Jahodový lekvár s citrónom a rumom fotorecept
Foto: izabella929
Varila som lekvár z jahôd, aby som mala čím natierať a plniť moje zákusky a koláče.
porcií
príprava
Postup
-
1
Jahody som kúpila na trhu. Všetky som prebrala, poškodené vyradila.
-
2
Dobre som ich prebrala...
-
3
...umyla vo viacerých vodách.
-
4
Odvážila a zasypala cukrom a na noc nechala presladzovať. Na 1 kg jahôd som odvážila 600 g cukru. Popučila som ich a miešala kým sa cukor neroztopil.
-
5
Na druhý deň som ich dala do rajnice a zapla sporák.
-
6
Spočiatku začnú vytvárať penu, ale vareška preložená kŕížom cez rajnicu zabráni, aby vytiekla na sporák. Pomaly sa pena vstrebá a už sa budú len pomaly variť.
-
7
Po 60 minútach varenia začne lekvár hustnúť, časť sa odparila, pridala som nastrúhanú citrónovú kôru aj šťavu.
-
8
Urobila som skúšku na tanieriku.
-
9
Pridala som rum a začala plniť do umytých čistých pohárov. Naplnené poháre som zatvorila a ihneď obrátila dole hlavou na 10 minút.
-
10
Potom som ich obrátila a nechala vychladnúť. Z tejto dávky som získala 14 pohárov 350 ml.
-
11
Z netu som si stiahla pekné nálepky a na pohár som ich prilepila medom. Jahody, ktoré boli tvrdšie som si odložila na víkendový zákusok. Prajem vám dobrú chuť
Diskusia k receptu