Jablkový pie so slaným karamelom fotorecept

teniska - fotkateniska, 30. novembra 2016
Jablkový pie so slaným karamelom (fotorecept)
Foto: teniska

Ľahký koláč pre milovníkov spojenia chutí karamelu a jabĺčok.

12
porcií
60 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

300 g
2 ks
80 g
140 g
2 ČL
600 g
1/2 ks
1 balenie
Slaný karamel:
200 g
90 g
120 ml
1 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na cesto vymiešame múku, prášok do pečiva, cukor, 1 vajíčko a maslo. Spracované cestíčko odložíme do chladničky na hodinu.

  2. 2

    Medzitým nastrúhame nahrubo jablká, posypeme ich vanilkovým cukrom a pokvapkáme citrónovou šťavou. Necháme bokom.

  3. 3

    Pripravíme si slaný karamel: Necháme si skaramelizovať cukor v hrnci na miernom ohni a pred koncom premiešame drevenou vareškou aby neprihorel. Keď je úplne rozpustený, pridáme za stáleho miešania po malých kúskoch maslo a následne rovnako aj smotanu. Povaríme 1 minútu a stiahneme z ohňa, potom pridáme soľ.

    Jablkový pie so slaným karamelom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Karamel môžeme skladovať v chladničke aj dva týždne.

    Jablkový pie so slaným karamelom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto rozdelíme na dve polovice. Jednu vyvaľkáme a vystelieme ňou formu na koláč aj po bokoch. Na cesto dáme slaný karamel.

    Jablkový pie so slaným karamelom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na karamel dáme jablká.

    Jablkový pie so slaným karamelom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A na jabĺčka dáma ďalšiu vrstvu karamelu. Následne vyvaľkáme druhú polovicu cesta, narežeme na pásiky a spravíme na koláči mriežku. Rozšľaháme vajíčko a ním potrieme mriežku.

    Jablkový pie so slaným karamelom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pečieme na 180 °C cca 35 minút. Pozor karamel v rúre buble a môže vytekať, odporúčam dať si na spodok rúry plech.

    Jablkový pie so slaným karamelom (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

10 komentárov k receptu
Zaujímavé s tým karamelom, veľmi sa mi to páči, ukladám do kolónky na vyskúšanie.Karamel ostane taký polotekutý alebo stuhne v chladničke?

Pridaj komentár k receptu: