Jahodovo-jogurtová torta fotorecept
Foto: elenas
Trochu som skúšala a podarila sa mi táto fantastická letná torta. Je veľmi jemná, lahodná, plná jahôd a jogurtovo-smotanovej plnky, pripomína mi chuť dobrej Zobraziť celý popisTrochu som skúšala a podarila sa mi táto fantastická letná torta. Je veľmi jemná, lahodná, plná jahôd a jogurtovo-smotanovej plnky, pripomína mi chuť dobrej jogurtovo-smotanovej zmrzliny s jahodami. Ozajstné letné potešenie.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Korpus: | |
2 ks |
|
60 g |
|
1 ČL |
|
60 g |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
1/2 ČL |
|
Jogurtová plnka: | |
650 g (3-4 %) |
|
250 ml (33 %) |
|
100-120 g |
|
1/2 bal. (podľa chuti) |
|
25-30 g |
|
8-9 PL |
|
200-300 g |
|
Jahodové želé: | |
500 g |
|
1-2 PL |
|
1 bal. (alebo 2 bal. želé na 250 ml) |
|
Postup
-
1
Pripravíme korpus. Vajcia vyšľaháme na penu, pridáme cukor a vanilkový cukor a šľaháme na hustú svetlú penu. Múku zmiešame s kukuričným škrobom a práškom do pečiva a preosiatu zmes postupne pridávame k vyšľahaným vajciam. Vareškou opatrne premiešame zospodu navrch až zmiznú vzduchové bubliny s múkou. Nakoniec po okraji nadoby prilejeme olej a mlieko a cesto ešte raz opatrne premiešame.
-
2
Cesto vylejeme do tortovej formy (22-24 cm), spodok, ktorej vystelieme papierom na pečenie, boky zľahka vymastime. Formou trochu pootáčame aby sa cesto rozlialo rovnomerne a ihneď pečieme vo vyhriatej rúre na 180 ° cca 20-25 minút (vyskúšame špajdľou). Upečený korpus prevrátime na mriežku a necháme vychladnúť. Vychladnutý vyberieme z formy a odstránime aj papier na pečenie.
-
3
Spodok tortovej torty som vystlala papierom na pečenie, boky vystlala vymastenou fóliou tak, aby fólia prečnievala cez okraje formy (použila som fóliový zakladač na A4 a rozrezala na pásiky, natrela olejom a olejovou stranou prilepila na bočný diel formy) alebo sa da použiť potravinová fólia alebo vymastený papier na pečenie. Namiesto formy sa môže požiť aj tortové koliesko ale musí pevne priliehať ku korpusu aby plnka nevytiekla. Do takto pripravenej tortovej formy dáme vychladnutý tortový korpus. Na tortový korpus poukladáme umyte a osušené jahody, ak sú veľké, môžu sa prekrojiť na polovicu, ja som mala menšie jahody, takže som použila cele.
-
4
Jogurtovo-smotanová plnka: Smotanu na šľahanie vyšľaháme spolu s cukrom a vanilkovým cukrom a odložíme do chladničky. Želatínu premiešame s vodou a necháme napučať 10 minút. Jogurt zohrejeme, aby bol teplý ale nie horúci, polovicu jogurtu dáme do nádoby, v ktorej budeme pripravovať plnku. Napučanú želatínu zohrejeme (nevaríme) len do toho stavu až sa rozpusti, popritom miešame. Rozpustenú želatínu pridáme do teplého jogurtu, premiešame a pridáme aj zvyšnú časť jogurtu. Dobre premiešame.
-
5
Vyberieme šľahačku z chladničky a postupne zamiešame do jogurtovej zmesi. Plnku vylejeme na korpus s jahodami a dáme stuhnúť do chladničky na 3 hodiny.
-
6
Pripravíme jahodové želé. Jahody popučíme na kašu, pridáme cukor podľa chuti a dáme variť. Povaríme chvíľku a pridáme tortové želé, varíme ešte cca 1 minútu (podľa návodu). Zmes necháme vychladnúť na izbovú teplotu, sem-tam ju premiešame a rovnomerne vylejeme na tortu. Tortu dáme schladiť na 3-5 hodín, najlepšie cez noc.
-
7
Vychladenú tortu vyberieme z tortovej formy. Vrch môžeme ozdobiť jahodami a mätou.
-
8
Podávame a necháme sa unášať jemnou, osviežujúcou a lahodnou chuťou jahôd a smotanového jogurtu. Verím, že aj Vy si na tejto torte rovnako dobre pochutíte.
Diskusia k receptu