Jahodovo - čokoládovo - orieškové pralinky fotorecept

zirafninka1 - fotkazirafninka1, 26. septembra 2011

Suroviny

Orieškový základ:
100 g
100 g
Čokoládový krém:
40 g
50 g
100 g
Jahodová vrstva:
6-10 PL
1 KL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme suroviny na orieškový základ.

    Jahodovo - čokoládovo - orieškové pralinky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Lieskovce rozložíme na plech a v rúre vyhriatej na 180 - 200 °C ich nasucho opražíme.

    Jahodovo - čokoládovo - orieškové pralinky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Lieskovce necháme mierne vychladnúť, preložíme na utierku a zabalíme do batôžka.

    Jahodovo - čokoládovo - orieškové pralinky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    V batôžku oriešky vyšúchame aby sme sa zbavili šupky.

    Jahodovo - čokoládovo - orieškové pralinky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cukor dáme do hrnca a na miernom ohni ho necháme karamelizovať. Hneď prihodíme lieskovce a za stáleho miešania dokončíme karamel.

    Jahodovo - čokoládovo - orieškové pralinky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Lieskovce obalené karamelom vylejeme na podložku prikrytú papierom na pečenie a necháme vychladnúť.

    Jahodovo - čokoládovo - orieškové pralinky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Karamelové lieskovce dáme do mixéra. Mixujeme na hladký krém (môjmu mixéru to trvá až cca 20 minút). Rozmixované lieskovce môžeme ešte prepasírovať cez husté sito.

    Jahodovo - čokoládovo - orieškové pralinky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Všetok orieškový základ v tomto recepte nepoužijeme, ale robiť menšie množstvo neodporúčam - s malým množstvom to v mixéry ide horšie. Zvyšný základ skladujem v chladničke.

    Jahodovo - čokoládovo - orieškové pralinky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Mliečnu čokoládu nasekáme na malé kocky

    Jahodovo - čokoládovo - orieškové pralinky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    a zalejeme horúcou smotanou. Vymiešame hladký krém.

    Jahodovo - čokoládovo - orieškové pralinky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pridáme orieškový základ.

    Jahodovo - čokoládovo - orieškové pralinky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    A opäť dôkladne rozmiešame.

    Jahodovo - čokoládovo - orieškové pralinky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Jahodové pyré (ja som použila mrazené) na malom ohni varíme cca 5-10 minút, kým sa prebytočná voda neodparí - vznikne hustý krém. Na záver pridáme med, prehrejeme a odstavíme ( med pridávať nemusíme, čokoládový krém je dosť sladký ).

    Jahodovo - čokoládovo - orieškové pralinky (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Pripravíme si pralinkové formičky s horkou čokoládou. Viac bod č.6 v recepte http://varecha.pravda.sk/recepty/pralinky-s-brandy-marcipanom-a-bielou-cokolado/20475-recept.html . Do formičiek rozdelíme jahodové pyré.

    Jahodovo - čokoládovo - orieškové pralinky (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Zalejeme čokoládovo - orieškovým krémom a odložíme do chladničky.

    Jahodovo - čokoládovo - orieškové pralinky (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Po 10tich minútach pralinky uzavrieme horkou čokoládou a necháme úplne stuhnúť.

    Jahodovo - čokoládovo - orieškové pralinky (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Ja som pralinky ešte ozdobila jahodovou polevou.

    Jahodovo - čokoládovo - orieškové pralinky (fotorecept) - obrázok 17
Recept je zaradený do kategórií:
Bezmäsité jedlá, Dezerty, Na sladko, Nepečené cukrovinky

Diskusia k receptu

maartina
sú nádherné, máš môj veľký obdiv ...asi si kúpim formu a počas dlhých zimných večerov sa budem pokúšať o výrobu praliniek :)
3sandra3
jéééminku,,,až mi sánka padla nad tou nádherou... škoda, ja nemám také šikovné ruky :-)
domci4
pfuuu...hneď ako som to zbadala to som si povedala...krásne
renama
No nielen, že je to nádherné, ale musí to byť aj neskutočne chutné..........pošli jednu ;) mňam
elekra
Mňam, normálne mám na ne chuť! Vyzerajú nádherne.
alexola
@zirafninka1 krásne pralinky, ukladám :), mám však otázku na formu... mám takú istú, ale po každom použití, nech ju skladujem kdekoľvek, sa mi na nej objavia biele bodky z vnútornej aj vonkajšej strany (neviem čo to je) nestretli ste sa s tým?
tedko
Náááádhera,škoda že nemám poruke pri nich by som aj diétu
porušila,ukladám do KK
alexdidi
Krásna práca, ako od profesionála, ale pravdu povediac, asi by som sa s nimi nepiplala, ale ponúkla by som sa rada......
evusik
neskutočné... obdivujem, že niečo také dokážeš vyrobiť v domácich podmienkach.... ja tiež robím domáce bonbóny ale tie moje sú len také amatérske.... klobúk dole :-)
mataliptak
no paráda ja nemám slov , to je neskutične krááááásne ... obdivujem ťa ja by som sa nato neodvážila ... krásne ... úžasné .. škoda spapať ...
ketty3811
Ďalšia nádhera od teba.Si neskutočne šikovná. Ja môžem na také niečo iba popozerať.:-))
zirafninka1
Velmi Vam vsetkym dakujem za to mnozstvo milych komentarov. Nie je to taka piplacka ako to vyzera.. a s formickami je to jednoduche. @alexola hmm, bodky? nemam. umyvam v umyvacke, vyschnut necham volne. pred pralinkovanim ich umyvam rucne pod tecucou vodou, susim v mikrovlnke aby sa uz na nich nic nenalepilo.. to jedine ma na nich stve.. ze su ako magnet na prach...
ejta
minule som tieto formicky videla v zasielkovom katalogu u kolegyne a ja ze co s nimi..... Asi si ich objednam :-)
vieraa
Prekrásne, kde tieto formičky zoženiem?
evanaaa
Zirafninka, ty by sis i mohla otvoriť cukráreň-pralinkáreň, obbyt by si mala veľký aj na objednávky. Keď sa pozerám na tvoje výtvory, akoby som sa ocitla v nejakej francúzskej predajni s bonbónmi. Aj tie tvoje minulé pralinky s brandy a z bielej čokolády boli úžasné, hodné obdivu.
janger
Nadherne! Ani verit sa mi nechce, ze v domacich podmienkach sa take krasne pralinky daju vytvorit. Aku cokoladu pouzivas? Krasne sa leskne.
jerica
@zirafinka Teba s Tvojim perfektným som si nechala na koniec aby som sa nabažila takého zaujímavého receptu na pralinky, určite by si sa dokázala obracať vo svojej čokoládovni , gratulujem k výhre bude ladiť k pralinkám :-))
diabambulka
no vždy sa nechám inšpirovať receptami, ktoré vyhrali, pretože nie vždy si stihnem všetky pozrieť. Otvorila som tento tvoj a prvé čo ma napadlo prepáč za výraz : " Ty kokšo" to je paráda, klobúk dole pred tvojou šikovnosťou a vynaliezavosťou, naozaj zaslúžená výhra. Patrí ti môj obdiv a gratulácia :-))) úžasné ...
pivonka
Toto je niečo mimoriadne, rada by som ochutnala.
zirafninka1
Velmi sa tesim. Dakujem vsetkym za komentare a blahozelania. @ janger ten lesk je vdaka temperovaniu cokolady, lesknu sa bez ohladu na to, aky druh prave pouzivam.
cica2
niečo prekrásne 1 * a gratulujem k výhre:D
douglas
Ako sa poznám, tak ja by som rcp už končila v bode 6) Lieskovce obalené karamelom vylejeme na podložku prikrytú papierom na pečenie a necháme vychladnúť. :) Zaujalo ma však, že sa z toho dá urobiť pasta, resp. ako uvádzaš - krém. Opäť som sa niečomu novému priučila a za to vďaka. Pripájam sa s gratuláciou ku výhre. ;).
sonulienka
je to skutočná nádhera už bolo povedané všetko ale naozaj som ešte niečo také nevidela samozrejme doma robené.
elixir
zirafninka, mám otázku... Chcela by som vyskúšať vyrobiť moje prvé pralinky, a zaujalo ma aký krásny tvar dostali tie Tvoje... že čokoláda je po okrajoch krásna tenučká a vnútro je pekné, pomerne pravidelné. Dá sa to len tak, že vskutku ten krém vnútri tak vytvaruješ, alebo sa tá pralinka jednoducho tak "uprace" kvôli hustote tých krémom v porovnaní s čoko... Trošku sa tohoto bojím, mám totiž doma pralinkovú formu, takých divoko tvarovaných malých dinosaurov. :) Neviem si ešte celkom predstaviť, ako ich budem plniť...



elixir
Medzitým "vykoumané", otázku beriem späť. :)
zirafninka1
@slivka v niektorych formach na lad sa da, v niektorych horsie.. takto vseobecne povedat neviem. z niektorych sa da tazko vyklopit pralinka, davno som skusala...
elixir
@zirafninka1 tak rok po tom, ako som napísala, že sa do nich pustím, som sa odhodlala k činu. Zbožňujem Tvoje recepty, všetko klaplo, ako vždy od Teba... :) Najskôr som bola nervózna: čo ak je plnky vo formičkách príliš veľa, príliš málo, príliš hustá, príliš tekutá... nakoniec som celá napätá začala vyberať pralinky z formičiek... A potom už len šťastný výskot, vyšli takmer ako od profesionála. :)
Robila som trošku inú plnku, mandľovo-horko čokoládovú... do časti z praliniek som dala aj malinovú, do ďalšej ríbezľovú. Už aj viem, že na mojich 24 formičiek treba cca 200g čokolády.
Ešte určite spravím. :)