Jablčník na krehkom drožďovom ceste fotorecept
Foto: helena10
Dnes som sa rozhodla upiecť veľmi chutnú kombináciu pre milovníkov jabĺk. Nenáročné pečenie. Upečte, určite sa vám vydarí.
Suroviny
Krehké drožďové cesto: | |
500 g |
|
4 PL |
|
1/2 KL |
|
2 KL |
|
125 g |
|
125 g |
|
2 ks (veľkosť L) |
|
2 PL (16 %) |
|
85 ml |
|
7 g |
|
1/2 KL |
|
Na posypanie cesta: | |
|
|
Jablková náplň: | |
2 fľaše (2x7 dl alebo čerstvé 1,5-2 kg) |
|
2 PL |
|
2 PL (alebo podľa chuti) |
|
1 PL |
|
28 g (alebo 3 PL) |
|
Smotanový lak - poleva: | |
50 g (16 %) |
|
120 g |
|
Postup
-
1
Vopred si vo vlažnom mlieku rozmiešam sušené droždie a 10 minút nechám stáť. Cesto zo všetkých uvedených surovín som dala vymiesiť do kuchynského mixéra. Ako poslednú surovinu do cesta k ostatným nalievam droždie rozmiešané v mlieku. Zapnem až teraz mixér. Vymiešané cesto odložím do chladničky na 30 minút.
- 2
Pripravím si jablkovú náplň. Ja som použila z mojich zásob 2 fľaše objemu 7 dl sterilizovaných nastrúhaných ale neochutených jabĺk. Odvážila som ich a mali 1,530 kg. Ak použijete čerstvé jablká, treba ich očistiť, nastrúhať a ak sú veľmi šťavnaté, vytlačiť šťavu podľa potreby. A ďalší postup je spoločný. Jablká trochu dusím na masle, s cukrom. Hneď po odstavení zo sporáka dochucujem škoricovým cukrom a poľským výrobkom ovocným KISIELOM v prášku. Použila som celý balíček, čo boli 3 PL. Je to na zahustenie a dochutenie. Nepoužila som vôbec citrón. Jablkovú náplň nechávam vychladnúť. Vy si jablká dochuťte podľa seba.
- 3
Tento poľský výrobok - Kisiel kúpite v poľských potravinách alebo v prihraničných oblastiach v Poľsku. Pripájam foto KISIELU. Výrobok v prášku obsahuje: *cukor *škrob *lyofilizované ovocie *kyselinu citrónovú *vitamín C *arómu *soľ *farbivá. Ja som si kúpila počas turistiky blízko za našimi hranicami, chcela som vyskúšať do jabĺk – jabĺk máme ešte dooooosť...aj napriek tomu, že sme veľa rozdali.
- 4
Po polhodine vyberiem cesto z chladničky a 2/3 cesta rozvaľkám v plechu 26 x 38 cm, ktorý je vystlaný papierom na pečenie. Pomôcť si môžete aj rukami. Podľa receptu je potrebné cesto rozdeliť na 2 rovnaké časti. Výber je na vás... Cesto posypem strúhankou. Na cesto rozotriem jablkovú náplň.
- 5
Prikryjem rozvaľkaným a ozdobne poprerezávaným cestom, ktoré som vaľkala na papieri na pečenie. Označila som si veľkosť plechu na papieri. Potom už iba cesto preklopím na vrch jabĺk a papier stiahnem opatrne preč.
- 6
Dávam piecť do vyhriatej rúry na 175 stupňov na spodnú mriežku po dobu 20 minút a následne plech prekladám na prostrednú mriežku v rúre, kde pečiem stále. Koláč sa pečie ešte asi 10-15 minút. Kontrolujem. Pečte podľa svojej rúry.
- 7
Po upečení koláč natieram smotanovým lakom. Na smotanový lak (polevu) si na horúco, ale nie vriaco, zohrejeme kyslú smotanu. Ja som si zohriala v mikrovlnke. V horúcej smotane riadne vymiešam práškový cukor, aby neboli žiadne hrudky. Vrch upečeného ešte teplého koláč som natrela na 2-krát. Nechám vychladnúť.
- 8
Po nakrájaní prajem dobrú chuť!
Tiež jablkový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Pekný deň prajem. 🌞