Jemná fazuľová polievka fotorecept

alexdidi - fotkaalexdidi, 27. augusta 2010
Jemná fazuľová polievka (fotorecept)
Foto: alexdidi

Viem, že mnohým, hlavne mužom bude v tejto polievke niečo chýbať, ale verte,že aj bez údeného či klobásy chutí výborne. Varievala ju už moja Zobraziť celý popisViem, že mnohým, hlavne mužom bude v tejto polievke niečo chýbať, ale verte,že aj bez údeného či klobásy chutí výborne. Varievala ju už moja babička s lečkami(malé cestovinové štvorčeky) alebo scirankou(tarhoňa) a takto ju robím stále aj ja. Chutí nám ešte viac ako s údeninou či smotanou. Nehovoriac o tom, aká je zdravá, strukovinová...

6
porcií
15 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
1 ks
3 strúčiky
3 PL
1 PL
1 PL




Postup

  1. 1

    Dáme si variť fazuľu namočenú aspoň 12 hodín. Varím ju bez soli v tlakovom hrnci asi 30 minút. Pridávam len bobkový list. V neosolenej vode sa skôr uvarí.

    Jemná fazuľová polievka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kým sa fazuľa varí si na masle s pokrájanou cibuľou a múkou urobíme svetlú zápražku.

    Jemná fazuľová polievka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Odstavíme, pridáme pretlačený cesnak a č. papriku. Prilejeme trochu studenej vody a ponorným mixérom rozmixujeme(nemusí sa mixovať).

    Jemná fazuľová polievka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do tohto základu pridáme pokrájanú koreňovú zeleninu (mrkva, zeler, petržlen), zväzok zelerovej a petržlenovej vňate, soľ, vegetu,korenie a vodu(pozor, vodu budeme mať ešte z fazule). Varíme takmer do mäkka.

    Jemná fazuľová polievka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na záver pridáme uvarenú fazuľu a chvíľu spolu povaríme, dochutíme. Polievka má byť pomerne hustá. Vyberieme zväzky vňatí.

  6. 6

    Zvlášť uvaríme tarhoňu. Najlepšia je domáca, ktorú si veľmi ľahko a rýchlo urobíme:z 1 vajíčka, soli a hrubej múky urobíme veľmi tuhé cesto, ktoré postrúhame na strúhadle s veľkými dierkami. Rozložené na lopári necháme preschnúť. Potom už len uvaríme v slanej vode. Varíme len krátko, nerozvariť, al dente. Scedíme a prepláchneme studenou vodou. Necháme občasným premiešaním dobre odkvapkať.

    Jemná fazuľová polievka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Servírujeme: do taniera dáme taarhoňu, zalejeme polievkou a pridáme posekanú petržlenovú vňať. Na tejto polievočke si naozaj pochutíte. Prajem Dobrú chuť!

  8. 8

    P.S. : Ak máte problémy s nadúvaním : vodu v ktorej sa fazuľa močila určite vylejeme, prípadne aj vodu v ktorej sa varila.

Diskusia k receptu

jezibabka1
@alexdidi máš pravdu, v tejto polievke vôbec mäsko nechýba aj keď ja dám vyvariť do nej kožku zo slaninky, ale ináč varím presn takto, len do nej robím "lečky":) - teda varím kúpené, lebo som leňoch a doma sa mi ich nechce robiť:)))
alexdidi
@je žibabka1, aj ja zvyčajne robím "lečky", ale teraz som tiež bola leňoch a keďže tie kúpené mi veľmi nerežú, tak som urobila aspoň tú tarhoňu, to je bleskovka.
alexdidi
...ešte som zabudla, kožku dávam do kapustnice, ale vyskúšam aj tu...
lucylee
výborná polievočka, na východe u svokrovcov ju robia podobne, len svokra dáva popražiť na masle cibuľku a pridá ml. č. papriku a nakoniec naleje do polievka, ale základ je rovnaká, fazuľa, koreňová zeleninka, vňať, ďakujem za pripomenutie, určite vyskúšam
tatranka
Výborná polievka,ktorú máme aj my radi.Tento základ sa dá obmieňať a vylepšovať na množstvo spôsobov.
frezia68
Okrem sciranky robím ako Ty a občas kožky zo slaninky.....ale akosi slaninu s kožou už nedostanem a zabíjačku už ani nepamätám......
evanaaa
No, práve pred pol hodinou som dojedla fazuľovicu.Ja k nej robím širšie rezance, hlavne pre muža, mne chutí najviac s chlebom.A zvykla som kupovať hotovú červenú fazuľu, tak mi to dlho netrvá a je tiež dobrá.Ináč, bobkový list dávam len keď robím nakyselo, ale to je už iné, tam zelenina nejde. Tak ako hovorí Tatranka, spôsobov je veľa.
mamatata2
Nádhera, moja mama robila skoro takú istú , cibuľka v zápražke dodá polievke výbornú chuť. Ako závarku dávame tzv. geršňu, správne asi krúpky. Ďakujem za pripomenutie, uvarím na budúci týždeň.
alexdidi
@mamatata2 , aj ja niekedy dávam krúpy, mamka im hovorila "geršľe"....ten mekčeň na l je tam schválne...to je ale echt východniarske slovo...ale polievka je s nimi tiež naozaj výborná...
bozulka
Nevadí,že je bez klobásy a údeného,ale ja osobne by som vymenila - "jemná za pikant" a už by mi nič nechýbalo.Samozrejme keď nie sú malé deti.
alexdidi
@bozulka , máš pravdu, aj ja totiž pikantné ľúbim, ale teraz už len tak do taniera si dávam chilli, pretože môj manžel neveľmi chce a mám aj štyroch malých vnukov, ktorí u nás trávia veľa času, takže aj kôli nim to býva jemná...
lucka555
konečne som našla pravú vychodňarskú fazulovú polievku bez údeneho mäsa!! super!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia