Foto: laurisia
Toto je veľmi chutný koláčik, ktorý robievame u nás doma od nepamäti. Postup a príprava sú jednoduché, takže bežná klasika na víkend.
porcií
príprava
na 160 °C
Suroviny
Cesto: | |
4 ks |
|
4 PL |
|
4 PL |
|
1 PL |
|
1/2 balíka |
|
Plnka: | |
250 g |
|
250 g |
|
150 g |
|
1 balík |
|
1 ks strúhaná |
|
na postrúhanie |
|
Postup
-
1
Oddelíme si bielky a žĺtky. Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh, žĺtky vyšľaháme s práškovým cukrom do penista. Keď sú žĺtky vyšľahané pridáme 1 PL vody. Žĺtky šľaháme v trošku väčšej nádobe, aby sme v nej neskôr mohli pripraviť celé cesto.
-
2
Sneh pridáme do misy so žĺtkami, pridáme múku a prášok do pečiva.
-
3
Všetky suroviny spolu pomaly premiešavame polievkovou lyžicou - opatrne, aby bolo cesto nadýchané.
-
4
Miešame dovtedy, kým je cesto hladké.
-
5
Cesto vysypeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Ja používam plech veľkosti 38x27 cm, takže nie na veľký plech.
-
6
Cesto pekne zľahka rozotrieme
-
7
Upečieme pri teplote 160°C asi 20 minút - ja pečiem s ventilátorom v teplovzdušnej, ale aj tak rúru vopred zohrejem.
-
8
Cesto necháme po upečení vychladnúť. Pokiaľ sa cesto upečie, pripravíme si plnku. Najskôr vymiešame zmäknuté maslo s cukrom. Keď je vyšľahané do peny, pridáme citrónovú kôru z jedného citróna a jeden balík vanilkového cukru.
-
9
Po vyšľahaní pridáme tvaroh a znovu šľaháme.
-
10
Plnku natrieme na vychladnuté cesto a rovnomerne rozotrieme.
-
11
Na vrch nastrúhame čokoládu.
-
12
Dáme stuhnúť do chladničky a pokrájame.
a perfektný fotopostup ! vďaka.