Jahňacie stehno na rozmaríne s pesto zemiakmi a dusenou zeleninou fotorecept

jarco - fotkajarco, 23. januára 2011
Jahňacie stehno na rozmaríne s pesto zemiakmi a dusenou zeleninou (fotorecept)
Foto: jarco

Ak zainvestujete do novozélandskej jahňaciny, úspech je zaručený. To mäso je také kvalitné, že sa prípravou takmer nedá pokaziť. Po sobotňajšom výšľape na Chopok, ktorý som prežil len na horalkách s čajom, som mal pocit, že si zaslúžim poriadne jedlo. Tak som v nedeľu ráno vybehol von, nakúpil a navaril pre seba, rodinu aj pre návštevu takúto lahôdku :-)

6
porcií
20 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

1 kg
200 g
200 g
2 ks
1,5 kg
4 strúčiky
1 ks
70 g
50 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na začiatku som si dal zohrievať rúru a pripravil si všetky potrebné veci, aby boli poruke. Obielené a uvarené zemiaky (priznávam, kúpil som polotovar, stačilo otvoriť vrecko a vysypať) som nechal odtiecť v sitku.

    Jahňacie stehno na rozmaríne s pesto zemiakmi a dusenou zeleninou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Očistil a umyl som zeleninu a pripravil ju tak, aby som ju mohol samostatne po jednotlivých druhoch postupne pridávať do hrnca.

    Jahňacie stehno na rozmaríne s pesto zemiakmi a dusenou zeleninou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Jahňacie stehno som zohnal vykostené chladené. Malo niečo vyše kila, bolo vákuovo zabalené a spevnené sieťkou. Obaly som odstránil a mäso osušil. Nebolo treba nič odrezávať, fakt čistá práca. Mäso som vcelku prudko zo všekých strán opražil na oleji.

    Jahňacie stehno na rozmaríne s pesto zemiakmi a dusenou zeleninou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do mažiarika som nasypal sušený rozmarín, nastrihal jednu sušenú čili papričku a rozdrvil.

    Jahňacie stehno na rozmaríne s pesto zemiakmi a dusenou zeleninou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridal som olivový olej, soľ (cca 2 kávové lyžičky), 4 strúčiky roztlačeného cenaku a dobre premiešal.

    Jahňacie stehno na rozmaríne s pesto zemiakmi a dusenou zeleninou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Mäso som v malej zapekacej miske poriadne ponatieral zmesou korenia a cesnaku, obložil plátkami cibule, zakryl a dal piecť na 200 stupňoch jednu hodinu.

    Jahňacie stehno na rozmaríne s pesto zemiakmi a dusenou zeleninou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Kým sa mäso pečie, je dosť času na prípravu príloh. Osušené zemiaky som opražil na olivovom oleji, často miešal, aby boli do zlata zo všetkých strán.

    Jahňacie stehno na rozmaríne s pesto zemiakmi a dusenou zeleninou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na masle som udusil zeleninu. Do hrnca som postupne pridával mrkvu, podusil, potom strúčiky, podusil, a nakoniec cuketu, aby mali všetky druhy po tepelnej úprave rovnakú konzistenciu. Jemne som osolil.

    Jahňacie stehno na rozmaríne s pesto zemiakmi a dusenou zeleninou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Mäso som približne v polovici pečenia odkryl, aby chytilo chrumkavú kôrku. Keď bolo hotové, preložil som ho na vrchnák zapekacej misky a vrátil do vypnutej rúry. Výpek som spolu s cibuľou rozmixoval ponorným mixérom, prevaril a jemne zahustil instatnou zápražkou (nie je nutné).

    Jahňacie stehno na rozmaríne s pesto zemiakmi a dusenou zeleninou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Zemiaky som prehrial a premiešal s pestom.

    Jahňacie stehno na rozmaríne s pesto zemiakmi a dusenou zeleninou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pečené mäso nakrájané na plátky som podával preliate omáčkou, s dusenou zeleninou, pesto zemiakmi a červeným vínom. Keďže sme mali návštevu, nebol čas hrať sa s aranžovaním na tanieri. Takže fotky sú len také natur, toto jedlo by si zaslúžilo lepšiu vizualizáciu :-)

    Jahňacie stehno na rozmaríne s pesto zemiakmi a dusenou zeleninou (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

17 komentárov k receptu
@jarco hneď som vedela, že rcp je od teba krááása ako vždy. Sa máte blaváci, že jahňacina novozélandská, u nás teda peknú akú si ja predstavujem nemajú ani našu.
Krásne spracovaný recept. Také krásne malinké zemiačiky mám aj ja z vlastnej úrody, sú chutné. Jahňacinu som ešte nejedla, ale musí to by|ť naozaj mňamka.
Mäsko je krásne, ružové - akurát! A k tomu tá pečená zeleninka a zemiaky s pestom - dokonalé:)
Tiež sa už chystám na jahniatko:)
Občas to blbne, od včerajšej noci. Nevidno komentáre ani fotky k postupu. Keď odošlem komentár, zrazu je to OK...
@jarco , aj ja som sa konecne dostal ku stehnu,ale komplikovanym postupom odkostenia a marinovania v Marockej chermula marinade plus plnkou z mandli a datli zrolovavane a pomaly pecene so zeleninou. Recept nepridavam babracka na entu. Nabuduce idem radsej na tvoju klasickejsiu jednoduchsiu variaciu.




Pridaj komentár k receptu: