Jablkový páj

Autor receptu: tassiedevil

Páje sú tu v Austrálii veľmi populárne....sú plnené či už mäsovými alebo ovocnými plnkami. Ja osobne ich nekupujem, nakoľko ja rád vidím čo do nich ide:) použil som slovenskú verziu "lineckého cesta" a jablká z Tasmánie, ináč Tasmániu volajú aj "Apple island".. jablkový ostrov, nakoľko tu je najvhodnejšie podnebie na pestovanie jabľk v celej Austrálii...

Postup

  1. Linecké cesto: Maslo si nastrúhame na slzičkovom strúhadle pridáme cukor, premiesime, pridáme vajcia a dalšie prísady a nakoniec pridáme preosiatu múku .Cesto riadne prehnetieme aby bolo hladké a rovnorodé. Nie príliš dlho, dlhé hnetenie cestu škodí...Teplota surovín a vymieseného cesta by nemal prekročiť 22 stupňov C. Cesto zabalíme do folie a necháme odpočinúť v chladničke. Teplota cesta po schladení by sa ma pohybovat medzi 10-15 stupňov C, čo je najvhodnejšia teplota na ručné spracovanie. V chlade ho môžeme držať až 4 dni..
  2. Plnka : Jablká očistíme a pokrájame na menšie kocky, vložíme do hrnca, podlejeme minimálnym množstvom vody, pridáme ostatné suroviny okrem krému a marhuľového džemu krátko podusíme, necháme vodu odpariť... necháme vychladnúť.
  3. Cesto si vyvaľkáme na 3 -4 mm hrúbku vykrajujeme kruhy trochu väčšie ako sú formy na páje, formy vymastíme maslom a vyložíme cestom... spodok dobre popicháme vidličkou a predpečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov 10-15 min. Ja používam formy s odnímateľným spodkom,a tak sa nám páje dajú ľahko vybrať z formy, nakoľko linecké cesto veľmi krehké.
  4. Predpečené cesto necháme vychladnúť a necháme vo forme . Vychladnuté cesto potrieme marhuľovým džemom, na džem nanesieme vrstvu žĺtkového krému /žľtkový krém použijeme ten istý ako používame na krémeše../recept som nepridal, lebo tých je tu na Vareche hodne./ na krém rozložíme jablká, zo zbytkov cesta si povykrajujeme lístky a položíme na vrch jablkovej plnky, lístky potrieme vajcom, a pečieme dalších 25-30 min. pri 180 stupňoch C. Vyložíme na mriežku a necháme vychladnúť.. Môžeme podávať so šlahačkou, zmrzlinou, podľa vlastnej fantázie... Dobrú chuť.