Jablkový koláč

Jemný jablkový koláč (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Rýchly, jednoduchý, veľmi chutný jablkový koláč.

30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv zalejeme horúcou vodou hrozienka, nechame ich 30 minút pučať. Kto chce, môže ich nechať celkom napučať, ale trvá to dlhšie :-) Zatiaľ si očistíme zo 5 - 6 stredne veľkých jabĺk a postrúhame ich na veľkých slzách. Ďalej potrebujeme 100 g mletých orechov a dopredu si zmiešame aj múku, soľ a PDP.
  2. Celé vajíčka s práš. cukrom, kryš. cukrom a van. cukrom vyšľaháme do penista. Pridáme 1 dl oleja, s ktorým znova dobre vyšľaháme. Ďalej postupne potroške pridávame orechy a múku a zakaždým dobre prešľaháme. Následne prilejeme 1 dl mlieka, prešľaháme a nakoniec už len lyžicou vmiešame jablká a hrozienka. Cesto vylejeme na olejom vytretý a múkou vysypaný plech a pečieme v dopredu rozohriatej rúre na 180 °C cca 30 minút. Treba urobit skúšku ihlou.
  3. Na upečený, ešte teplý koláč natrieme džem a necháme koláč celkom vychladnúť. Ja zvyknem natrieť len polovicu, lebo koláč chutí výborne aj samotný bez džemu a polevy :-)
  4. Keď už koláč vychladol, urobíme si polevu. Čokoládu pokrájame a s maslom ju pomaly spustíme buď vo vodnom kúpeli, alebo na sporáku na najmenšom ohni za stáleho miešania. Udané množstvo 100 g čokolady + 50 g masla je na polovicu koláča. Čiže ak chcete poliať celý koláč, tak si treba urobiť polevu zo 150 g čokolády + 100 g masla. Veľkosť môjho plechu je 25 x 35 cm.
  5. Čokoládu lyžicou rozotrieme na džem a necháme stuhnúť. Po stuhnutí som pokrájala nožíkom s jemnými zúbkami, ktorý som namáčala zakaždým do horúcej vody. Môj plech má rozmer 25 x 35 cm a môj koláčik bol vysoký 4 - 4,5 cm, takže ak ho chcete mať nižší, tak ho musíte piecť vo väčšom plechu :-)
  6. Koláč je naozaj veľmi chutný. Kombinácia jabĺk, orechov a hrozienok je chuťovo výborná :-) Ale jahodový džem s čokoládou mu dodajú ešte lepšiu chuť. Takýmto spôsobom dostaneme vlastne 2 koláčiky ;-P Dobrú chuť.