Jablko v syrovom ceste

Autor receptu: tassiedevil

Starý anglický recept, ale stále chutný....

Postup

  1. Príprava cesta: preosejeme múku, maslo nastrúhame na slzičkovom strúhadle a spracujeme s múkou, pokiaľ sa nám nevytvorí konzistencia v pobobe strúhanky, zamiešame na jemno nastrúhaný syr a postupne pridáme 8-9 lyžíc vody , len aby sa cesto držalo do kopy, vytvarujeme do gule a necháme trochu odležať...
  2. Príprava plnky: orechy nasekáme na menšie kúsky a zamiešame s ostatnými surovinami.
  3. Jablká očistíme a vyrežeme jaderníky a to tak aby sme neprešli celkom na druhú stranu jablka, ale aby na spodku otvoru zostalo dno...
  4. rúru predhrejeme na 200 stupňov C, cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme približne na 52 x 35 cm a narežeme na 6ks 17 x 17 cm štvorcov, jablká naplníme plnkou, okraje cesta natrieme rozšľahaným vajcom s l lyžičkou vody a jablká zabalíme do cesta a na spojoch dobre postláčame aby sa nám cesto spojilo, Z odrezkov cesta nožíkom vyrežeme listy, ktoré nalepíme na vrch obaleného jablka za pomoci rozšľahaného vajca, a celé cesto potrieme za pomoci štetca rozšľahaným vajcom a nakoniec do vrchu obaleného jablka vpichneme hrebíček.
  5. vložíme do plechu a pečieme 35 minút
  6. medzitým jablkový džús zamiešame s javorovým sirupom, a po 35 minútach povrch cesta popolievame časťou džúsu a dopekáme dalsích 15 minút za občasného polievania džúsom, ak by nám cesto veľmi chytalo farbu, tak môžeme prikryť hliníkovou foliou... Servujeme za tepla podliate zbytkom teplého džúsu. Dobrú chuť.