Foto: dorisa
Tento jablčník je u nás najviac obľúbený, a keďže mi poslali znami jablká, hneď som sa pustila do jeho pečenia.
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny na koláč.
-
2
Z múky, tuku, cukru, prášku do pečiva, žĺkov , mlieka a štipky soli vypracujeme cesto.
-
3
Rozdelíme ho na dve časti, jednu polovicu vyvaľkáme na veľkosť menšieho plechu, ktorý sme pomastili a vysypali hrubou múkou..
-
4
Očistíme si jablká a nastrúhame. Pridáme škoricu, škoricový cukor, cukor a hrozienka. Premiešame. Túto zmes nanesieme na cesto, ktoré už máme položené na plechu.
-
5
Potom rozvalkáme aj druhý kus cesta a položíme ho navrch, na jablkovú zmes. Poprepichujeme vidličkou cesto a potrieme rozšlahaným vajcom.
-
6
Pečieme vo vyhriatej rure na 180 stupňov 30-35 minút. Koláčik po miernom vychladení nakrájame a posypeme práškovým cukrom,alebo vanilkovým cukrom.
večeri.
Ruky ma bolia prakticky vždy, ale teraz až tak, že ma bolesť v noci budila. Tak som cesto podľa tvojho receptu pripravila spôsobom, ktorý popísala Egreška v tomto recepte:
varecha.pravda.sk/recepty/domace-listkove-cesto-najrychle...
a mala som to bez roboty. Keď som vaľkala spodný plát, cesto sa mi na krajoch trhalo. Moja chyba, už v tom mixéri sa mi zdalo suchšie, mala som pridať zo dve lyžice mlieka navyše. Spodný som do plechu dostala tak ako bol a keď som išla vaľkať horný plát, najprv som ho premiesila namočenými rukami. Ešte sa mi zdalo suché, tak som si ruky namočila znova, ešte raz premiesila a potom sa už vaľkalo krásne. Toto píšem ako pomôcku pre niekoho, kto môže mať rovnaký problém ako ja, veď o kvalite slovenskej múky vieme svoje, aj táto bola suchá ako trúd.
Dorisa, veľmi pekne ďakujem za recept, mama tieto rezy piekla veľmi často, ale recept mala v hlave. Ja som si pamätala len 450 g múky a jedno celé maslo, ale určite je to ten istý, to vidím na výsledku a veľmi sa teším, že ho mám.
Prajem krásne Veľkonočné sviatky.