Jablkový flambovaný zákusok (fotorecept)
Autor receptu: garanco
Tento recept mám už veľmi dávno z časopisu Burda, pre nás je to sviatočný jablčník. Chcela som ho pridať už dávno, mala som pripravený postup v obrázkoch, no jeden obrázok nebol kvalitný ( určite som lepšia v pečení a varení ako vo fotografovaní), tak to skúsim takto. K uverejneniu ma priviedol "Jablkový koláč s marhuľovým džemom a s rumom" od @pusta, lebo zákusky sú podobné, ale postup a niektoré suroviny sú rozdielne, chcela som pridať obrázok do diskusie, ale nedalo sa.
12 porcií |
60 minút príprava |
35 minút na 200 °C |
Postup
- Do misy preosejeme múku, práškový cukor, pridáme mäkké maslo, vajíčko a pripravíme vláčne cesto, ktoré dáme dobre ochladiť.
- Teraz môžeme začať s prípravou ďalších surovín:
Jablká olúpeme, zbavíme jaderníka, nakrájame na mesiačiky a kladieme do citrónovej šťavy.
- Pomleté orechy ochutíme vanilkovým cukrom, škoricou, kto má rád aj strúhanou kôrou z citróna ( citrón najprv dôkladne poumývať).
- Cesto vyvaľkáme, preložíme na plech, popicháme vidličkou,
- posypeme orechami a poukladáme jablká striedavo v radoch. Rúru predhrejeme na 200st. a pečieme 30-35minút. Kým sa koláč pečie, zohrejeme marhuľový džem
- a čerstvo upečený koláč natrieme dôkladne, nie veľmi nahrubo, teplým džemom.
- Počkáme, kým zákusok trochu vychladne, nakrájame ho na väčšie kúsky a na tanierikoch ho flambujeme: do naberačky nalejeme koňak, (ako mierku použite plný "poldecák") opatrne ho nahrejeme - nesmie zvrieť, a tiež opatrne ho zapálime a horiacim alkoholom polejeme zákusok.
- ( No a tu bol ten pes zakopaný - na mojom obrázku nie je vidieť, ako alkohol horí - mne horel modrastým plameňom - tak preto som recept nepridávala.) V skutočnosti alkohol horí aj na zákusku na tanieri:-))
Pre spestrenie som nafotila horiaci alkohol z pôvodného časopisu.