Pórová polievka
Pórová polievka

Jednoduchá krémová polievka s pórom a so zemiakmi fotorecept

sracz - fotkasracz, 18. októbra 2019
Jednoduchá krémová polievka s pórom a so zemiakmi (fotorecept)
Foto: sracz

Som zo „starej školy“, rád v kuchyni experimentujem so všetkým, čo sa mi pod ruky „pripletie“. Teraz už nevarím iba preto, že musím, Zobraziť celý popisSom zo „starej školy“, rád v kuchyni experimentujem so všetkým, čo sa mi pod ruky „pripletie“. Teraz už nevarím iba preto, že musím, ale mám pre koho a láka ma aj predpoklad odmeny a strdečnej vďaky. Naša milá a vážená „Vareška“, spolubojovníčka už od „štartu“, @Sovka62, nerada modern rcp z 20 surovín a tak, aj keď nepatrím medzi dievčence, ktorým ďakuje, dovoľujem si tento môj iba 7 prvkový, s úctou venovať práve jej. Tak nech Ti Evka chutí a ak sa ku Tebe pridajú aj ďalšie „Sýkorky“, budem rád!

4-6
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

2-3 PL (alebo rastlinný)
2-3 PL čerstvé
600-700 ml čerstvý
1 000-1 200 g žlté
podľa chuti
podľa chuti
1 000-1 200 ml (alebo zeleninový)




Postup

  1. 1

    Tak tu je tých sedem avízovaných surovín. Z väčšieho čerstvého póru som odrezal kúsok z jeho zelenej časti, ktorou posypujem chlieb, alebo pečivo s maslom, či cottage cheese, alebo krémovým syrom.

    Jednoduchá krémová polievka s pórom a so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na dno polievkového „All-Clad“ hrnca som nalial olej a vložil kocku masla.

    Jednoduchá krémová polievka s pórom a so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pokrájal som na 2-3 mm pásiky pór, pozdĺžne rozkrojený na ½ a následne každú ešte na ½.

    Jednoduchá krémová polievka s pórom a so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Olúpané a umyté zemiaky som pokrájal na malé kocky, 6-7 mm a

    Jednoduchá krémová polievka s pórom a so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    vložil ich na olej a maslo.

    Jednoduchá krémová polievka s pórom a so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Jemne osolil a posypal čerstvo mletým korením štyroch farieb, až teraz som zapol ohrev, pomiešal a krátko (5-6 minút) podusil, len aby sa prepojili chute a zostava získala rovnakú teplotu.

    Jednoduchá krémová polievka s pórom a so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Následne som ju zalial 2 „škatuľkami“ hotového kuracieho vývaru (diétnejšia forma si žiada len vlažnú vodu; množstvo tekutiny si voľte, prosím, podľa predpokladaného počtu stravníkov).

    Jednoduchá krémová polievka s pórom a so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pre túto „pórovku“ ma už dávnejšie inšpiroval starý, aj vekom aj profesiou, Majster kuchár francúzskej kuchyne, Jaques Pépin. On ju servíroval s jemne opečenou „bagetkou“ s maslom a „vecej nič“. Ja som si pokrájal kytičku petržlenovej vňate a jednotlivé porcie prikrášlil aj opečenými krutónmi. Je len a len na Vás, čo si do nej pridáte Vy!

    Jednoduchá krémová polievka s pórom a so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Keď sa zemiaky uvarili a polievka prevrela,

    Jednoduchá krémová polievka s pórom a so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    „rozhabarkoval“ som ju ponorným mixérom, ale iba tak, aby v nej ostali aj malé kúsky zemiakov, čo lahodne pôsobí na slasť maškrtných jazýčkov.

    Jednoduchá krémová polievka s pórom a so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Nuž a hneď za horúca naporcoval, vložil krutóny a posypal pokrájanou petržlenovou vňaťou.

    Jednoduchá krémová polievka s pórom a so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Toto je porcia pre susedovcov na „koštovku a na zobky“!

    Jednoduchá krémová polievka s pórom a so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

terinka55
Či 20 alebo 7, veď to nevadí. Hlavná vec je, že chutí. A Tvoje jedlo je chutné, asi tak. Fajná polievka.
1x sracz
sracz
@terinka55 (18.10.2019 16:33)

... veľmi pekne Ď A K U J E M za povzbudzujúce slová a zo srdca želám všetky len tie najsamkrásnejšejšie dni!
haji
Dobrá pórková polévka se vždycky hodí, dobře že jsi mi ji připomněl, díky. Zelené bylinky vždy krásně doladí vzhled i chuť polévky.
sracz
@jankavaskova (19.10.2019 19:30)

... aj keď nie práve špeciálny, ale nejaký tzv. praktický dôvod do predsa len má! Maslovo_olejová_"emulzia" pod následnými ingredienciami je totiž "filmový" základ, ktorý postupným ohrievaním vytvára pod zeleninou paru, napomáhajúcu jej zmäknutiu. Veľmi pekne Ti milá Janka ďakujem za otázku a želám len a len krásne dni plné úsmevov a spoločnosti príjemných ľudí!