Jednoducho domáca TARHOŇA fotorecept

jerica - fotkajerica, 14. októbra 2012
Jednoducho domáca TARHOŇA (fotorecept)
Foto: jerica

@jerica recept som nemala v pláne pridávať , len ma vyprovokoval v diskusii @miro . Pridávam recept ktorý som sa naučila ešte ako dievča, Zobraziť celý popis@jerica recept som nemala v pláne pridávať , len ma vyprovokoval v diskusii @miro . Pridávam recept ktorý som sa naučila ešte ako dievča, v celej našej rodine až po praprakoleno, zbožňovali a zbožňujeme takto spravenú náhradu ryže.

6
porcií
20 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g
2 ks
na prípravu :
  , časť biela
  & hydinový




Postup

  1. 1

    múku s vajíčkami vypracujeme na tuhšie cesto

    Jednoducho domáca TARHOŇA (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    pripravený vývar

    Jednoducho domáca TARHOŇA (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    zoberieme strúhadlo , cesto nastrúham , foto , aby sa videlo na akých okách strúham

    Jednoducho domáca TARHOŇA (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    nastrúhaná tarhoňa na plechu

    Jednoducho domáca TARHOŇA (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    plech s nastrúhanou tarhoňou dáme na 160 ° C do rúry upiecť do jemne ružova (nie upiecť do tmava !! )

    Jednoducho domáca TARHOŇA (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    opečená , vlastne usušená do ružova

    Jednoducho domáca TARHOŇA (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    z rúry tarhoňu dáme do kastróla , pridáme olej cc.1,5 dc , alebo masť

    Jednoducho domáca TARHOŇA (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    zároveň pridám nakrájaný pôrok , keď nie je pôr , môže byť aj cibuľa ,

    Jednoducho domáca TARHOŇA (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    pokorením , osolím krátko opražím, aby sa neprilálil pôrok

    Jednoducho domáca TARHOŇA (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    zalejem vývarom aby tarhoňa plávala a......

    Jednoducho domáca TARHOŇA (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    dolejem vodou toľko , ako keď varíme ryžu ,

    Jednoducho domáca TARHOŇA (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    prikryté nechám pomaly dusiť, najlepšie v rúre

    Jednoducho domáca TARHOŇA (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    40 minút dusenia , hotovo.

    Jednoducho domáca TARHOŇA (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    s majonézovým šalátom & rezeň

    Jednoducho domáca TARHOŇA (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    varievam aj do polievok

