Jahodová torta
Autor receptu: kelsia
Tortičku som upiekla po Vianociach pre synovca, ktorý oslávil 2 roky.
8 porcií |
2hod minút príprava |
25 minút na 160 °C |
Postup
- Oddelíme si bielka od žĺtkov. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky a cukor vyšľaháme do penista, potom pridáme postupne vodu, múku, prášok do pečiva a tuhý sneh z bielkov.
- Dáme upiecť na menší plech vystlaný mastným papierom.
- Cesto po vyliatí na plech trocha poutriasame, aby sa nám rovnomerne piškóta upiekla.
- Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 160 stupňov, 20-25 minút. Počas pečenia rúru neotvárame, po 20 minútach môžme otvoriť a špáradlom vpichnúť do cesta a skontrolovať či je už upečené.
- Po vybratí z rúry necháme chvíľu postáť a pripravíme si podložku na ktorú upečenú piškótu preklopíme. Ja dávam na podložku aj papier na pečenie.
- Po preklopení necháme piškótu vychladnúť. Potom opatrne odstránime papier na pečenie na ktorom sa cesto pieklo.
- Ja som robila malú tortičku, tak som piškótu rozrezala najprv napolovicu a potom ešte pozdĺžne každú časť.
- Každú časť si natrieme pikantným džemom /menej sladkým/.
- Začneme natierať krémom, ktorý sme si pripravili z mlieka, zlatého klasu, palmarínu a cukru.
- Po natretí dáme na vrchu jahody, potom ďalšiu piškótu a postup opakujeme.
- Keď už máme všetky piškóty naukladané a potreté, tak začneme na tortu ukladať jahody v tvare čísla 2.
- Takto pripravenú tortu si potom po bokoch obsypeme kokosovou múčkou.
- Urobíme si želatínu z prášku podľa návodu a vylejeme na tortu. Zvyšným krémom dozdobíme vrch torty.
- Hotovo, prichystané pre oslávenca.
- Maškrtka.