Jemná fazuľová polievka (fotorecept)

Autor receptu: alexdidi

Viem, že mnohým, hlavne mužom bude v tejto polievke niečo chýbať, ale verte,že aj bez údeného či klobásy chutí výborne. Varievala ju už moja babička s lečkami(malé cestovinové štvorčeky) alebo scirankou(tarhoňa) a takto ju robím stále aj ja. Chutí nám ešte viac ako s údeninou či smotanou. Nehovoriac o tom, aká je zdravá, strukovinová...

6
porcií
15 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Dáme si variť fazuľu namočenú aspoň 12 hodín. Varím ju bez soli v tlakovom hrnci asi 30 minút. Pridávam len bobkový list. V neosolenej vode sa skôr uvarí.
  2. Kým sa fazuľa varí si na masle s pokrájanou cibuľou a múkou urobíme svetlú zápražku.
  3. Odstavíme, pridáme pretlačený cesnak a č. papriku. Prilejeme trochu studenej vody a ponorným mixérom rozmixujeme(nemusí sa mixovať).
  4. Do tohto základu pridáme pokrájanú koreňovú zeleninu (mrkva, zeler, petržlen), zväzok zelerovej a petržlenovej vňate, soľ, vegetu,korenie a vodu(pozor, vodu budeme mať ešte z fazule). Varíme takmer do mäkka.
  5. Na záver pridáme uvarenú fazuľu a chvíľu spolu povaríme, dochutíme. Polievka má byť pomerne hustá. Vyberieme zväzky vňatí.
  6. Zvlášť uvaríme tarhoňu. Najlepšia je domáca, ktorú si veľmi ľahko a rýchlo urobíme:z 1 vajíčka, soli a hrubej múky urobíme veľmi tuhé cesto, ktoré postrúhame na strúhadle s veľkými dierkami. Rozložené na lopári necháme preschnúť. Potom už len uvaríme v slanej vode. Varíme len krátko, nerozvariť, al dente. Scedíme a prepláchneme studenou vodou. Necháme občasným premiešaním dobre odkvapkať.
  7. Servírujeme: do taniera dáme taarhoňu, zalejeme polievkou a pridáme posekanú petržlenovú vňať. Na tejto polievočke si naozaj pochutíte. Prajem Dobrú chuť!
  8. P.S. : Ak máte problémy s nadúvaním : vodu v ktorej sa fazuľa močila určite vylejeme, prípadne aj vodu v ktorej sa varila.