkami, ktorý som namáčala zakaždým do horúcej vody. Môj plech má rozmer 25 x 35 cm a môj koláčik bol vysoký 4 - 4,5 cm, takže ak ho chcete mať nižší, tak ho musíte piecť vo väčšom plechu :-)
-
6
Koláč je naozaj veľmi chutný. Kombinácia jabĺk, orechov a hrozienok je chuťovo výborná :-) Ale jahodový džem s čokoládou mu dodajú ešte lepšiu chuť. Takýmto spôsobom dostaneme vlastne 2 koláčiky ;-P Dobrú chuť.
Dakujem krásne za tvoje prianie a milý komentík :-) S tými receptami sa budem snažiť podeliť :-) Prajem aj tebe vsetko dobré do nového roku! Prijemny zvysok dna prajem :-)
Ja mám väčšie plechy, škoda, nie je taký vysoký, zato dobrá klasika, aj som na ten recept zabudla, u nás sa často robieval, hlavne, že to bolo rychlo. Na hotový upečený koláč som dala(môj domáci) marhuľový lekvár, na to citrónovou aj čokoládovou polevou pofŕkala.
Decká sa potešili, u nás zopár kúskov ku kávičke nech sa jazyk potešil :-)
Ďakujem za pripomenutie jednoduchého a rýchlo spraveného koláčika.