Foto: kelsia
Tortičku som upiekla po Vianociach pre synovca, ktorý oslávil 2 roky.
porcií
príprava
na 160 °C
Suroviny
5 ks |
|
200 g |
|
200 g |
|
7 lyžíc studená |
|
1 ks |
|
Plnka: | |
0,5 l |
|
150 g preosiaty |
|
1 ks |
|
200 g alebo Hera |
|
Ďalšie suroviny: | |
1 ks |
|
1 ks |
|
|
|
|
Postup
-
1
Oddelíme si bielka od žĺtkov. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky a cukor vyšľaháme do penista, potom pridáme postupne vodu, múku, prášok do pečiva a tuhý sneh z bielkov.
-
2
Dáme upiecť na menší plech vystlaný mastným papierom.
-
3
Cesto po vyliatí na plech trocha poutriasame, aby sa nám rovnomerne piškóta upiekla.
-
4
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 160 stupňov, 20-25 minút. Počas pečenia rúru neotvárame, po 20 minútach môžme otvoriť a špáradlom vpichnúť do cesta a skontrolovať či je už upečené.
-
5
Po vybratí z rúry necháme chvíľu postáť a pripravíme si podložku na ktorú upečenú piškótu preklopíme. Ja dávam na podložku aj papier na pečenie.
-
6
Po preklopení necháme piškótu vychladnúť. Potom opatrne odstránime papier na pečenie na ktorom sa cesto pieklo.
-
7
Ja som robila malú tortičku, tak som piškótu rozrezala najprv napolovicu a potom ešte pozdĺžne každú časť.
-
8
Každú časť si natrieme pikantným džemom /menej sladkým/.
-
9
Začneme natierať krémom, ktorý sme si pripravili z mlieka, zlatého klasu, palmarínu a cukru.
-
10
Po natretí dáme na vrchu jahody, potom ďalšiu piškótu a postup opakujeme.
-
11
Keď už máme všetky piškóty naukladané a potreté, tak začneme na tortu ukladať jahody v tvare čísla 2.
-
12
Takto pripravenú tortu si potom po bokoch obsypeme kokosovou múčkou.
-
13
Urobíme si želatínu z prášku podľa návodu a vylejeme na tortu. Zvyšným krémom dozdobíme vrch torty.
-
14
Hotovo, prichystané pre oslávenca.
-
15
Maškrtka.
Hej, je to len želatina z prášku rozrobená s vodou. Skúšala som niekedy dávno aj klasickú želatínu, ale sa mi nepodarila...