Jahodový osúch

babkamt - fotkababkamt, 24. mája 2011
Jahodový osúch
Foto: babkamt

Tento osúch robievala moja svokra,patrí k našim obľúbeným.

25 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto I.:
50 dkg
70 g
125 ml
2 ks
20 g
300 ml vlažné
0,5 KL
Mrvenička:
50 g
60 g
50 g
ovocie:
60 dkg čerstvé




Postup

  1. 1

    Múku osejem,pridám cukor,soľ,vykysnutý kvások,vo vlažnom mlieku rozmiešam 2 zľtky, a 125 ml oleja,vypracujem cesto,dám ho vykysnúť. Medzi tým ako cesto kysne spravím mrveničku . Do misky preosejem hrubú múku,pridám cukor a pokvapkám rozpusteným maslom,dobre premiešam,aby sa mi urobili hrčky.Posýpku nechám v chladničke stuhnúť,prstami hrčky postláčam, aby som vytvorila hrčky.

  2. 2

    Potom umyjem,odstopkujem jahody,nechám odkvapkať. Pripravím si plech, vymastím ho olejom.

    Jahodový osúch - obrázok 2
  3. 3

    Vykysnuté cesto _ ja som ho dala na dvor,dnes je krásne - roztiahnem na celý plech,na cesto poukladám jahody,veľké prerežem na polovičku ,nakoniec dám mrveničku,a šup s koláčikom do rúry vyhriatej na 180 stupňov na 25 min.

    Jahodový osúch - obrázok 3

Diskusia k receptu

babkamt
Z ráno obraných jahôd,Dnes som aj fotila,čakám na syna aby mi pridal fotky.
evanaaa
Babkamt, máš výhodu - čerstvé jahôdky, dala by som si, ja mám čučoriedky, jahody zmrazené, neviem, aké by to z nich bolo, ale tieto ovocné kysnuté koláče ( osúchy), to je moje, dala by som si aj z tvojho. Len nekupujem hrubú múku, mrveničku robím z polohr. alebo celozrnnej a niekedy do nej dám aj škoricu. Asi budem musieť mať aj tú hrubú v zásobe.
evanaaa
P.S. Dobre, že nie je fotka, to by som nevydržala.....
3sandra3
aj moja mamina dnes piekla jahodové osúchy , ona je Vaša suseda, teda býva v Slov.Grobe
marienka44
Ja taketo kysnute kolace ovocne na cely plech peciem len z 300 g muky, aby kolac nebol velmi vysoky. :-)
marianne69
....kolacik paradnyrobim taky cucoriedkovy a slivkovy,ale skusim aj tento jahodovy,mnam..
pivonka
Takéto kysnuté koláče volajú v okolí Trnavy báleše. Robia sa aj na slano a s ovocím na sladko. Ovocné začínajú rebarborou a pokračujú, ako sa čo urodí. Najradšej som mala marhuľový, aj keď všetky sú výborné.
ancicka
Ja by som nepovedala,že je to osúh.Je to fajný kysnúty koláč s posýpkou.Takéto pečiem v rôzných obmenach s ovocim.
babkamt
pivonka,aj moja mama robievala kysnuté cesto aj na slano napríklad k fazuľovej mliečnej polievke.
jarunka
Ja robievam casto taketo vyborne kysnute kolace s posykou, jahodove, marhulove, cucoriedkove, slivkove a niekedy zmiesam aj niekolko ovoci spolu. Do posypky pridavam niekedy aj nasekane mandle.
tetuska
také koláče s posýpkou robieva moja mamka, raz za čas aj ja, sú vynikajúce a s čerstvým ovocím...
tetuska
také koláče s posýpkou robieva moja mamka, raz za čas aj ja, sú vynikajúce a s čerstvým ovocím...
cica2
tento zbožňujem, krásne sa ti vydaril!
babkamt
cica2,ďakujem,len sa tak po ňom zaprášilo.Vlani nám ľadovec poničil všetku úrodu,no tento rok to chce vynahradiť,už dopredu rozmýšľam,ča s toľkými jahodami,čerešňami.....,tento rok sa ukazuje,že bude všetkého dostatok,no ako sa vraví,nekrič hop,ešte si nepreskočil,počasie je nevyspytateľné.....
babkamt
astheart,neviem čo sa deje,recept si skontrolujem než ho odošlem,napr.neuverejnili mi jeden recept,vraj nemám postup,včera som písala postup znovu,dnes je to zase,že nemám postup napísaný,
máte aj vy podobné skúsenosti?
sissi29
Jahôdky už pekne dozrievajú na záhradke. Tak to vidím na jahodový osúch v sobotu alebo v nedeľu. ;-)
orchidea
Prvé zrelé plody jahôd som už síce zjedla ale dúfam, že všetky pekne dozrú a nezhnijú ako vlani, tak určite vyskúšam, osúch vyzerá výborne.
mirca1
no dnes som vyskusala, dakujem super podaril sa
babkamt
@mirca1 aj ja som už naň mala chuť. Mám ešte mrazené jahody. Na čerstvé jahody si ešte chvíľu musím počkať.Teším sa s tebou , že sa ti koláč podaril.
mirca1
No dnes rekapitulacia jahodkovy osuch po roku :-) už sa naň teším
babkamt
Tento rok som ešte z čerstvých jahôd nepiekla . Vnučka ich zatiaľ stačí jesť . Hádam už bude lepšie počasie a bude viac jahôd dozrievať .Mu-sím ešte chvíľu vydržať.Všimla som si , že si ho piekla prvý krát vlani v máji . A tento rok znovu . To ma teší .
marienka44
@Babkamt , idem ho vyskúšať. Ja dávam samotný tuk az na koniec, lepšie cesto kysne. Pridám aj 1 PL kyslej smotany do cesta. Mám zavárané marhule a aj slivky. Až sa podarí, napíšem. :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia