Jahodový lekvár
Jahodový lekvár s citrónom a rumom (fotorecept)
Autor receptu: izabella929
Varila som lekvár z jahôd, aby som mala čím natierať a plniť moje zákusky a koláče.
14 fliaš porcií |
70 minút príprava |
Postup
- Jahody som kúpila na trhu. Všetky som prebrala, poškodené vyradila.
- Dobre som ich prebrala...
- ...umyla vo viacerých vodách.
- Odvážila a zasypala cukrom a na noc nechala presladzovať. Na 1 kg jahôd som odvážila 600 g cukru. Popučila som ich a miešala kým sa cukor neroztopil.
- Na druhý deň som ich dala do rajnice a zapla sporák.
- Spočiatku začnú vytvárať penu, ale vareška preložená kŕížom cez rajnicu zabráni, aby vytiekla na sporák. Pomaly sa pena vstrebá a už sa budú len pomaly variť.
- Po 60 minútach varenia začne lekvár hustnúť, časť sa odparila, pridala som nastrúhanú citrónovú kôru aj šťavu.
- Urobila som skúšku na tanieriku.
- Pridala som rum a začala plniť do umytých čistých pohárov. Naplnené poháre som zatvorila a ihneď obrátila dole hlavou na 10 minút.
- Potom som ich obrátila a nechala vychladnúť. Z tejto dávky som získala 14 pohárov 350 ml.
- Z netu som si stiahla pekné nálepky a na pohár som ich prilepila medom. Jahody, ktoré boli tvrdšie som si odložila na víkendový zákusok.
Prajem vám dobrú chuť