Foto: teniska
Ľahký koláč pre milovníkov spojenia chutí karamelu a jabĺčok.
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Na cesto vymiešame múku, prášok do pečiva, cukor, 1 vajíčko a maslo. Spracované cestíčko odložíme do chladničky na hodinu.
- 2
Medzitým nastrúhame nahrubo jablká, posypeme ich vanilkovým cukrom a pokvapkáme citrónovou šťavou. Necháme bokom.
- 3
Pripravíme si slaný karamel: Necháme si skaramelizovať cukor v hrnci na miernom ohni a pred koncom premiešame drevenou vareškou aby neprihorel. Keď je úplne rozpustený, pridáme za stáleho miešania po malých kúskoch maslo a následne rovnako aj smotanu. Povaríme 1 minútu a stiahneme z ohňa, potom pridáme soľ.
- 4
Karamel môžeme skladovať v chladničke aj dva týždne.
- 5
Cesto rozdelíme na dve polovice. Jednu vyvaľkáme a vystelieme ňou formu na koláč aj po bokoch. Na cesto dáme slaný karamel.
- 6
Na karamel dáme jablká.
- 7
A na jabĺčka dáma ďalšiu vrstvu karamelu. Následne vyvaľkáme druhú polovicu cesta, narežeme na pásiky a spravíme na koláči mriežku. Rozšľaháme vajíčko a ním potrieme mriežku.
- 8
Pečieme na 180 °C cca 35 minút. Pozor karamel v rúre buble a môže vytekať, odporúčam dať si na spodok rúry plech.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Mame rovnaky kavovar:-)
5*
@Danila - karamel stuhne, nie na betón ale na dosť hustú hmotu (tečie veľmi veľmi pomaly). Stačí potom dať fľaštičku s karamelom na pár sekúnd (do 10) do mikrovlnky alebo do misy s horúcou vodou a je opäť tekutý.
Ďakujem, áno odtiaľ je inšpirácia. Múku som zmenila a karamel robila inak ;)