Jednoduchý losos na masle so zemiakmi a miešanou zeleninou
Foto: polepetko
Tohoto lososa robím pravidelne aj na Vianoce. Je jednoduchý na prípravu, rýchly a skvele chutí. Najlepší je so zemiakmi na masle s petržlenom alebo Zobraziť celý popisTohoto lososa robím pravidelne aj na Vianoce. Je jednoduchý na prípravu, rýchly a skvele chutí. Najlepší je so zemiakmi na masle s petržlenom alebo s waldorfským vianočným zemiakovým šalátom. (Na obrázku nie je miešaná zelenina, lebo som fotku pridával dodatočne).
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Ja používam mrazené filety z lososa z Lidla, 250g balenie. Je už nakrájaný, zbavený kože a vykostený, rozdelený pekne na 2 porcie, ale samozrejme, ak máme čerstvého, je to ešte lepšie :) Lososa si teda rozdelíme na 4 časti, ktoré z oboch strán osolíme.
- 2
Na jednu stranu pridáme mleté čierne korenie a bylinky ja najradšej používam tymian a citrónovú kôru, ale môžeme použiť aj rozmarín alebo estragón (každému čo chutí). Druhú stranu lososa posypeme drvenou rascou (oproti mletej má trocha hrubšiu štruktúru, čo je pri tomto jedle fajn a tiež sa s ňou lepšie narába).
- 3
Na panvici si rozpustíme maslo, do ktorého si cvrkneme trošku oleja, aby sa nám maslo tak neprepaľovalo. Lososa postupne z oboch strán na masle opečieme. Čas pečenia prispôsobíme podľa hrúbky filetu tak, aby vo vnútri nebol surový (cca 4 minúty z každej strany).
- 4
Zemiaky si ošúpeme a nakrájame podľa toho, akú prílohu chceme robiť. Ak chceme robiť kašu, môžu byť menšie kúsky, ak ich chceme podávať "len tak", urobíme kúsky trocha väčšie, aby bolo do čoho hryznúť :) Zemiaky uvaríme vo vode, do ktorej sme pridali soľ.
- 5
Medzi tým si nakrájame petržlenovú vňať a v kastróliku prepražíme maslo. Prepražené je také, ktoré POMALY pražíme až v ňom plávajú také malé ružové vločky (to je pripečená :D mliečna bielkovina). Pozor! Maslo nesmieme prepáliť, lebo bude hnusné horké a môžeme ho potom už len za stáleho miešania naliať do záchodu. Po uvarení zemiakov ich zlejeme a zmiešame s prepraženým maslom a premiešame s petržlenovou vňaťou. Kto by chcel robiť takú tú našu slovenskú zemiakovú kašu (po česky šťouchané brambory), po uvarení zemiakov ich zleje a pomačká s pučítkom na zemiaky, premieša s maslom a vňaťou.
- 6
Ak chceme, môžeme si (počas varenia zemiakov) ešte ako prílohu urobiť zeleninku na masle (nech už to maslo spotrebujeme celé). Maslo rozpustíme v kastróliku a vsypeme doň mrazenú alebo čerstvú zeleninu (komu sa chce ju krájať). Osolíme a môžeme pridať buď červenú papriku (používam údenú mletú červenú papriku) alebo iné bylinky podľa chuti. Nerobíme príliš dlho. Stačí, aby sa zelenina prehriala, trošku zmäkla a natiahla do seba chuť masla.
- 7
Lososa podávame so zemiakmi a zeleninkou, ozdobeného plátkom citrónu a ak máme tak aj troškou čerstvého kôpru.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Chýbajú už len pekné aktuálne obrázky.