Foto: mariamka
Jablká, naše typické jesenné ovocie. Najlepšie a najzdravšie sú samozrejme v surovom stave, ale sú aj vďačnou surovinou v kuchyni. Mali sme tu už Zobraziť celý popisJablká, naše typické jesenné ovocie. Najlepšie a najzdravšie sú samozrejme v surovom stave, ale sú aj vďačnou surovinou v kuchyni. Mali sme tu už pité, koláče, taštičky, muffiny, čo takto pirohy?
Suroviny
Na kysnuté cesto: | |
1 hrnček 3 dl |
|
1 hrnček 3 dl |
|
1/4 kocka |
|
1 ČL |
|
štipka |
|
1 PL (maslo, olej) |
|
cca 3 dl alebo mleko |
|
Náplň: | |
1-2 ks |
|
alebo hrozienka |
|
1 ČL |
|
podľa potreby tmavé |
|
Na obaľovanie: | |
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Pripravíme si polotuhé kysnuté cesto. Úplne klasické, nie príliš sladké, ak máte svoj osvedčený recept, môžete použiť. Ja som dala 1 hrnček polohrubej múky, 1 hrnček hladkej špeciál, kúsok droždia, trochu cukru, trochu soli, lyžicu bravčovej masti a teplú vodu. Zmiesila pekáreň, nechala som vykysnúť.
-
2
Po vykysnutí rozgúľame na hrúbku 0,5-0,7 cm. Radielkom alebo kolieskom na pizzu nakrájame na štvorce s veľkosťou asi 6x6 cm. Je lepšie, keď sú menšie, aj keď sa s nimi ťažšie manipuluje, ale ešte narastú a sú aj praktickejšie pri konzumácii.
-
3
Zabudla som na tie náplne. Tie si pripravíme, kým nám cesto kysne. Jabĺčka nastrúhame, ako chcete ochuťte, ja som dala len lyžičku cukru, trochu citrónovej šťavy a kôry, brusnice boli akurát doma, môžu byť hrozienka. Čokodukáty, alebo kľudne čokoláda podľa vášho výberu. Akurát s dukátmi sa ľahšie pracuje.
-
4
Štvorčeky naplníme jablkovou zmesou a polámanou čokoládou bielou, tmavou, jablkami nešetrite. Mne to vyšlo takmer akurát, zvyšných pár som naplnila čistou čokoládou.
-
5
A teraz príde tá piplavá ručná práca, každý jeden treba pekne zabaliť do ruličky, všetky strany spojiť vzduchotesne, aby náplň nevytiekla. Keďže kysnuté cesto pracuje, a je aj celkom poddajné a pružné, ide to celkom ľahko. Povytiahnite horný okraj a prehnite ho nadol cez vrch smerom k spodnému okraju, ten tiež natiahnite, spojte s vrchným a v dlani ušúľajte šúlok. Keď všetky ušúľame, zakryjeme utierkou a necháme ešte podkysnúť 10-15 minút.
-
6
Vyprážame v dostatočnom množstve oleja, najprv z vrchnej strany /zakryté/, otočíme a dosmažíme dozlata, olej necháme odsať na servítke...
-
7
a hneď obaľujeme v zmesi cukru a škorice.
-
8
A tak postupne celú dávku, prebytočnú múku pred vyprážaním oprašujte, aby sa vám neprepaľoval olej.
-
9
Chutia výborne, sviežo a šťavnato s tými jabĺčkami a čokoláda je také malé prekvapenie, na ktoré neprišli ani moji doma. Foto v priereze, náhodne som trafila práve jednu s bielou a jednu s tmavou čokoládou.
-
10
Taká obmena šišiek s využitím sezónneho ovocia, ak skúsite, verím, že pochutia aj vám :)
diky aj za ostatne komenty @evianka ty vzdy take ody do neba, si velmi skromna, taketo urobis lavou zadnou, dakujem :))
@iren ja tiez nie som siskova, ale rada sa babrem s kysnutym cestom, prave tie rozkrojene sa mi usli, ako "vzorka" :)
@elena , @valeri dakujem..
Ver vyskúšam.
Dnes, keď je sviatok spomienok na našich blízkych, odchádzali sme z cintorína v Modre, cestou sme sa stavili u syna v Limbachu, obed na stole, jelení guláš, knedlík, zemiakove krokety, všetko výborné, aj metrový koláčik nás čakal, priznám sa, tie krokety, to tiež nerobím, za to, si na nich pochutím.
5*****
@sisok ja myslim ze orechami v pohode, a urcite vsetkymi naplnami, ake bezne idu do pecenych zavinov, len nesmu byt velmi vodnate, ono sa mi stalo asi pri dvoch, ze neboli dobre uzavrete, a vies si predstavit ked sa do vriaceho oleja dostane tekutina :) budem rada a hlavne nech sa vydaria :)