Jahodový lekvár

Jahodový lekvár s citrónom a rumom (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Varila som lekvár z jahôd, aby som mala čím natierať a plniť moje zákusky a koláče.

14 fliaš
porcií
70 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Jahody som kúpila na trhu. Všetky som prebrala, poškodené vyradila.
  2. Dobre som ich prebrala...
  3. ...umyla vo viacerých vodách.
  4. Odvážila a zasypala cukrom a na noc nechala presladzovať. Na 1 kg jahôd som odvážila 600 g cukru. Popučila som ich a miešala kým sa cukor neroztopil.
  5. Na druhý deň som ich dala do rajnice a zapla sporák.
  6. Spočiatku začnú vytvárať penu, ale vareška preložená kŕížom cez rajnicu zabráni, aby vytiekla na sporák. Pomaly sa pena vstrebá a už sa budú len pomaly variť.
  7. Po 60 minútach varenia začne lekvár hustnúť, časť sa odparila, pridala som nastrúhanú citrónovú kôru aj šťavu.
  8. Urobila som skúšku na tanieriku.
  9. Pridala som rum a začala plniť do umytých čistých pohárov. Naplnené poháre som zatvorila a ihneď obrátila dole hlavou na 10 minút.
  10. Potom som ich obrátila a nechala vychladnúť. Z tejto dávky som získala 14 pohárov 350 ml.
  11. Z netu som si stiahla pekné nálepky a na pohár som ich prilepila medom. Jahody, ktoré boli tvrdšie som si odložila na víkendový zákusok. Prajem vám dobrú chuť