Indické hovädzie Garam Masala

jarco - fotkajarco, 18. októbra 2009
Indické hovädzie Garam Masala
Foto: jarco

Garam Masala je zmes indického korenia, ktoré sa používa do rôznych jedál. Ja som metódou pokusov a omylov a postupným vylepšovaním prišiel na túto Zobraziť celý popisGaram Masala je zmes indického korenia, ktoré sa používa do rôznych jedál. Ja som metódou pokusov a omylov a postupným vylepšovaním prišiel na túto verziu prípravy hovädzieho v extrémne aromatickej omáčke.

4
porcie
15 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
2 PL
2 ks
1 strúčik
3 PL
1 PL
150 g
1 ks




Postup

  1. 1

    Rumpsteak nemávajú v každom obchode, no dá sa nahradiť roštenkou. Pre štyri osoby stačí jeden cca 300-gramový plátok. Ak máme čerstvé mäso, dáme ho na pol hodinky do mrazáku. Ak ideme variť z mrazeného, nerozmrazujeme ho úplne, a nachystáme si poriadny ostrý nôž. Dôvod? Potrebujeme nakrájať čo najtenšie prúžky, pretože tepelná úprava mäsa bude len minútková.

  2. 2

    Nakrájané mäso odložíme do uzatvárateľnej misky. Pridáme k nemu korenie Garam Masala, nahrubo nasekanú cibuľu, za lyžicu múky, nasekaný cesnak a cca 1 PL oleja. Môžeme pridať trochu čili. Zatiaľ nesolíme! Dobre premiešame, uzatvoríme a odložíme do chladničky. Najlepšie až do nasledujúceho dňa, minimálne na 6 hodín.

  3. 3

    Na veľkej hlbokej panvici (najlepší je wok) zohrejeme trochu oleja. Prudko opražíme odležanú mäsovú zmes. Keď mäso pustí štavu, pridáme jogurt - podľa možnosti čo najklasickejší (odporúčam značku Hollandia), žiadny umelo zahusťovaný nepodarok vyrobený zo sušeného mlieka. Pridáme aj hrozienka, až teraz osolíme a ešte krátko podusíme. Na záver pridáme cícer z konzervy, ten je už uvarený. Zamiešame, prehrejeme, a špecialita, ktorú teraz intenzívne cítiť v celom byte, je hotová.

  4. 4

    Ako prílohu zvyčajne podávam klasickú slovenskú tarhoňu, pretože ju zbožňuje moja dcéra. Rovnako dobrá bude basmati ryža, kuskus, či nejaké placky (tortily, arabský chlieb...).

  5. 5

    Vegetariánska verzia sa z tohto receptu urobiť nedá, pretože šťava z mäsa je v ňom nenahraditeľná. Keďže mojej bezmäsitej manželke šťava neprekáža, opražím jej na oleji a indickom korení pár kúskov tofu, ktorým až pri podávaní nahradím mäso na jej tanieri.

Diskusia k receptu

alextv
Zaujímavý recept! Ale kde zoženiem také korenie "GARAM MASALA" ?? alebo aspoň popíš akú má vlastne chuť.. ináč vyzerá to výborne...
jarco
Garam Masala je zmes, určite je v tom koriander, škorica, plus kopec iných vecí. Jeden čas to mala v sortimente Vitana, ale už som to dlho nevidel. Ak nemáš poruke nejaký indický obchodík, skús Tesco. V tých väčších predajniach mávajú kútik s exotickými koreniami, tak sa mi zdá, že som tam videl aj jeden regál s indickými.
leusa
Indicka kuchyna a hovadzie maso. WOOOOOOH... tak toto hadam nejde ani dokopy, nie ? Mam niekolko znamych Indov/Indky, a na hovadzie by povedali "nikdy,nikdy".. Je to jedlo nejakej indickej kuchyne neindickej domacnosti v Indii ?
jarco
Hovädzie (a väčsinou vôbec žiadne mäso) nejedia hinduisti, ktorých je v Indii cca 80%. Tých zvyšných 20% znamená cca 200 miliónov ľudí. Takže Indov, ktorí jedia hovädzie, je celkom dosť :-)

Ale v pohode, mám ďaleko od toho tvrdiť, že tento recept je originálna indická kuchyňa.
michsamant
v Indii sa vari aj hovadzie maso...nejedia ho len hinduisti ako Jarco spravne napisal...indovia stavaju tiez svoje domy tak,ze maju dve kuchyne...jedna je na vegetarianske jedla a jedna na maso a ryby. (nemyslim tym slumy..)
natali2
Garam Masala je zmes týchto korení : rímska rasca, koriander, fenykel, čierne korenie, muškátový orech, kardamon, klinčeky, nové korenie a bobkový list. Je to pomerne drahé - 100g stojí približne 2€. Recept vyzerá celkom dobre. Ešte pár estetických úprav a je to ono. Dobrú chuť :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia