Jarná krémová polievka z cukrového hrášku s čerstvou mätou (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Dostala som cukrový hrášok v strukoch, ktorý som vylúpala a uvarila som z neho sviežu lahodnú polievku. Pridala som do nej šľahačku, troška cukru, citrónovú šťavu, hrsť čerstvej mäty a zistila som, že mäta a cukrový hrášok tvoria spolu vynikajúcu chuťovú kombináciu, okrem toho je rýchlo hotová, nenáročná na prípravu a veľmi jemná, a osviežujúca, vynikajúca za tepla i za studena.

4
porcie
15 minút
príprava
20 minút
na 80-90 °C

Postup

  1. Pripravila som si struky s cukrovým hráškom a...
  2. ...a vylúpala som ho do misy.
  3. Očistila som a pokrájala koreňovú zeleninu na malé kúsky.
  4. V hrnci som rozohriala maslo.
  5. Na masle som orestovala koreňovú zeleninu - asi 5 minút.
  6. Hrášok som umyla, scedila a pridala som ho ku koreňovej zelenine, restovala som všetko spolu dalších 5 minút.
  7. Zohriala som slepačí vývar, môžete použiť aj iný domáci vývar. Nepoužívajte umelé bujony!
  8. Pokrájala som umytú čerstvú mätu na hrubo.
  9. Orestovanú zeleninu som zaliala horúcim slepačím vývarom, pridala som cibuľu a kryštálový cukor, ...
  10. ...a polovicu posekanej mäty.Povarila som spolu asi 7 - 8 minút.
  11. Pridala som šľahačkovú sladkú smotanu a nechala som iba raz prevrieť a vybrala som z polievky cibuľu.
  12. Ked celé trošku vychladlo, okorenila som polievku čerstvo mletým korením, jemne som ju dosolila /pozor - vývar je dosť slaný!/ a pridala som druhú polovicu mäty.
  13. Ponorným mixérom som všetko rozmixovala ponorným mixérom, v tejto fáze môžete polievku ešte nariediť ešte vývarom do krémovej konzistencie podľa toho, akú chcete mať, ja som nemusela riediť, bola akurát.
  14. Pripravenou citrónovou šťavou som polievku na záver ešte dochutila.
  15. Horúcu polievku som nabrala do tanierov a ozdobila mätou. Je vynikajúca za tepla i za studena, má jemnú lahodnú osviežujúcu jarnú chuť. Mnohí sa mylne domnievajú, že cukrový hrášok a mäta neidú dohromady, ale opaj je pravdou. Odporúčam vyskúšať - dobrú chuť prajem! Ak máte na túto polievku veľkú chuť a nemáte práve cukrový hrášok, kľudne použite mrazený hrášok.