Jablkové pirôžky (fotorecept)

Autor receptu: mariamka

Jablká, naše typické jesenné ovocie. Najlepšie a najzdravšie sú samozrejme v surovom stave, ale sú aj vďačnou surovinou v kuchyni. Mali sme tu už pité, koláče, taštičky, muffiny, čo takto pirohy?

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si polotuhé kysnuté cesto. Úplne klasické, nie príliš sladké, ak máte svoj osvedčený recept, môžete použiť. Ja som dala 1 hrnček polohrubej múky, 1 hrnček hladkej špeciál, kúsok droždia, trochu cukru, trochu soli, lyžicu bravčovej masti a teplú vodu. Zmiesila pekáreň, nechala som vykysnúť.
  2. Po vykysnutí rozgúľame na hrúbku 0,5-0,7 cm. Radielkom alebo kolieskom na pizzu nakrájame na štvorce s veľkosťou asi 6x6 cm. Je lepšie, keď sú menšie, aj keď sa s nimi ťažšie manipuluje, ale ešte narastú a sú aj praktickejšie pri konzumácii.
  3. Zabudla som na tie náplne. Tie si pripravíme, kým nám cesto kysne. Jabĺčka nastrúhame, ako chcete ochuťte, ja som dala len lyžičku cukru, trochu citrónovej šťavy a kôry, brusnice boli akurát doma, môžu byť hrozienka. Čokodukáty, alebo kľudne čokoláda podľa vášho výberu. Akurát s dukátmi sa ľahšie pracuje.
  4. Štvorčeky naplníme jablkovou zmesou a polámanou čokoládou bielou, tmavou, jablkami nešetrite. Mne to vyšlo takmer akurát, zvyšných pár som naplnila čistou čokoládou.
  5. A teraz príde tá piplavá ručná práca, každý jeden treba pekne zabaliť do ruličky, všetky strany spojiť vzduchotesne, aby náplň nevytiekla. Keďže kysnuté cesto pracuje, a je aj celkom poddajné a pružné, ide to celkom ľahko. Povytiahnite horný okraj a prehnite ho nadol cez vrch smerom k spodnému okraju, ten tiež natiahnite, spojte s vrchným a v dlani ušúľajte šúlok. Keď všetky ušúľame, zakryjeme utierkou a necháme ešte podkysnúť 10-15 minút.
  6. Vyprážame v dostatočnom množstve oleja, najprv z vrchnej strany /zakryté/, otočíme a dosmažíme dozlata, olej necháme odsať na servítke...
  7. a hneď obaľujeme v zmesi cukru a škorice.
  8. A tak postupne celú dávku, prebytočnú múku pred vyprážaním oprašujte, aby sa vám neprepaľoval olej.
  9. Chutia výborne, sviežo a šťavnato s tými jabĺčkami a čokoláda je také malé prekvapenie, na ktoré neprišli ani moji doma. Foto v priereze, náhodne som trafila práve jednu s bielou a jednu s tmavou čokoládou.
  10. Taká obmena šišiek s využitím sezónneho ovocia, ak skúsite, verím, že pochutia aj vám :)