Jablkový koláč
Jablkový koláč

Jemný jablkový koláč fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 7. januára 2018
Jemný jablkový koláč (fotorecept)
Foto: cesminaz

Rýchly, jednoduchý, veľmi chutný jablkový koláč.

30 minút
na 180 °C

Suroviny

400 g
200 g
100 g
5 ks
100 g
100 g
1 dcl
1 dcl
5 ks
1 ks
1 bal (15 g)
0,5 KL
Na potretie:
podľa potreby (alebo iný ľubovoľný)
Čokoládová poleva:
100 g
50 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv zalejeme horúcou vodou hrozienka, nechame ich 30 minút pučať. Kto chce, môže ich nechať celkom napučať, ale trvá to dlhšie :-) Zatiaľ si očistíme zo 5 - 6 stredne veľkých jabĺk a postrúhame ich na veľkých slzách. Ďalej potrebujeme 100 g mletých orechov a dopredu si zmiešame aj múku, soľ a PDP.

    Jemný jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Celé vajíčka s práš. cukrom, kryš. cukrom a van. cukrom vyšľaháme do penista. Pridáme 1 dl oleja, s ktorým znova dobre vyšľaháme. Ďalej postupne potroške pridávame orechy a múku a zakaždým dobre prešľaháme. Následne prilejeme 1 dl mlieka, prešľaháme a nakoniec už len lyžicou vmiešame jablká a hrozienka. Cesto vylejeme na olejom vytretý a múkou vysypaný plech a pečieme v dopredu rozohriatej rúre na 180 °C cca 30 minút. Treba urobit skúšku ihlou.

    Jemný jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na upečený, ešte teplý koláč natrieme džem a necháme koláč celkom vychladnúť. Ja zvyknem natrieť len polovicu, lebo koláč chutí výborne aj samotný bez džemu a polevy :-)

    Jemný jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď už koláč vychladol, urobíme si polevu. Čokoládu pokrájame a s maslom ju pomaly spustíme buď vo vodnom kúpeli, alebo na sporáku na najmenšom ohni za stáleho miešania. Udané množstvo 100 g čokolady + 50 g masla je na polovicu koláča. Čiže ak chcete poliať celý koláč, tak si treba urobiť polevu zo 150 g čokolády + 100 g masla. Veľkosť môjho plechu je 25 x 35 cm.

    Jemný jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Čokoládu lyžicou rozotrieme na džem a necháme stuhnúť. Po stuhnutí som pokrájala nožíkom s jemnými zúbkami, ktorý som namáčala zakaždým do horúcej vody. Môj plech má rozmer 25 x 35 cm a môj koláčik bol vysoký 4 - 4,5 cm, takže ak ho chcete mať nižší, tak ho musíte piecť vo väčšom plechu :-)

    Jemný jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Koláč je naozaj veľmi chutný. Kombinácia jabĺk, orechov a hrozienok je chuťovo výborná :-) Ale jahodový džem s čokoládou mu dodajú ešte lepšiu chuť. Takýmto spôsobom dostaneme vlastne 2 koláčiky ;-P Dobrú chuť.

    Jemný jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 6
Recept je zaradený do kategórií:
Múčne jedlá, Ovocné, Dezerty, Na sladko, Koláče, Pečené

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
To musí byť paráda na jazyku, takú chuť som nemala už dávno si dať taký šťavnatý koláčik, pri Tvojej prezentácii je radosťou nielen pozrieť, ale aj sa nakopnúť si to spraviť, ukladaám, nech sa recept nestratí !!
Milá Cesminaz, Tvoj koláč sa mi veľmi páči, s takým koláčom vyštartovať do nového roku to už niečo znamená. Prajem Ti, nech sa Ti darí v osobnom živote aj v kuchyni aby si nás potešila ešte mnohými kuchárskymi výtvormi, z ktorých v prvom rade máš radosť Ty, ale aj Tvoji drahí, pre ktorých to varíš a pečieš.