Foto: garanco
Tento recept mám už veľmi dávno z časopisu Burda, pre nás je to sviatočný jablčník. Chcela som ho pridať už dávno, mala som pripravený Zobraziť celý popisTento recept mám už veľmi dávno z časopisu Burda, pre nás je to sviatočný jablčník. Chcela som ho pridať už dávno, mala som pripravený postup v obrázkoch, no jeden obrázok nebol kvalitný ( určite som lepšia v pečení a varení ako vo fotografovaní), tak to skúsim takto. K uverejneniu ma priviedol "Jablkový koláč s marhuľovým džemom a s rumom" od @pusta, lebo zákusky sú podobné, ale postup a niektoré suroviny sú rozdielne, chcela som pridať obrázok do diskusie, ale nedalo sa.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
280 g (+štipka soli) |
|
150 g |
|
100 g |
|
1 ks |
|
50 g |
|
1 kg rovnakej veľkosti |
|
1 ks (šťava a kôra) |
|
1 ČL |
|
1 ks |
|
|
|
60 g (alebo kalvados) |
|
Postup
-
1
Do misy preosejeme múku, práškový cukor, pridáme mäkké maslo, vajíčko a pripravíme vláčne cesto, ktoré dáme dobre ochladiť.
-
2
Teraz môžeme začať s prípravou ďalších surovín: Jablká olúpeme, zbavíme jaderníka, nakrájame na mesiačiky a kladieme do citrónovej šťavy.
-
3
Pomleté orechy ochutíme vanilkovým cukrom, škoricou, kto má rád aj strúhanou kôrou z citróna ( citrón najprv dôkladne poumývať).
-
4
Cesto vyvaľkáme, preložíme na plech, popicháme vidličkou,
-
5
posypeme orechami a poukladáme jablká striedavo v radoch. Rúru predhrejeme na 200st. a pečieme 30-35minút. Kým sa koláč pečie, zohrejeme marhuľový džem
-
6
a čerstvo upečený koláč natrieme dôkladne, nie veľmi nahrubo, teplým džemom.
-
7
Počkáme, kým zákusok trochu vychladne, nakrájame ho na väčšie kúsky a na tanierikoch ho flambujeme: do naberačky nalejeme koňak, (ako mierku použite plný "poldecák") opatrne ho nahrejeme - nesmie zvrieť, a tiež opatrne ho zapálime a horiacim alkoholom polejeme zákusok.
-
8
( No a tu bol ten pes zakopaný - na mojom obrázku nie je vidieť, ako alkohol horí - mne horel modrastým plameňom - tak preto som recept nepridávala.) V skutočnosti alkohol horí aj na zákusku na tanieri:-)) Pre spestrenie som nafotila horiaci alkohol z pôvodného časopisu.
Diskusia k receptu