Indické hovädzie Garam Masala
Autor receptu: jarco
Garam Masala je zmes indického korenia, ktoré sa používa do rôznych jedál. Ja som metódou pokusov a omylov a postupným vylepšovaním prišiel na túto verziu prípravy hovädzieho v extrémne aromatickej omáčke.
4 porcie |
15 minút príprava |
10 minút tepelná úprava |
Postup
- Rumpsteak nemávajú v každom obchode, no dá sa nahradiť roštenkou. Pre štyri osoby stačí jeden cca 300-gramový plátok. Ak máme čerstvé mäso, dáme ho na pol hodinky do mrazáku. Ak ideme variť z mrazeného, nerozmrazujeme ho úplne, a nachystáme si poriadny ostrý nôž. Dôvod? Potrebujeme nakrájať čo najtenšie prúžky, pretože tepelná úprava mäsa bude len minútková.
- Nakrájané mäso odložíme do uzatvárateľnej misky. Pridáme k nemu korenie Garam Masala, nahrubo nasekanú cibuľu, za lyžicu múky, nasekaný cesnak a cca 1 PL oleja. Môžeme pridať trochu čili. Zatiaľ nesolíme! Dobre premiešame, uzatvoríme a odložíme do chladničky. Najlepšie až do nasledujúceho dňa, minimálne na 6 hodín.
- Na veľkej hlbokej panvici (najlepší je wok) zohrejeme trochu oleja. Prudko opražíme odležanú mäsovú zmes. Keď mäso pustí štavu, pridáme jogurt - podľa možnosti čo najklasickejší (odporúčam značku Hollandia), žiadny umelo zahusťovaný nepodarok vyrobený zo sušeného mlieka. Pridáme aj hrozienka, až teraz osolíme a ešte krátko podusíme. Na záver pridáme cícer z konzervy, ten je už uvarený. Zamiešame, prehrejeme, a špecialita, ktorú teraz intenzívne cítiť v celom byte, je hotová.
- Ako prílohu zvyčajne podávam klasickú slovenskú tarhoňu, pretože ju zbožňuje moja dcéra. Rovnako dobrá bude basmati ryža, kuskus, či nejaké placky (tortily, arabský chlieb...).
- Vegetariánska verzia sa z tohto receptu urobiť nedá, pretože šťava z mäsa je v ňom nenahraditeľná. Keďže mojej bezmäsitej manželke šťava neprekáža, opražím jej na oleji a indickom korení pár kúskov tofu, ktorým až pri podávaní nahradím mäso na jej tanieri.