Jemný jablkový koláč fotorecept

cesminaz - fotkaCesminaz, 7. januára 2018 21:53
Ďalšie recepty »

Jemný jablkový koláč (fotorecept)Foto: cesminaz

Rýchly, jednoduchý, veľmi chutný jablkový koláč.

30 min
na 180 °C

Suroviny

400 g
200 g
100 g
5 ks
100 g
100 g
1 dcl
1 dcl
5 ks
1 ks
1 bal (15 g)
0,5 KL
Na potretie:
podľa potreby (alebo iný ľubovoľný)
Čokoládová poleva:
100 g
50 g

Postup prípravy

  1. 1

    Najprv zalejeme horúcou vodou hrozienka, nechame ich 30 minút pučať. Kto chce, môže ich nechať celkom napučať, ale trvá to dlhšie :-) Zatiaľ si očistíme zo 5 - 6 stredne veľkých jabĺk a postrúhame ich na veľkých slzách. Ďalej potrebujeme 100 g mletých orechov a dopredu si zmiešame aj múku, soľ a PDP.

    Jemný jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Celé vajíčka s práš. cukrom, kryš. cukrom a van. cukrom vyšľaháme do penista. Pridáme 1 dl oleja, s ktorým znova dobre vyšľaháme. Ďalej postupne potroške pridávame orechy a múku a zakaždým dobre prešľaháme. Následne prilejeme 1 dl mlieka, prešľaháme a nakoniec už len lyžicou vmiešame jablká a hrozienka. Cesto vylejeme na olejom vytretý a múkou vysypaný plech a pečieme v dopredu rozohriatej rúre na 180 °C cca 30 minút. Treba urobit skúšku ihlou.

    Jemný jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na upečený, ešte teplý koláč natrieme džem a necháme koláč celkom vychladnúť. Ja zvyknem natrieť len polovicu, lebo koláč chutí výborne aj samotný bez džemu a polevy :-)

    Jemný jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď už koláč vychladol, urobíme si polevu. Čokoládu pokrájame a s maslom ju pomaly spustíme buď vo vodnom kúpeli, alebo na sporáku na najmenšom ohni za stáleho miešania. Udané množstvo 100 g čokolady + 50 g masla je na polovicu koláča. Čiže ak chcete poliať celý koláč, tak si treba urobiť polevu zo 150 g čokolády + 100 g masla. Veľkosť môjho plechu je 25 x 35 cm.

    Jemný jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Čokoládu lyžicou rozotrieme na džem a necháme stuhnúť. Po stuhnutí som pokrájala nožíkom s jemnými zúbkami, ktorý som namáčala zakaždým do horúcej vody. Môj plech má rozmer 25 x 35 cm a môj koláčik bol vysoký 4 - 4,5 cm, takže ak ho chcete mať nižší, tak ho musíte piecť vo väčšom plechu :-)

    Jemný jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Koláč je naozaj veľmi chutný. Kombinácia jabĺk, orechov a hrozienok je chuťovo výborná :-) Ale jahodový džem s čokoládou mu dodajú ešte lepšiu chuť. Takýmto spôsobom dostaneme vlastne 2 koláčiky ;-P Dobrú chuť.

    Jemný jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 6
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist