Jahodový sirup za studena fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 10. júna 2014
Jahodový sirup za studena (fotorecept)
Foto: babkamt

Tiež som robila sirup, ktorý sa nevarí. Sirup som robila podľa receptu, ktorý pridala @Sovka62

Suroviny

2 kg
2 kg
70 g
2 l




Postup

  1. 1

    Umyté jahody som odstopkovala, veľké som prekrojila. Do väčšej smaltovej misy som vložila jahody. Zaliala som ich 2 litrami vody. Pridala som kyselinu citrónovú. Masu som premiešala a dala do druhého dňa do chladničky. Občas som jahody premiešala.

    Jahodový sirup za studena (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na druhý deň som jahody precedila cez sitko vystlané gázou. Pridala som 2 kg cukru. Miešala som sirup, kým sa cukor nerozpustil. Sirup som naliala do vyvarených fliaš.

    Jahodový sirup za studena (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Tento sirup je lepší ako varený. Chuť jahôd je v ňom podstatne výraznejší. Podľa tohoto receptu sa dá robiť sirup z rôzneho drobného ovocia. Napríklad z černíc, čučoriedok, malín, ríbezlí.

    Jahodový sirup za studena (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

eviana
Určite skvelý sirup, šak ako inak, keď je jahôdkový :)
Stavila by som sa, že tá umelohmotná fľaša na vrchu bola na okamžitú koštovku, že? Aj u nás to tak chodí, že sa musí hneď všetko degustovať :)
ariela6
ako dlho ti vydrži tento sirup ked tam nie je žiadny konzervant
sovka62
@ariela , sirup vydrží aj dva roky. Cukor ho konzervuje dostatočne. A @babkamt má pravdu, chuť ovocia je výrazná, ako inak, veď sa nevarilo a po otvorení fľaše vonia celá kuchyňa.
Len malá poznámka, cukru má byť toľko, koľko je precedenej šťavy, čiže 1kg na 1l šťavy.
marianne
ranko dievcata,:-)..teda aj mna ste nakopli..takto za surova si nespominam,ze som robila...KK vdaka
hankaanka
presne takto robím malinový sirup, len počas rozpúšťanie cukru zbieram penu (následne z nej uvarím džem, ktorý je akoby sypký ale na okamžité použitie super)
tinca
robila si ho presne ako sa má,sirupy za studena nestrácajú nutričné hodnoty a sú výrazne aromatickejšie. Na rozdiel sirupy za tepla sú trvácnejšie a bez obáv kvasenia. Chválim:)
babkamt
@kukulienka71 samozrejme, že som fľašku z umelej hmoty nevyvarila. Tú som len umyla. Do nej som dala sirup na rýchly konzum, ktorý teraz pijeme.
@eviana presne si to opísala. Je to naozaj tak. Tá fľaška je na koštovku.
babkamt
@ariela6 neviem, už roky som sirup nerobila. Robievala som ho, keď boli deti malé. Pri mojom mužovi, ktorý pije len sladké malinovky, asi dlho nevydrží:-)
@sovka62 sirup má výraznú chuť jahôd.
@pusta ďakujem za hviezdičky.
1x 2taan
babkamt
@marianne vyskúšaj z takého ovocia, čo máš. S tým kúpeným sa nedá porovnať.
@hankaanka ja som scedené jahody vyhodila. Tento rok som mala mimoriadne veľa jahôd, tak som nemusela šetriť.
@tinca tiež som si vravela, že sirup robený za studena minieme prvý.Ďakujem za pochvalu.
babkamt
@aroooo ďakujem za pridané linky na sirup. Možno by som aj nazbierala maliny na sirup. No v tomto teple sa mi nechce. Keby sa ochladilo, som ochotná ísť do záhrady.
ivetka1981
robím ten sirup práve teraz...od včera boli jahody s vodou a kyselinou v chladničke...precedila som to a objem sa zväčšil na 2.8L...koľko dať teraz cukru?? 2.8kg???Dakujem
babkamt
@ivetka1981 na l liter šťavy sa dáva 1 kg cukru. Na 2,8 litra dáš 2,80 kg cukru. Prepáč, že ti odpovedám neskoro.
ivetka1981
urobila som všetko podla receptu,aj penu pozbierala a tak cez sitko liala sirup,no trošilinku peny predsa len išlo do sirupu...a predstav si,chytá kyslosť sirup :-( preliala som ho ešte raz teda dnes do čistých fliaš..myslíš,že vydrží?Mám ho v špajzi pri kuchyni...myslíš,že je to tým,že nie je v chlade??Rada by som aj foto pridala,ale neviem kde a ako..:-(
babkamt
@ivetka1981 hotový sirup tiež skladujem v špajzi. Cukor sirup konzervuje. Bola som pozrieť môj sirup. Ten je v poriadku. Chystám sa spraviť podľa tohto receptu aj malinový sirup. Skúšala som otvoriť link, ktorý si pridala. Nedarí sa mi. Otvoriť ho môžu len prihlásení členovia.
ivetka1981
otvorila som album,aby si videla aj Ty...tak skús kuk :-) chcem ho urobiť teda ešte raz,ale bojím sa :-(
babkamt
sirup si dala do pekných fľašiek. Ja som naschvál otvorila jednu sklenenú fľašu a ochutnala som sirup. Je v poriadku.
kerpy
a co s jahôdkami, ktore nam ostali ?
babkamt
@kerpy zvyšok sa môže v plastovej krabičke zmraziť. Vznikne jahodová dreň. V lete sa jej deti potešia.
ajuska3012
jahody mi prave stoja v chladnicke ale nemala som kys.citronovu,dala som stavu z dvoch citronov tak som zvedava ci sa podari
haji
@Ajuska3012 (7.6.2016 08:29)
Buď, Ajuska, opatrná. Uchovávala bych raději v lednici, bo může zkvasit a "vymalovat" ti prostory. Myslím si, že jen citronová šťáva na konzervaci je málo. Ale to je má zkušenost - už mi pár sirupů zkvasilo.
babkamt
@Ajuska3012 (7.6.2016 08:29)

Na tvoju otázku neviem odpovedať. Ja som zatiaľ robila sirup len s kyselinou. Ja by som to neriskovala a po tú kyselinu by som zabehla do obchodu. Stojí pár drobných. Škoda by bolo, keby sa ti sirup nevydaril. Aj @Haji ti dobre radí. Ja som nedávno otvorila poslednú zabudnutú fľašu sirupu a bol dobrý.
sandra33
Dobrý deň, spravila som sirup presne podľa receptu, naliala ho do vydarených fliaš, ale na vrchu sa začala robiť pena a začína mať kyslú chuť, viete mi niečo poradiť ?
Ďakujem
haji
@Sandra33 (18.6.2017 09:54)
Slila bych do kastrolu /můžeš přidala trochu cukru/ a svařila - nechala projít pár minut varem. Dej do flaš a po vychladnutí šup s nimi do lednice. Rychle zkonzumovat.
Moje maminka dělávala podobný sirup, ale dávala se nejen kyselina citronová, ale i konzervant. Je hezké, že je dnes moderní bez chemie, ale kvašení a plíseň pouze dobrý úmysl /a bez lednice/ nezastaví. Stačí maličká kontaminace či proces, který už může v ovoci začínat a o problém je postaráno. Když už zastudena - tak v menším množství zpracovávaného ovoce - s kyselinou citronovou a šup se sirupem do lednice. Maminka nechávala jednu flašu bez chemického konzervantu v lednici a ku konci flaše kysnutie začalo aj v lednici. Museli jsme se poponáhlat.
Držím pěsti, milá @Sandra33 !
P.S. Konzervant je i alkohol, osvědčilo se mi trochu rumu do flaše /nachytat na stěny/, pak nahoru na hladinu pár kapek, i štupel - záver flaše opláchnu alkoholem. To je však teď, ve tvé situaci kontraproduktivní rada. Spíš do budoucna.
siuuu
Vyskúšala som z posledných jahôd, mala som asi 1/2 kg + som pridala asi za hrsť malín. Nádherná farba aj chuť výborná.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia