Jablkový pie so slaným karamelom (fotorecept)
Autor receptu: teniska
Ľahký koláč pre milovníkov spojenia chutí karamelu a jabĺčok.
12 porcií |
60 minút príprava |
35 minút na 180 °C |
Postup
- Na cesto vymiešame múku, prášok do pečiva, cukor, 1 vajíčko a maslo. Spracované cestíčko odložíme do chladničky na hodinu.
- Medzitým nastrúhame nahrubo jablká, posypeme ich vanilkovým cukrom a pokvapkáme citrónovou šťavou. Necháme bokom.
- Pripravíme si slaný karamel: Necháme si skaramelizovať cukor v hrnci na miernom ohni a pred koncom premiešame drevenou vareškou aby neprihorel. Keď je úplne rozpustený, pridáme za stáleho miešania po malých kúskoch maslo a následne rovnako aj smotanu. Povaríme 1 minútu a stiahneme z ohňa, potom pridáme soľ.
- Karamel môžeme skladovať v chladničke aj dva týždne.
- Cesto rozdelíme na dve polovice. Jednu vyvaľkáme a vystelieme ňou formu na koláč aj po bokoch. Na cesto dáme slaný karamel.
- Na karamel dáme jablká.
- A na jabĺčka dáma ďalšiu vrstvu karamelu. Následne vyvaľkáme druhú polovicu cesta, narežeme na pásiky a spravíme na koláči mriežku. Rozšľaháme vajíčko a ním potrieme mriežku.
- Pečieme na 180 °C cca 35 minút. Pozor karamel v rúre buble a môže vytekať, odporúčam dať si na spodok rúry plech.