Foto: babkamt
Váhala som medzi roládou alebo týmto koláčom. Ja som ho nedokončila. Na vrch mal ísť ešte krém a šľahačka. Nerobila som ho, lebo ho Zobraziť celý popisVáhala som medzi roládou alebo týmto koláčom. Ja som ho nedokončila. Na vrch mal ísť ešte krém a šľahačka. Nerobila som ho, lebo ho manžel nechcel. Snaží sa schudnúť. Už schudol 6 kíl.
na 200 °C
Suroviny
5 ks |
|
200 g |
|
200 g |
|
50 ml |
|
100 ml |
|
štipka do snehu |
|
1 bal. |
|
250 g |
|
Jahodový puding: | |
800 g |
|
2 ks |
|
1 ks alebo puding |
|
3 PL |
|
100 ml |
|
Postup
-
1
Pripravila som si 5 vajíčok. Oddelila som bielka od žĺtok. Bielka som dala šľahať so štipkou soli. Potom som pridala cukor. Stále som šľahala na najvyšších obrátkach.Pridala som po kvapkách olej zmiešaný s vodou. Nakoniec som po jednom pridávala zĺtka.
-
2
Cesto je vyšľahané. Teraz som vypla mixér. Preosiatu múku s kypriacim práškom ručne vmiešam do cesta. Ja som zabudla dať kypriaci prášok:-)
-
3
Na plech som dala papier na pečenie. Trochu som ho pomastila a vysypala múkou. Rúru som vyhriala na 200°C, piekla som ho 10 minút. Cesto som piekla na plechu s nízkym krajom. Rozmer plechu je 36 x 26 cm.
-
4
Z upečeného cesta som stiahla papier.
-
5
Korpus som po dĺžke prerezala.
-
6
Zo špajze som priniesla vlaňajší jahodový džem. Sú v ňom aj kúsky jahôd.
-
7
Jednu polovicu korpusu som natrela džemom. Na to som položila nenatretú časť.Na to pôjde jahodový puding z čerstvých jahôd.
-
8
Umyla som asi 1 kg jahôd. Odstopkovala som ich a tie väčšie som trochu narezala na polovice. K jahodám som pridala 2 vanilky a 3 pl cukru a 1 pl vody.Chvíľu som ich povarila, aby pustili šťavu.
-
9
V 100 ml vody som rozmiešala Zlatý klas.
-
10
Ten som pridala k jahodám, uvarila som jahodový puding.
-
11
Ešte horúci som ho dala na korpus. Kým som čakala, aby mi vychladol puding, prišiel vrchný ochutnávač - manžel:-). Stopol ma, takže som už nerobila nastavený maslový krém. Navrch mala ísť ešte šľahačka. Nevadí, takto je to tiež dobré.
-
12
Koľko z neho zostalo je vidieť na tomto obrázku:-)
V bode č. 1 treba opravit: bielka si miesala so stipkou soli a nie cukru. :-)
Ukladam do kk , niekedy sa zíde recept na piskótu.
= Bielka som dala šľahať so štipkou cukru. Potom som pridala cukor.=
chcela napísať-že bielka šľahala so štipkou soli...
inak-manžel zakročil múdro..nám už netreba tučné krémy a šľahačky..ked-tak len výnimočne..
takýto koláčik je svieži..chutný..:-)
@anic tak mu držím palce, nech sa mu podarí schudnúť.
@marienka44 ďakujem za upozornenie. Máš pravdu, v recepte som omylom napísala, že bielka začínam šľahať s cukrom. Malo tam byť : so štipkou soli. Teší ma, že si recept ukladáš do kk.
@radost súhlasím s tebou, že v našom veku už ťažké maslové krémy musíme vynechať.
@kukulienka tak sa mi pekne našľahali vajíčka , že som nepotrebovala kypriaci prášok. Nedala som ho, hoci v recepte bol písaný. Tiež sa mi osvedčil postup, že najprv vyšľahám bielka a potom po jednom pridávam žĺtka. Cesto je krásne nadýchané aj bez kypriaceho prášku. Ďakujem za pochvalu. Práve rozmýšľam, čo spravím s jahodami. Nechce sa mi variť lekvár. Asi ich len umyjem a dám do mrazničky. Tento rok to vyzerá, že ma jahody poriadne umoria.
@elysa , @izabella929 ďakujem za pochvalu.
@gubics potom sa ozvi či vám chutil ako nám:-)
@havino tiež dávam na biskvit tvaroh, pochúťkovú smotanu a puding.Ďakujem za pochvalu za cesto. Tvoje slová ma potešili.
@frezia68 verím, že si ich zjedla .Rada ti pošlem, lebo zbytok koláča zostal len pre mňa. Muž je tvrdohlavý, nechce mi pomôcť s konzumáciou a ja by som už chcela piecť niečo iné.
vyskúšala som :) a musím povedať,prekvapujúce dobré :) na vrch som ešte dala roztopenu mliečnu čokoládu ,a kazdy hovoril ze to chutí ako nanuk míša .. kedze to bolo jahodovo čokoladove z chladničky
tak ze chválim a dakujem za dobry receptík