Jarná tukožrútska šťaveľová polievka so žihľavou

gina0007 - bez fotkygina0007, 8. mája 2013
Jarná tukožrútska šťaveľová polievka so žihľavou
Foto: gina0007

Šóška, šťaveľ, štiav alebo aj kyslička je rastlina bohatá na vitamín A,C a minerálne látky ako železo a vápnik a je výborná v kombinácii Zobraziť celý popisŠóška, šťaveľ, štiav alebo aj kyslička je rastlina bohatá na vitamín A,C a minerálne látky ako železo a vápnik a je výborná v kombinácii so žihľavou, ktorá má taktiež vysoký obsah vitamínu C, stimuluje krvný obeh, podporuje tvorbu červených krviniek, znižuje hladinu glukózy v krvi a pod. Šťaveľ ako aj žihľavu zbierame v máji a vyberáme čo najmenšie a najčerstvejšie rastliny, pretože tie majú najväčšiu energetickú hodnotu. Polievka je naozaj výborná, zdraviu prospešná a ekonomická :)

4
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

5  hrstí
2  hrste
6  kusov
1  kus
3  kusy
 (alebo solčanka)
2  kusy




Postup

  1. 1

    Necháme zovrieť vodu, pridáme štipku soli a na jemno nakrájané zemiaky a mrkvu. Pokiaľ sa zemiaky a mrkva varia (asi 15 minút), prichystáme si šťaveľ. Šťaveľ riadne umyjeme, odstránime stonky a nadrobno pokrájame. V panvici ho potom restujeme na olivovom oleji až dokiaľ nezhnedne.

    Jarná tukožrútska šťaveľová polievka so žihľavou - obrázok 1
  2. 2

    Keď sú zemiaky a mrkva uvarené, rozmixujeme ich ručným mixérom a dáme znovu variť. Pridáme orestovaný štaveľ, nadrobno nasekanú žihľavu, sušené hríby a dochutíme vegetou. Varíme ešte asi 5 minút.

    Jarná tukožrútska šťaveľová polievka so žihľavou - obrázok 2
  3. 3

    Ku koncu pridáme celé vajíčka a dobre pomiešame. Polievku môžeme ochutiť čerstvými bylinkami, napríklad majoránkou alebo bazalkou. Tiež ju môžeme zjemniť lyžicou kyslej smotany.

Diskusia k receptu

haston
určite je to tukožrútska polievka? keď sú tam zemiaky aj vajíčka..
gina0007
Približne 200g zemiakov, ktoré som v recepte použila obsahuje max. 500 kJ energie a 4g tuku, čo je menej ako malý ovocný jogurt. Varené zemiaky sú vhodne pri diéte, pretože sú zložené takmer z 4/5 vody, sú bohaté na vitamíny a telo ich ľahko spracuje. Samozrejme jedná sa o varené zemiaky (najlepšie v šupke, lebo tá obsahuje najviac živín) a nie o smažené hranolčeky, alebo placky.
Čo sa týka vajíčok, tak tie sú tiež vhodné pri diéte. Ako aj zemiaky, tak aj vajíčka vie telo veľmi rýchlo premeniť na energiu a tým aj dobre zasýtiť (z vajíčok má veľa z nás pocit, že sa priberá, pretože ich ľudia konzumujú s bielym chlebom, slaninou a pod).
Samozrejme, vajíčka nie sú podstatnou zložkou receptu a dajú sa bez obáv vynechať.
hluchavka
Dakujem za recept. Polievka bola vyborna. Chutila mi podobne ako bramboracka od mojej babky, len bola obzvalstnena kyslastou chutou stavela a zihlavy, co bola pre mna nova chut. Mnam! Zdrave jedlo, ziadna muka. Suhlasim, ze od vajicok sa netucnie a neskodia na cholesterol. Naopak poskytnu telu protein a hoodne zivin.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia