Jarná krémová polievka z cukrového hrášku s čerstvou mätou (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Dostala som cukrový hrášok v strukoch, ktorý som vylúpala a uvarila som z neho sviežu
lahodnú polievku. Pridala som do nej šľahačku, troška cukru, citrónovú šťavu, hrsť čerstvej
mäty a zistila som, že mäta a cukrový hrášok tvoria spolu vynikajúcu chuťovú kombináciu,
okrem toho je rýchlo hotová, nenáročná na prípravu a veľmi jemná, a osviežujúca,
vynikajúca za tepla i za studena.
4 porcie |
15 minút príprava |
20 minút na 80-90 °C |
Postup
- Pripravila som si struky s cukrovým hráškom a...
- ...a vylúpala som ho do misy.
- Očistila som a pokrájala koreňovú zeleninu na malé kúsky.
- V hrnci som rozohriala maslo.
- Na masle som orestovala koreňovú zeleninu - asi 5 minút.
- Hrášok som umyla, scedila a pridala som ho ku koreňovej zelenine, restovala som všetko spolu dalších 5 minút.
- Zohriala som slepačí vývar, môžete použiť aj iný domáci vývar. Nepoužívajte umelé bujony!
- Pokrájala som umytú čerstvú mätu na hrubo.
- Orestovanú zeleninu som zaliala horúcim slepačím vývarom, pridala som cibuľu a kryštálový cukor, ...
- ...a polovicu posekanej mäty.Povarila som spolu asi 7 - 8 minút.
- Pridala som šľahačkovú sladkú smotanu a nechala som iba raz prevrieť a vybrala som z polievky cibuľu.
- Ked celé trošku vychladlo, okorenila som polievku čerstvo mletým korením, jemne som ju dosolila /pozor - vývar je dosť slaný!/ a pridala som druhú polovicu mäty.
- Ponorným mixérom som všetko rozmixovala ponorným mixérom, v tejto fáze môžete polievku ešte nariediť ešte vývarom do krémovej konzistencie podľa toho, akú chcete mať, ja som nemusela riediť, bola akurát.
- Pripravenou citrónovou šťavou som polievku na záver ešte dochutila.
- Horúcu polievku som nabrala do tanierov a ozdobila mätou. Je vynikajúca za tepla i za studena, má jemnú lahodnú osviežujúcu jarnú chuť.
Mnohí sa mylne domnievajú, že cukrový hrášok a mäta neidú dohromady, ale opaj je pravdou. Odporúčam vyskúšať - dobrú chuť prajem!
Ak máte na túto polievku veľkú chuť a nemáte práve cukrový hrášok, kľudne použite mrazený hrášok.