Foto: izabella929
Je obdobie dozrievania jablčok a preto že ich mám tento rok dostatok,upiekla som výborný zákusok.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
4 ks |
|
180 g |
|
140 g |
|
100 g |
|
Krém: | |
3 ks na sneh |
|
hustý uvarený |
|
3 dl |
|
150 g |
|
2 dl |
|
Jablková masa: | |
1 kg krájané |
|
100 g |
|
1 káv.lyžička |
|
Smotanová pena: | |
4 dl |
|
2 bal. |
|
2 lyžica |
|
Postup
-
1
Ako prvé som začala robiť jablčka, lebo to vyžaduje viac času..jablčka som očistila,umyla, pokrájala na tenké plátky, pridala 100g. krištálového cukru a 1 lyžičku škorice, dala do rajnice na sporák a za stáleho miešania uvarila na hustú kašu...musí sa všetka tekutina odpariť...
-
2
uvarenú kašu som nechala vychladiť.. varila sa 40 min za stáleho miešania...
-
3
cesto:4 bielky som vymiešala na trdý sneh,pridala som cukor a soľ a miešala ďalej..pridala som do tvrdej hmoty, po malých dávkach vymiešané žltka a tiež po malých dávkach opatrne hladkú múku...potom roztopíme maslo , ale tak aby sa do cesta dostalo vlažné a v malých dávkach ho primiešavame opatrne do cesta..
-
4
cesto som vyliala na plech vyložený pečiacou foliou, môže byť aj pečiaci papier...
-
5
upečený koláč treba po malej chvíľke vyložiť na mriežku, aby sa chladil rovnomerne..
-
6
uvarila som si krém: 3dl mlieka,2 dl vody zmiešam a pridám 2 balíčky vanilkového pudingu,100g. cukru a uvarila som hustú kašu...z 3 bielkov a 50 g.cukru som vyšlahala tvrdý sneh, ktorý som ešte za horúca, po malých dávkach vmiešavala opartne, aby sa nedolámal..
-
7
Na vychladnutý koláč som natrela ako prvú, vrstvu jablkovej kaše..
-
8
potom som na jablkovú kašu natrela krém...rovnomerne rozotrela po celej ploche koláča..
-
9
Z o 4 dl smotany 2 vanilkových cukrov a 2 lyžíc cukru som vyšľahala šlahačkovú penu..natrela na koláč a dala do chladničky stuhnúť...
-
10
hotovo....jablkový krémeš v reze.. vrch krémeša som jemne posypala škoricovým cukrom...prajem vám dobrú chuť..
-
11
jemný,šťavnatý sladučký zákusok..
Diskusia k receptu