Jarný tvarohový koláčik (fotopostup)

Autor receptu: laurisia

Toto je veľmi chutný koláčik, ktorý robievame u nás doma od nepamäti. Postup a príprava sú jednoduché, takže bežná klasika na víkend.

33
porcií
10 minút
príprava
20 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Oddelíme si bielky a žĺtky. Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh, žĺtky vyšľaháme s práškovým cukrom do penista. Keď sú žĺtky vyšľahané pridáme 1 PL vody. Žĺtky šľaháme v trošku väčšej nádobe, aby sme v nej neskôr mohli pripraviť celé cesto.
  2. Sneh pridáme do misy so žĺtkami, pridáme múku a prášok do pečiva.
  3. Všetky suroviny spolu pomaly premiešavame polievkovou lyžicou - opatrne, aby bolo cesto nadýchané.
  4. Miešame dovtedy, kým je cesto hladké.
  5. Cesto vysypeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Ja používam plech veľkosti 38x27 cm, takže nie na veľký plech.
  6. Cesto pekne zľahka rozotrieme
  7. Upečieme pri teplote 160°C asi 20 minút - ja pečiem s ventilátorom v teplovzdušnej, ale aj tak rúru vopred zohrejem.
  8. Cesto necháme po upečení vychladnúť. Pokiaľ sa cesto upečie, pripravíme si plnku. Najskôr vymiešame zmäknuté maslo s cukrom. Keď je vyšľahané do peny, pridáme citrónovú kôru z jedného citróna a jeden balík vanilkového cukru.
  9. Po vyšľahaní pridáme tvaroh a znovu šľaháme.
  10. Plnku natrieme na vychladnuté cesto a rovnomerne rozotrieme.
  11. Na vrch nastrúhame čokoládu.
  12. Dáme stuhnúť do chladničky a pokrájame.