Foto: babi
Keď som videla Jamieho robiť tento nákyp, neverila som, že to môže fungovať. Skúsila som a funguje....
príprava
na 180 °C
Suroviny
1 a pol , alebo jedna väčšia |
|
200 ml |
|
500 ml alebo šlahačka |
|
5 ks |
|
podľa chuti |
|
2 celé |
|
|
|
na vymastenie pekáča |
|
na vysypanie pekáča |
|
- kto ma rad |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny
-
2
Vianočku nakrájame na plátky. Množstvo sa odvíja od veľkosti pekáča. Dve vždy natrieme lekvárom
-
3
a spojíme
-
4
V miske zmiešame, mlieko, smotanu, vajíčka, 1-2 PL rumu, van. cukor a práškový cukor- podľa chuti, dobre premiešame a namáčame zlepené plátky vianočky.
-
5
Namočenú vianočku ukladáme do hlbšiej zapekadej misy , ja to robím v skle. Ukladáme na stojato, ale šikmo. Zapekaciu misu si predtým vymažeme maslom a vysypeme strúhankou.
-
6
Ja som to potom posypala hrozienkami - to som si pridala, v originálnom recepte to nie je.Takto pripravené teraz zalejeme všetkou tekutinou ktorá nám ostala. Nezlaknite sa, bude to trošku "plávať"
-
7
z tohoto som mala najväčší strach, vyzerá to , že s toho nič nebude.
-
8
Zapekaciu misu zaktyjeme, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme približne 40 min. pri 180°C Záleží na rúre. Že je to hotové poznáme podľa toho, že všetka tekutina vsiakne a celý obsah sa zväčší. Doporučujem neodokrývať. Preto je dobré sklo, že vidíte ako to rastie.
-
9
Treba to dať do zapekacej nádoby , ktorá má vysokú pokrývku. Nezakrývať alobalom. Ihlicou skúsime , či je prepečené.
-
10
Po vybratí som natrela medom, ale to som si tiež len sama vymyslela. Podávala som to so šlahačkou, krorú som poliala troškou lekváru prevareného s vodou, aby bol tekutejší /samozrejme už vychladnutým/
bread and butter puding , vyborne. Vzdialeny pribuzny Slovenskej zemlovky.
skus to spravit nabuduce ako to robime doma z Talianskeho panettone namiesto vianocky.
Macaron de Paris (fotorecept)- zuzliak, prosim ta tento potom zmaz. ak nieco napis mi. dakujem a stiskam vas vsetky tri dokopy!