Indické hovädzie Garam Masala

Autor receptu: jarco

Garam Masala je zmes indického korenia, ktoré sa používa do rôznych jedál. Ja som metódou pokusov a omylov a postupným vylepšovaním prišiel na túto verziu prípravy hovädzieho v extrémne aromatickej omáčke.

4
porcie
15 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Rumpsteak nemávajú v každom obchode, no dá sa nahradiť roštenkou. Pre štyri osoby stačí jeden cca 300-gramový plátok. Ak máme čerstvé mäso, dáme ho na pol hodinky do mrazáku. Ak ideme variť z mrazeného, nerozmrazujeme ho úplne, a nachystáme si poriadny ostrý nôž. Dôvod? Potrebujeme nakrájať čo najtenšie prúžky, pretože tepelná úprava mäsa bude len minútková.
  2. Nakrájané mäso odložíme do uzatvárateľnej misky. Pridáme k nemu korenie Garam Masala, nahrubo nasekanú cibuľu, za lyžicu múky, nasekaný cesnak a cca 1 PL oleja. Môžeme pridať trochu čili. Zatiaľ nesolíme! Dobre premiešame, uzatvoríme a odložíme do chladničky. Najlepšie až do nasledujúceho dňa, minimálne na 6 hodín.
  3. Na veľkej hlbokej panvici (najlepší je wok) zohrejeme trochu oleja. Prudko opražíme odležanú mäsovú zmes. Keď mäso pustí štavu, pridáme jogurt - podľa možnosti čo najklasickejší (odporúčam značku Hollandia), žiadny umelo zahusťovaný nepodarok vyrobený zo sušeného mlieka. Pridáme aj hrozienka, až teraz osolíme a ešte krátko podusíme. Na záver pridáme cícer z konzervy, ten je už uvarený. Zamiešame, prehrejeme, a špecialita, ktorú teraz intenzívne cítiť v celom byte, je hotová.
  4. Ako prílohu zvyčajne podávam klasickú slovenskú tarhoňu, pretože ju zbožňuje moja dcéra. Rovnako dobrá bude basmati ryža, kuskus, či nejaké placky (tortily, arabský chlieb...).
  5. Vegetariánska verzia sa z tohto receptu urobiť nedá, pretože šťava z mäsa je v ňom nenahraditeľná. Keďže mojej bezmäsitej manželke šťava neprekáža, opražím jej na oleji a indickom korení pár kúskov tofu, ktorým až pri podávaní nahradím mäso na jej tanieri.