    Jednoducho domáca TARHOŇA (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

jendousek
Tarhoňu mám moc rád.Dělávala ji moje babička a říkali jsme ji strouhání.Používala ji jako zavářku do polévky, pouze ji sušila jako vlasové nudle(rezance).Tato úprava mě zaujala, mám uloženo v KK, a příležitostně vyzkouším. ;-)
danda3
Áno, áno, áno, takúto tarhoňu nám robievala mamina, milovali sme ju a dokázali sme ju zjesť len takú samú, taká bola dobrá. Ďakujem za pripomenutie @jerica.
dajanca
ďakujem @jerica.... môj manžel má tarhoňu radšej ako ryžu, tak určite v najbližšej dobe vyskúšam... to bude prekvapenie... domáca tarhoňa :-)
jerica
@jendousek , to je jedlo našich predkov , ja ju tiež robievam aj do polievky.
@danda3 , aj u nás sa zvykne jesť samú , keď je kačacina veru s tou kačacou masťou , no bašta :-)
@dajanca určite to bude prekvapenie, ty nebudeš mať s tým problém , si skúsená vo varení :-)
violetacamorova
Pekná tarhoňa, my ju voláme "papcun" a používame ju len ako závarku do polievok. Ale už sa na ňu chystám aj v tejto podobe, lebo v Škótsku nekúpim tarhoňu tak som zvedavá ako bude chutiť ako príloha k mäsu.
palokuchki
Tak na toto si pamatam tiez este z detstva. Moja mamicka nam varievala takuto tarhonu. Mali sme ju velmi radi. Robievam si ju aj ja do polievok,
ale ako prilohu k jedlu som ju este nerobila. Vdaka za pripomenutie.
jarunka
Domacu tarhonu mame radi, mama ju robievala casto aj ako zavarku do polievky. Ja som vcera varila kuraci paprikas a mala som tarhonu domacu z madarskeho obchodu.
izabella929
@jerica , krásne sa ti vydarila veru.-))) ani ja nekupujem tarhoňu, robím si aj ja domácu a presne tak, ako ty...používam do zeleninových polievok aj ako prílohu k mäsku..ale najradšej ju mám v mliečnej a paradajkovej polievke...
izabella929
a zabudla som dopísať, že v Maďarsku sa koná každoročne aj ,,tarhoňový festival,,, a tam je teda vidieť, čo všetko krásne sa dá z domácej tarhone vytvoriť...)
pacik
Mama ju robievala pod názvom struhanka, opečenú nepoznám, sušili sme ju ako rezance. @jerica veľmi rada ju vyskúšam podľa teba :-)
helca103
mňa to naučila robiť stará mama, robila sa u nás veľmi často a dávala sa hlavne ako závarka do polievky. @jerica máš ju naozaj super ,ja som veru dávno nerobila a tak si ma inšpirovala,že som ju dnes aj urobila :-)
mirkamt
u nás sa to volá mrvenička a používa sa do polievok. Nechá sa vysušiť voľne na table ako domáce cestoviny a zavarí sa do vriacej vody. S pečením podľa @jerica som sa ešte nestretla.
margaretka28
Prvý krát som to jedla u kamarátky na Záhorí, tam to volali drobečky a musím povedať, že to chutí výborne, ja to používam hlavne ako závarku do polievky, ale teraz si ma tak navnadila, že skúsim aj ako prílohu podľa teba.:-)
irenaw
poznám to iba ako mrveničku do polievky, veľmi sa mi to ako príloha páči, ukladám
levandula
Konečne poriadna tarhona a nie tie broky zo sa sačku, vyzera perfektne
orchidea
Tiež to poznám ako mrveničku a dávam do polievok, výborné... tarhoňu kupujem v obchode, pripravujem ju ako ryžu a podávam ako prílohu k mäsku.
ajuschka
moja babka robieva doteraz, a vsetci to zboznujeme :) robieva ju v rure, po upeceni ju oprazi na masti so slaninkou, obcas pridava k duseniu aj hriby ked ma :). ked mam tarhonu tak ani maso nemusim mat, staci poliat stavou a ja som spokojna :D zjem aj kilo naraz :D
turistka
@Jerica !!! dobrý nápad s opečením v rúre, stačí dohliadnúť správnu farbu, netreba stáť pri palacinkári a potroche oprážať. U nás tejto cestovine hovoríme zamrvenka a je výborná v hubovej polievke no bez oprážania.
marianne
takuto tarhonu veru vyskusam,este som ju nerobila.Dakujem Jarka,ukladam si
evanaaa
Strúhanka, mrvenička, drobenka či domáca tarhoňa - strúhané rezancové cesto je ozaj na rôzne použitie, ako do polievok tak aj ako príloha, mama nám ju robievala občas aj k pečenému kurčaťu, aj k mäsu na šťave, namiesto kupovanej tarhone.
sovka62
@jerica , celkom presne ako naša starká a naša mama. Pekne usušiť na plechu do ružova, atď., len pór ani cibuľka sa u nás nedávali. K mäsám na šťave lepšiu prílohu nepoznám a ak vystane, pokojne ju zjem aj samú, stačí trošku prisoliť.
medovnicek
tarhoňa je moja zamilovaná príloha, ale ešte nikdy som si ju nevyrábala doma, ale vždy som ju kúpila, veľmi pekne ďakujem za recept
jerica
Dievčatá, všetkým vám ďakujem , je pravda , že je to starý,našich mám a starkých osvedčený recept, tiež ma teší , že som vám pripomenula zážitky, ked sa u vás varila tarhoňa, u nás sa varí raz za dva mesiace, hlavne keď robím silný slepačí vývar a pečiem plnené kura.
Nevedela som, že sa predáva maďarská tarhoňa, ináč@ je to v cuku letu nastrúhané,môžem poradiť , je dobre to mať aj v zásobe , tomu sa nič nestane.
Ďakujem za milé povšimnutie tohto môho pridaného receptu:-)
1x evas13
babav
@jerica ,krasne si tento klasicky slovensky recept prezentovala.
Moja svokra ho tiez takto pripravovala doma,ale struhala na drobnejsie;-)
kata50
@jerica , perfektné ! Od A - Z s tebou súhlasím. V mojich kuchynských zásobách nesmie chýbať. No na plechu - v rúre som ju ešte nesušila. Vyskúšam aj tak :-))
jerica
@babav Vlastička ďakujem , je to pravda , klasický slovenský recept:-) nepamätám , že by naša babka tarhoňu strúhala na jemnejšie, môžem vyskúšať.
@kata50 Katka ďakujem aj tebe ,potešila som sa, že ťa vidím , hlavne s úsmevom na tvári .
jerica
@babkamt pozrela som recept z linku , páči sa mi , malý rozdiel , tarhoňu robievam keď varím slepačiu , kuraciu alebo hovädziu polievku , aby som ju mohla zaliať vývarom a s trochou vody,tarhoňa je naše rodinné striebro.
Ďakujem,za link na tvoj recept ,teší ma , že som si mohla pozrieť tvoj receptík na tarhoňu, máš ju krásnu ružovučkú.
ukrula
chcem sa opýtať dá sa táto tarhoňa nasušiť dopredu? ze dam si do dózy a ked budem chciet tak len si uvarím kolko potrebujem?
jerica
@urkula určite áno, ja si to tiež tak pripravím, je to dobre mať po ruke :-)
Zbožňujeme domácu tarhoňu :-)
tweety12
my to volame mrvenicka a ja ju milujem v zeleninovej polievocke mnaaaam
anina6
tak túto tarhoňu si určite spravím, veľmi sa mi pozdáva. domáce rezance a fliačky tiež robím, ale tento recept je pre mňa úplne perfektný. toto určite vyskúšam.
havino
@jerica , vdaka pripomenutiu receptu na FB som dnes zamiešala 4 vajcia, semolinovú múku a na výsledok tejto tarhone, ako príloha som zvedavá. Nepoznala som takúto domácu tarhoňu, ako prílohu,nerobila sa u nás doma, do polievok strúhané áno. Takže komu sa nelení, tomu sa tarhoní... :-)



1x jerica
jerica
@tweety @anina6 teším sa vašim príspevkom,
@havino si veľmi šikovná ako včelička, stačí ponuka a tarhoňa je na plechu :-) ďakujem za milé slovíčka a krásny foto dokument :-)
janea
Mila @jerica , dnes sme mali doma domacu tarhonu, ktoru milujem, tak som si povedala, ze recept vlozim na varechu, myslela som, ze ju uz nikto takto nerobi ha-ha a tak som nasla tento tvoj recept.:) Super, stare dobre recepty si treba udrziavat! Podobne ako ty ju robime aj my, u nas sa to tiez traduje uz hadam cele pokolenia. Volame ju struhanka. Maminka jej nasusila vzdy dost, lebo my sme ju milovali ako v polievke, tak aj ako prilohu. A tak ju robim aj ja. Ibaze ja davam do panvice najprv cibulku poprazit do sklovita a pridam tarhonu, ktoru potom zalejem (kedysi mäsovym) zeleninovym vyvarom. Ale s porikom moze byt tiez velmi dobra, skusim aj tak. Milujem tuto tarhonu, mozem ju aj samu jest, no mam rada zmenu, nabuduce bude s porikom. O.i. ked chcem tarhonu, som tak ci tak nutena si ju urobit sama, pretoze v DE nedostanem kupit ziadnu.
1x jerica
jerica
Milá @janea , ďakujem za milé slovíčka. Aj u nás je domáca tarhoňa veľmi často na stole, hlavne ked prídu deti. Ale ked mám chuť, to neodolám a ide sa na to, ako minulú nedeľu, upiekla som kačacie prsia, tarhoňa a obyčajný klasický zemiakový šalát. Tak ako ty, tiež som v hrncoch, že ju môžem len tak samú. @janea , ja ked nemám pôrok, tiež robím s cibuľkou, pôrok má jemnejšiu chuť. Nič sa nestane aj aj :-) Pekný víkend :-)
janea
Dakujem @jerica , tak tak, ako s cibulkou, tak aj s porikom to moze byt len dobre. Prajem aj tebe krasny viked, dufajme ze bude uz jarny, plno slniecka.:)
janea
Dakujeme, to sa nam bude varit holahej, Rieu sa dobre pocuva.:)
radost
@jerica
dakujú ti moje uši..počúvať takúto hudbu im veľmi sluší..
pohladenie mojej duši..:-)
1x jerica
relaxx1
S mäskom na šťave a kyslou uhorkou! Mnam! Slín mám plné ústa. Vyskusam niekedy. Ukladam a ďakujem za rcpt.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia