Jednoduchá krémová polievka s pórom a so zemiakmi fotorecept
Foto: sracz
Som zo „starej školy“, rád v kuchyni experimentujem so všetkým, čo sa mi pod ruky „pripletie“. Teraz už nevarím iba preto, že musím, Zobraziť celý popisSom zo „starej školy“, rád v kuchyni experimentujem so všetkým, čo sa mi pod ruky „pripletie“. Teraz už nevarím iba preto, že musím, ale mám pre koho a láka ma aj predpoklad odmeny a strdečnej vďaky. Naša milá a vážená „Vareška“, spolubojovníčka už od „štartu“, @Sovka62, nerada modern rcp z 20 surovín a tak, aj keď nepatrím medzi dievčence, ktorým ďakuje, dovoľujem si tento môj iba 7 prvkový, s úctou venovať práve jej. Tak nech Ti Evka chutí a ak sa ku Tebe pridajú aj ďalšie „Sýkorky“, budem rád!
porcie
príprava
Suroviny
2-3 PL (alebo rastlinný) |
|
2-3 PL čerstvé |
|
600-700 ml čerstvý |
|
1 000-1 200 g žlté |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
1 000-1 200 ml (alebo zeleninový) |
|
Postup
-
1
Tak tu je tých sedem avízovaných surovín. Z väčšieho čerstvého póru som odrezal kúsok z jeho zelenej časti, ktorou posypujem chlieb, alebo pečivo s maslom, či cottage cheese, alebo krémovým syrom.
-
2
Na dno polievkového „All-Clad“ hrnca som nalial olej a vložil kocku masla.
-
3
Pokrájal som na 2-3 mm pásiky pór, pozdĺžne rozkrojený na ½ a následne každú ešte na ½.
-
4
Olúpané a umyté zemiaky som pokrájal na malé kocky, 6-7 mm a
-
5
vložil ich na olej a maslo.
-
6
Jemne osolil a posypal čerstvo mletým korením štyroch farieb, až teraz som zapol ohrev, pomiešal a krátko (5-6 minút) podusil, len aby sa prepojili chute a zostava získala rovnakú teplotu.
-
7
Následne som ju zalial 2 „škatuľkami“ hotového kuracieho vývaru (diétnejšia forma si žiada len vlažnú vodu; množstvo tekutiny si voľte, prosím, podľa predpokladaného počtu stravníkov).
-
8
Pre túto „pórovku“ ma už dávnejšie inšpiroval starý, aj vekom aj profesiou, Majster kuchár francúzskej kuchyne, Jaques Pépin. On ju servíroval s jemne opečenou „bagetkou“ s maslom a „vecej nič“. Ja som si pokrájal kytičku petržlenovej vňate a jednotlivé porcie prikrášlil aj opečenými krutónmi. Je len a len na Vás, čo si do nej pridáte Vy!
-
9
Keď sa zemiaky uvarili a polievka prevrela,
-
10
„rozhabarkoval“ som ju ponorným mixérom, ale iba tak, aby v nej ostali aj malé kúsky zemiakov, čo lahodne pôsobí na slasť maškrtných jazýčkov.
-
11
Nuž a hneď za horúca naporcoval, vložil krutóny a posypal pokrájanou petržlenovou vňaťou.
-
12
Toto je porcia pre susedovcov na „koštovku a na zobky“!
... veľmi pekne Ď A K U J E M za povzbudzujúce slová a zo srdca želám všetky len tie najsamkrásnejšejšie dni!
... aj keď nie práve špeciálny, ale nejaký tzv. praktický dôvod do predsa len má! Maslovo_olejová_"emulzia" pod následnými ingredienciami je totiž "filmový" základ, ktorý postupným ohrievaním vytvára pod zeleninou paru, napomáhajúcu jej zmäknutiu. Veľmi pekne Ti milá Janka ďakujem za otázku a želám len a len krásne dni plné úsmevov a spoločnosti príjemných ľudí!