Jablkový páj

tassiedevil - fotkatassiedevil, 20. marca 2015

Páje sú tu v Austrálii veľmi populárne....sú plnené či už mäsovými alebo ovocnými plnkami. Ja osobne ich nekupujem, nakoľko ja rád vidím čo do Zobraziť celý popisPáje sú tu v Austrálii veľmi populárne....sú plnené či už mäsovými alebo ovocnými plnkami. Ja osobne ich nekupujem, nakoľko ja rád vidím čo do nich ide:) použil som slovenskú verziu "lineckého cesta" a jablká z Tasmánie, ináč Tasmániu volajú aj "Apple island".. jablkový ostrov, nakoľko tu je najvhodnejšie podnebie na pestovanie jabľk v celej Austrálii...

Suroviny

Cesto linecké:
470 g
150 g
5 g
315 g
55 g
12 g
2 g
Plnka:
4 ks
30 g
30 g
50 g
50 g
50 g
60 g
100 g
 na potretie




Postup

  1. 1

    Linecké cesto: Maslo si nastrúhame na slzičkovom strúhadle pridáme cukor, premiesime, pridáme vajcia a dalšie prísady a nakoniec pridáme preosiatu múku .Cesto riadne prehnetieme aby bolo hladké a rovnorodé. Nie príliš dlho, dlhé hnetenie cestu škodí...Teplota surovín a vymieseného cesta by nemal prekročiť 22 stupňov C. Cesto zabalíme do folie a necháme odpočinúť v chladničke. Teplota cesta po schladení by sa ma pohybovat medzi 10-15 stupňov C, čo je najvhodnejšia teplota na ručné spracovanie. V chlade ho môžeme držať až 4 dni..

  2. 2

    Plnka : Jablká očistíme a pokrájame na menšie kocky, vložíme do hrnca, podlejeme minimálnym množstvom vody, pridáme ostatné suroviny okrem krému a marhuľového džemu krátko podusíme, necháme vodu odpariť... necháme vychladnúť.

  3. 3

    Cesto si vyvaľkáme na 3 -4 mm hrúbku vykrajujeme kruhy trochu väčšie ako sú formy na páje, formy vymastíme maslom a vyložíme cestom... spodok dobre popicháme vidličkou a predpečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov 10-15 min. Ja používam formy s odnímateľným spodkom,a tak sa nám páje dajú ľahko vybrať z formy, nakoľko linecké cesto veľmi krehké.

    Jablkový páj - obrázok 3
  4. 4

    Predpečené cesto necháme vychladnúť a necháme vo forme . Vychladnuté cesto potrieme marhuľovým džemom, na džem nanesieme vrstvu žĺtkového krému /žľtkový krém použijeme ten istý ako používame na krémeše../recept som nepridal, lebo tých je tu na Vareche hodne./ na krém rozložíme jablká, zo zbytkov cesta si povykrajujeme lístky a položíme na vrch jablkovej plnky, lístky potrieme vajcom, a pečieme dalších 25-30 min. pri 180 stupňoch C. Vyložíme na mriežku a necháme vychladnúť.. Môžeme podávať so šlahačkou, zmrzlinou, podľa vlastnej fantázie... Dobrú chuť.

    Jablkový páj - obrázok 4

Diskusia k receptu

56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Páči sa mi :-)
kukulienka71
tie formičky sú perfektné. Krásna práca, dokonalý popis, 5*
Ak dobre viem, aj Pink lady pochádza z Austrálie, sú to naše obľúbené jabká:-)
babav
@tassiedevil , paje su velmi oblubene tradicne kolace aj v US . Jablkovy je cislo jedna a peciem ho casto .Tvoj pekny, zaujimavy recept je odlisny cestom aj plnkou.Jablka pred podusenim nepodlievam vodou , pridam iba cukor a stavu z citrona. Tvoje fajnove paje su viacej zakuskove :-).
tassiedevil
dakujem Vám za komentáriky:)
@kukulienka71 , dobre vieš...:) a tak isto aj "Granny Smith"...jedny z najlepších na varenie a pečenie... vdaka za 5..:)
@babav , a číslo dva "blueberry pie " môj obľúbený:-)dakujem:-)
tassiedevil
@palokuchki , takže máš aj čučoriedky aj jablká..:-.)nemrazíš čučoriedky? ak máš kúpim..:) už sa bojím z obchodu kupovať..:) počula si o tom?...)Dakujem:)
pusta1
kvalitné, krásne, chutné, veľmi jedlé,
úžasné foto a zrozumiteľný postup.
si chlap na slano i na sladko, o tom niet pochýb :-)))
*****
martamm
Máme doma ešte dosť zabĺk z minuloročnej úrody, upečiem takýto "páj", dúfam, že sa mi podarí a rec eptík putuje zároveň do mojej KK :)
cupcake
Krasny recept, taketo mam najradsej, moje jablka su kyslejsie, najlepsie na kolace. Prepac, asi som zle stlacila hviezdicky, tak sa tam objavili len 4, chcela som dat 5, ale uz mi to neslo, prepac. Urcite vyskusam




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia