Jablkový flambovaný zákusok fotorecept

garanco - fotkagaranco, 24. mája 2015
Jablkový flambovaný zákusok (fotorecept)
Foto: garanco

Tento recept mám už veľmi dávno z časopisu Burda, pre nás je to sviatočný jablčník. Chcela som ho pridať už dávno, mala som pripravený Zobraziť celý popisTento recept mám už veľmi dávno z časopisu Burda, pre nás je to sviatočný jablčník. Chcela som ho pridať už dávno, mala som pripravený postup v obrázkoch, no jeden obrázok nebol kvalitný ( určite som lepšia v pečení a varení ako vo fotografovaní), tak to skúsim takto. K uverejneniu ma priviedol "Jablkový koláč s marhuľovým džemom a s rumom" od @pusta, lebo zákusky sú podobné, ale postup a niektoré suroviny sú rozdielne, chcela som pridať obrázok do diskusie, ale nedalo sa.

12
porcií
60 minút
príprava
35 minút
na 200 °C

Suroviny

280 g (+štipka soli)
150 g
100 g
1 ks
50 g
1 kg rovnakej veľkosti
1 ks (šťava a kôra)
1 ČL
1 ks
60 g (alebo kalvados)




Postup

  1. 1

    Do misy preosejeme múku, práškový cukor, pridáme mäkké maslo, vajíčko a pripravíme vláčne cesto, ktoré dáme dobre ochladiť.

    Jablkový flambovaný zákusok (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Teraz môžeme začať s prípravou ďalších surovín: Jablká olúpeme, zbavíme jaderníka, nakrájame na mesiačiky a kladieme do citrónovej šťavy.

    Jablkový flambovaný zákusok (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pomleté orechy ochutíme vanilkovým cukrom, škoricou, kto má rád aj strúhanou kôrou z citróna ( citrón najprv dôkladne poumývať).

    Jablkový flambovaný zákusok (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto vyvaľkáme, preložíme na plech, popicháme vidličkou,

    Jablkový flambovaný zákusok (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    posypeme orechami a poukladáme jablká striedavo v radoch. Rúru predhrejeme na 200st. a pečieme 30-35minút. Kým sa koláč pečie, zohrejeme marhuľový džem

    Jablkový flambovaný zákusok (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a čerstvo upečený koláč natrieme dôkladne, nie veľmi nahrubo, teplým džemom.

    Jablkový flambovaný zákusok (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Počkáme, kým zákusok trochu vychladne, nakrájame ho na väčšie kúsky a na tanierikoch ho flambujeme: do naberačky nalejeme koňak, (ako mierku použite plný "poldecák") opatrne ho nahrejeme - nesmie zvrieť, a tiež opatrne ho zapálime a horiacim alkoholom polejeme zákusok.

    Jablkový flambovaný zákusok (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ( No a tu bol ten pes zakopaný - na mojom obrázku nie je vidieť, ako alkohol horí - mne horel modrastým plameňom - tak preto som recept nepridávala.) V skutočnosti alkohol horí aj na zákusku na tanieri:-)) Pre spestrenie som nafotila horiaci alkohol z pôvodného časopisu.

    Jablkový flambovaný zákusok (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

viera1
Ak ho flambuješ na tanierikoch,tak radšej si daj na PL brandy a tak ho nahrej a zapáľ.Na flambovanie treba určitú skúsenosť a podpáliť naraz alkohol v naberačke môže priniesť prekvapenie (nemilé).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia