Jarná tukožrútska šťaveľová polievka so žihľavou

gina0007 - bez fotkygina0007, 8. mája 2013
Jarná tukožrútska šťaveľová polievka so žihľavou
Foto: gina0007

Šóška, šťaveľ, štiav alebo aj kyslička je rastlina bohatá na vitamín A,C a minerálne látky ako železo a vápnik a je výborná v kombinácii so žihľavou, ktorá má taktiež vysoký obsah vitamínu C, stimuluje krvný obeh, podporuje tvorbu červených krviniek, znižuje hladinu glukózy v krvi a pod. Šťaveľ ako aj žihľavu zbierame v máji a vyberáme čo najmenšie a najčerstvejšie rastliny, pretože tie majú najväčšiu energetickú hodnotu. Polievka je naozaj výborná, zdraviu prospešná a ekonomická :)

4
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

5  hrstí
2  hrste
6  kusov
1  kus
3  kusy
 (alebo solčanka)
2  kusy

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Necháme zovrieť vodu, pridáme štipku soli a na jemno nakrájané zemiaky a mrkvu. Pokiaľ sa zemiaky a mrkva varia (asi 15 minút), prichystáme si šťaveľ. Šťaveľ riadne umyjeme, odstránime stonky a nadrobno pokrájame. V panvici ho potom restujeme na olivovom oleji až dokiaľ nezhnedne.

    Jarná tukožrútska šťaveľová polievka so žihľavou - obrázok 1
  2. 2

    Keď sú zemiaky a mrkva uvarené, rozmixujeme ich ručným mixérom a dáme znovu variť. Pridáme orestovaný štaveľ, nadrobno nasekanú žihľavu, sušené hríby a dochutíme vegetou. Varíme ešte asi 5 minút.

    Jarná tukožrútska šťaveľová polievka so žihľavou - obrázok 2
  3. 3

    Ku koncu pridáme celé vajíčka a dobre pomiešame. Polievku môžeme ochutiť čerstvými bylinkami, napríklad majoránkou alebo bazalkou. Tiež ju môžeme zjemniť lyžicou kyslej smotany.

Diskusia k receptu


Zatiaľ 3 komentáre
Približne 200g zemiakov, ktoré som v recepte použila obsahuje max. 500 kJ energie a 4g tuku, čo je menej ako malý ovocný jogurt. Varené zemiaky sú vhodne pri diéte, pretože sú zložené takmer z 4/5 vody, sú bohaté na vitamíny a telo ich ľahko spracuje. Samozrejme jedná sa o varené zemiaky (najlepšie v šupke, lebo tá obsahuje najviac živín) a nie o smažené hranolčeky, alebo placky.
Čo sa týka vajíčok, tak tie sú tiež vhodné pri diéte. Ako aj zemiaky, tak aj vajíčka vie telo veľmi rýchlo premeniť na energiu a tým aj dobre zasýtiť (z vajíčok má veľa z nás pocit, že sa priberá, pretože ich ľudia konzumujú s bielym chlebom, slaninou a pod).
Samozrejme, vajíčka nie sú podstatnou zložkou receptu a dajú sa bez obáv vynechať.
určite je to tukožrútska polievka? keď sú tam zemiaky aj vajíčka..
Dakujem za recept. Polievka bola vyborna. Chutila mi podobne ako bramboracka od mojej babky, len bola obzvalstnena kyslastou chutou stavela a zihlavy, co bola pre mna nova chut. Mnam! Zdrave jedlo, ziadna muka. Suhlasim, ze od vajicok sa netucnie a neskodia na cholesterol. Naopak poskytnu telu protein a hoodne zivin.