Jahodové rezy fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 24. mája 2014
Jahodové rezy (fotorecept)
Foto: babkamt

Váhala som medzi roládou alebo týmto koláčom. Ja som ho nedokončila. Na vrch mal ísť ešte krém a šľahačka. Nerobila som ho, lebo ho Zobraziť celý popisVáhala som medzi roládou alebo týmto koláčom. Ja som ho nedokončila. Na vrch mal ísť ešte krém a šľahačka. Nerobila som ho, lebo ho manžel nechcel. Snaží sa schudnúť. Už schudol 6 kíl.

10 minút
na 200 °C

Suroviny

5 ks
200 g
200 g
50 ml
100 ml
 štipka do snehu
1 bal.
250 g
Jahodový puding:
800 g
2 ks
1 ks alebo puding
3 PL
100 ml




Postup

  1. 1

    Pripravila som si 5 vajíčok. Oddelila som bielka od žĺtok. Bielka som dala šľahať so štipkou soli. Potom som pridala cukor. Stále som šľahala na najvyšších obrátkach.Pridala som po kvapkách olej zmiešaný s vodou. Nakoniec som po jednom pridávala zĺtka.

    Jahodové rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto je vyšľahané. Teraz som vypla mixér. Preosiatu múku s kypriacim práškom ručne vmiešam do cesta. Ja som zabudla dať kypriaci prášok:-)

    Jahodové rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na plech som dala papier na pečenie. Trochu som ho pomastila a vysypala múkou. Rúru som vyhriala na 200°C, piekla som ho 10 minút. Cesto som piekla na plechu s nízkym krajom. Rozmer plechu je 36 x 26 cm.

    Jahodové rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z upečeného cesta som stiahla papier.

    Jahodové rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Korpus som po dĺžke prerezala.

    Jahodové rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zo špajze som priniesla vlaňajší jahodový džem. Sú v ňom aj kúsky jahôd.

    Jahodové rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Jednu polovicu korpusu som natrela džemom. Na to som položila nenatretú časť.Na to pôjde jahodový puding z čerstvých jahôd.

    Jahodové rezy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Umyla som asi 1 kg jahôd. Odstopkovala som ich a tie väčšie som trochu narezala na polovice. K jahodám som pridala 2 vanilky a 3 pl cukru a 1 pl vody.Chvíľu som ich povarila, aby pustili šťavu.

    Jahodové rezy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    V 100 ml vody som rozmiešala Zlatý klas.

    Jahodové rezy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Ten som pridala k jahodám, uvarila som jahodový puding.

    Jahodové rezy (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Ešte horúci som ho dala na korpus. Kým som čakala, aby mi vychladol puding, prišiel vrchný ochutnávač - manžel:-). Stopol ma, takže som už nerobila nastavený maslový krém. Navrch mala ísť ešte šľahačka. Nevadí, takto je to tiež dobré.

    Jahodové rezy (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Koľko z neho zostalo je vidieť na tomto obrázku:-)

    Jahodové rezy (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

eviana
@babkamt , už takto je tento koláčik dokonalosť sama, dobre to ten Tvoj chlap vymyslel a Ty si spravila ukážkový svieži echt jahodový koláčik, mne by v tejto podobe veľmi chutil. Veru ukladám a niekedy vyskúšam, veď jahodám len začína sezóna. Ďakujem za recept :)
anic
@babkamt ,velmi se mi tento recept líbí,manžel taky bojuje s váhou ,uložila jsem si a děkuji
marienka44
@Babkamt , načo by si dávala teraz v lete maslovy, kaloricky krem. Takto je to chutnejsie. Ani ja nie som zastancom tazkých krémov.
V bode č. 1 treba opravit: bielka si miesala so stipkou soli a nie cukru. :-)
Ukladam do kk , niekedy sa zíde recept na piskótu.
eviana
@marienka44 , nič netreba v bode č. 1 upravovať, do bielok sa dáva vždy štipka soli, aby bol sneh pevnejší a belší. Cukor pridala neskôr. Všetko je tak ako má byť :)
radost
áno @marienka44 súhlasím..naša @babkamt sa pomýlila v texte:
= Bielka som dala šľahať so štipkou cukru. Potom som pridala cukor.=
chcela napísať-že bielka šľahala so štipkou soli...
inak-manžel zakročil múdro..nám už netreba tučné krémy a šľahačky..ked-tak len výnimočne..
takýto koláčik je svieži..chutný..:-)
eviana
@marienka44 , tak teraz som to domotala aj ja... Ty si to v komentári uviedla už tak ako to malo byť - ozaj sú v tom bode 1 suroviny opačne uvedené... Ospravedlňujem sa.
kukulienka71
@babkamt , ľahučká piškóta v súhre s čerstvým ovocím a sviežim pudingom zo šťavy jahôd, takéto koláčiky sú na leto ako stvorené! Bez krému a šľahačky je to v týchto teplách úplne postačujúce :-) Keď robím piškótu ako na roládu, že najprv šľahám bielka, tiež nedávam PDP, myslím, že je zbytočný. Si šikovná babka, neúnavná!
babkamt
@eviana naozaj je to taký svieži koláčik.
@anic tak mu držím palce, nech sa mu podarí schudnúť.
@marienka44 ďakujem za upozornenie. Máš pravdu, v recepte som omylom napísala, že bielka začínam šľahať s cukrom. Malo tam byť : so štipkou soli. Teší ma, že si recept ukladáš do kk.
@radost súhlasím s tebou, že v našom veku už ťažké maslové krémy musíme vynechať.

babkamt
@svedka ešte z neho zostalo. Príď si vítaná. Uvaríme si k nemu aj kávu.
@kukulienka tak sa mi pekne našľahali vajíčka , že som nepotrebovala kypriaci prášok. Nedala som ho, hoci v recepte bol písaný. Tiež sa mi osvedčil postup, že najprv vyšľahám bielka a potom po jednom pridávam žĺtka. Cesto je krásne nadýchané aj bez kypriaceho prášku. Ďakujem za pochvalu. Práve rozmýšľam, čo spravím s jahodami. Nechce sa mi variť lekvár. Asi ich len umyjem a dám do mrazničky. Tento rok to vyzerá, že ma jahody poriadne umoria.
gubics
Práve som si doniesla zo záhrady čerstvé jahody, tak idem vyskúšať ten recept, vyzerá veľmi chutne.
havino
výborne, že si ho nedokončila @babkamt , na čo aj? koláč má všetko čo má mať a niekedy menej je viac, u nás takéto len s ovocím, ešte tak tvaroh, smotanu pochúťkovú pod puding, nič viac, žiadne masla už, inak teda cesto máš ukážkové, skúsená gazdiná si
babkamt
@stacy77777 ďakujem za pochvalu.
@havino tiež dávam na biskvit tvaroh, pochúťkovú smotanu a puding.Ďakujem za pochvalu za cesto. Tvoje slová ma potešili.
denyany
Koláčik je viac než vydarený! Aj ja som skôr za túto verziu, ako za tú, čo si pôvodne plánovala. Manželovi blahoželám k dosiahnutému úspechu a držím palce, nech sa mu darí aj ďalej!:-)
frezia68
Svieži koláčik a určite chutný.Dnes som kúpila jahody na trhu od južných susedov,ale som ich zjedla len tak,hoci som chcela zmrzlinu,alebo niečo podobné ľahšie.Ak mi pošleš 1-2 kúsky,potešíš :-)))
babkamt
@denyany chlap sa zaťal a vyberá si čo bude jesť. Odkaz mu odovzdám. Určite sa mu poteší.
@frezia68 verím, že si ich zjedla .Rada ti pošlem, lebo zbytok koláča zostal len pre mňa. Muž je tvrdohlavý, nechce mi pomôcť s konzumáciou a ja by som už chcela piecť niečo iné.
denyany
Ach, chcela by som vôľu tvojho muža a tiež sa tak zaťať! Ja by som veru jahodovej dobrote neodolala...:-)
babkamt
@denyany tiež ho obdivujem, že sa vie zdržať. Dá si jeden kúsok a dosť. Ostatné zostáva celé pre mňa. A kde je solidarita? Ešte nie je jeden koláč dojedený a už ma v hlave máta čerešňová štrúdľa s makom a jahodový osúch z kysnutého cesta s mrveničkou.Je to na figu pre dvoch ľudí piecť a variť:-)
liama
Ak manzel chudne, netreba mu vypekat kolace. Treba ho podporit.
denyany
@babkamt , tak vieš čo? Príď k nám, sme štyria, tak budeš môcť vyvárať a vypekať pre piatich a po kúsku odložíme aj tvojmu mužovi.:-)
babkamt
@denyany to už znie lepšie ako variť pre dvoch ľudí:-) A ešte si ponesiem domov aj výslužku pre manžela:-)
receptka963

vyskúšala som :) a musím povedať,prekvapujúce dobré :) na vrch som ešte dala roztopenu mliečnu čokoládu ,a kazdy hovoril ze to chutí ako nanuk míša .. kedze to bolo jahodovo čokoladove z chladničky
tak ze chválim a dakujem za dobry receptík
babkamt
@receptka963 som rada, že si jahodový koláč vyskúšala .Ďakujem za pochvalu. Ty si ho vylepšila čokoládou.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia