Jarná krémová polievka z cukrového hrášku s čerstvou mätou fotorecept
Foto: pusta
Dostala som cukrový hrášok v strukoch, ktorý som vylúpala a uvarila som z neho sviežu lahodnú polievku. Pridala som do nej šľahačku, troška cukru, Zobraziť celý popisDostala som cukrový hrášok v strukoch, ktorý som vylúpala a uvarila som z neho sviežu lahodnú polievku. Pridala som do nej šľahačku, troška cukru, citrónovú šťavu, hrsť čerstvej mäty a zistila som, že mäta a cukrový hrášok tvoria spolu vynikajúcu chuťovú kombináciu, okrem toho je rýchlo hotová, nenáročná na prípravu a veľmi jemná, a osviežujúca, vynikajúca za tepla i za studena.
porcie
príprava
na 80-90 °C
Suroviny
400 g |
|
1 hrsť |
|
50 g |
|
100 g |
|
100 g |
|
1 ks |
|
podľa chuti |
|
1 CL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
200 ml |
|
800 ml (iný domáci vývar) |
|
50 g |
|
Postup
-
1
Pripravila som si struky s cukrovým hráškom a...
-
2
...a vylúpala som ho do misy.
-
3
Očistila som a pokrájala koreňovú zeleninu na malé kúsky.
-
4
V hrnci som rozohriala maslo.
-
5
Na masle som orestovala koreňovú zeleninu - asi 5 minút.
-
6
Hrášok som umyla, scedila a pridala som ho ku koreňovej zelenine, restovala som všetko spolu dalších 5 minút.
-
7
Zohriala som slepačí vývar, môžete použiť aj iný domáci vývar. Nepoužívajte umelé bujony!
-
8
Pokrájala som umytú čerstvú mätu na hrubo.
-
9
Orestovanú zeleninu som zaliala horúcim slepačím vývarom, pridala som cibuľu a kryštálový cukor, ...
-
10
...a polovicu posekanej mäty.Povarila som spolu asi 7 - 8 minút.
-
11
Pridala som šľahačkovú sladkú smotanu a nechala som iba raz prevrieť a vybrala som z polievky cibuľu.
-
12
Ked celé trošku vychladlo, okorenila som polievku čerstvo mletým korením, jemne som ju dosolila /pozor - vývar je dosť slaný!/ a pridala som druhú polovicu mäty.
-
13
Ponorným mixérom som všetko rozmixovala ponorným mixérom, v tejto fáze môžete polievku ešte nariediť ešte vývarom do krémovej konzistencie podľa toho, akú chcete mať, ja som nemusela riediť, bola akurát.
-
14
Pripravenou citrónovou šťavou som polievku na záver ešte dochutila.
-
15
Horúcu polievku som nabrala do tanierov a ozdobila mätou. Je vynikajúca za tepla i za studena, má jemnú lahodnú osviežujúcu jarnú chuť. Mnohí sa mylne domnievajú, že cukrový hrášok a mäta neidú dohromady, ale opaj je pravdou. Odporúčam vyskúšať - dobrú chuť prajem! Ak máte na túto polievku veľkú chuť a nemáte práve cukrový hrášok, kľudne použite mrazený hrášok.
bude veľmi rada, ak vyskúšaš :-)
dakujem.
veľmi pekne ti dakujem :-)
ved aj tak môžeš spraviť, ja som chcela mať krémovú konzistenciu.
dakujem za uznanie.