Jablko v syrovom ceste
Autor receptu: tassiedevil
Starý anglický recept, ale stále chutný....
Postup
- Príprava cesta: preosejeme múku, maslo nastrúhame na slzičkovom strúhadle a spracujeme s múkou, pokiaľ sa nám nevytvorí konzistencia v pobobe strúhanky, zamiešame na jemno nastrúhaný syr a postupne pridáme 8-9 lyžíc vody , len aby sa cesto držalo do kopy, vytvarujeme do gule a necháme trochu odležať...
- Príprava plnky: orechy nasekáme na menšie kúsky a zamiešame s ostatnými surovinami.
- Jablká očistíme a vyrežeme jaderníky a to tak aby sme neprešli celkom na druhú stranu jablka, ale aby na spodku otvoru zostalo dno...
- rúru predhrejeme na 200 stupňov C, cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme približne na 52 x 35 cm a narežeme na 6ks 17 x 17 cm štvorcov, jablká naplníme plnkou, okraje cesta natrieme rozšľahaným vajcom s l lyžičkou vody a jablká zabalíme do cesta a na spojoch dobre postláčame aby sa nám cesto spojilo, Z odrezkov cesta nožíkom vyrežeme listy, ktoré nalepíme na vrch obaleného jablka za pomoci rozšľahaného vajca, a celé cesto potrieme za pomoci štetca rozšľahaným vajcom a nakoniec do vrchu obaleného jablka vpichneme hrebíček.
- vložíme do plechu a pečieme 35 minút
- medzitým jablkový džús zamiešame s javorovým sirupom, a po 35 minútach povrch cesta popolievame časťou džúsu a dopekáme dalsích 15 minút za občasného polievania džúsom, ak by nám cesto veľmi chytalo farbu, tak môžeme prikryť hliníkovou foliou... Servujeme za tepla podliate zbytkom teplého džúsu. Dobrú chuť.