Jablkový koláč z krehkého cesta
Foto: novalim
Dobrý jablkový koláč sa dá piecť počas celého roka. Vďaka tomu, že jabĺčka sú u nás snáď najbežnejším ovocím. Nedávno sme vám predstavili Zobraziť celý popisDobrý jablkový koláč sa dá piecť počas celého roka. Vďaka tomu, že jabĺčka sú u nás snáď najbežnejším ovocím. Nedávno sme vám predstavili šikovné jablkové pité, ktoré si pripravíte jednoducho z nášho hotového bezgluténového lineckého cesta, dnes máme pre vás tip na koláčik, ktorého krehké cesto si pripravíte doma z našej Novalim bezgluténovej múky Promix.
na 180 °C
Suroviny
Na krehké cesto: | |
450 g (alebo Promix PK špeciál) |
|
6 ks |
|
2 PL ľadová |
|
250 g studené nakrájané na kocky |
|
160 g |
|
Na plnku: | |
1 kg |
|
1 bal. |
|
1 bal. |
|
3-4 PL |
|
0,5 dcl |
|
1 hrsť nasekané najemno |
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Najprv si pripravíme krehké cesto. V kuchynskom robote alebo pomocou mixéru zmiešame múku Promix PK alebo PK špeciál, maslo a práškový cukor. Zmes by mala pripomínať jemnú strúhanku. Počas miešania potom pridáme žĺtky. Prilejeme ľadovú vodu a miešame ďalej, pokým sa cesto nespojí. Prenesieme cesto na pomúčenú pracovnú dosku, premiesime zľahka ručne a vytvarujeme ho do gule. Uložíme do plastovej nádoby a dáme na hodinu do chladničky.
- 2
Kým cesto chladne, očistíme si jablká, zbavíme ich jadrovníka a nakrájame na kocky. Spolu s ostatnými surovinami na plnku dáme do hrnca a uvaríme do mäkka tak, aby boli stále zachované kúsky jabĺk, nie na kašu.
- 3
Odstavíme a necháme vychladnúť. Keď máme cesto vychladené, znova ho trochu premiesime a rozdelíme na dve polovice. Potom obe vyvaľkáme najlepšie medzi potravinovou fóliou, aby sa nám neprilepilo. Opatrne valčekom prenesieme prvú časť cesta na stredne veľký plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie.
- 4
Na cesto dáme plnku z jabĺk, podľa chuti do nej môžme primiešať aj nasekané orechy, a na ňu potom prenesieme druhú časť vyvaľkaného cesta.
- 5
Cesto zvrchu poprepichujeme vidličkou a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C. Pečieme približne 25 minút, kým je cesto zlatohnedé.
- 6
Po upečení necháme vychladnúť, potom nakrájame a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
Tiež jablkový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
z bezlepkovej múky sa často kruší,niekedy aj chlieb.
to chapem no