Huspenina z údeného na Somogyiho spôsob

pusta - fotkapusta, 26. februára 2011

Tento recept mám z Madarska, osobne som ho ešte nerobila, ale poskytla som ho v zahraničí jednej milovníčke tejto kuchyne, aby ho mohla pripraviť Zobraziť celý popisTento recept mám z Madarska, osobne som ho ešte nerobila, ale poskytla som ho v zahraničí jednej milovníčke tejto kuchyne, aby ho mohla pripraviť pre veľkú spoločnosť a šíri sa tam s veľkým úspechom dalej.

800 minút
príprava
90 minút
na 90 °C

Suroviny

údené na huspeninu (1000 g):
1/2 ks
1 ks
1 ks, veľká
3 strúčiky
p. p.
20 guličiek
100 g
p.p
1 ks
300 g




Postup

  1. 1

    Očistíme si cibuľu, cesnak, polievkovú zeleninu a údené, ktoré oškriabeme, zbavíme chlpkov opálením nad ohňom a umyjeme. Všetko vložíme do veľkého hrnca aj s koreninami.

  2. 2

    Varíme v 2 litroch osolenej vody pomalým varom do mäkka. Zbierame penu, až je voda číra. Ked je mäso mäkké, vypneme plameň a necháme chvíľu odstáť. Potom zbavíme tuku na povrchu a cez čisté biele plátno scedíme. Mäso vykostíme a nakrájame, rozdelíme do jednotlivých tanierov a zalejeme vývarom tak, aby bolo úplne pokryté.

  3. 3

    Necháme stuhnúť, ale nie v chladničke, kam ukladáme len huspeninu, ktorá už stuhla. Pred podávaním jemne poprášime huspeninu mletou červenou paprikou.

Diskusia k receptu

bzuky
Takto sa robí pravá huspenina len ja dávam viacej cesnaku
equus
Huspenina sa má variť mimimálne štyri hodiny,to znamená aj pri pomalom varení,že cca jeden liter sa odparí tak si neviem predstaviť ako sa uvarí toľko mäsa v takom malom množstve vody a s čim budete potom zalievať to mäso treba tam zásadne viac vody /5-6 litrov/
pusta
o tom cesnaku mám ten istý názor, ako tak uvažujem, pri vynechaní zeleniny, výranejšom korenení by mohla byť z toho spokojne aj tlačenka z údeného na náš spôsob, čo si o tom myslíš, bzuky?
evanaaa
Pusta, už podľa názvu som vedela, že to budeš ty.A zasa niečo pre fajnšmekrov. To som nevedela, že aj voda z údeného zhustne, tiež to môže byť dobré.
(Mimochodom puszta - pustatina, šíra pláň?).
pusta
evanaaa, už som ti raz odpovedala - áno, pustatina, šíra pláň, možno však tomu rozumirť aj tak, že spustnutá ako pustatina...
evanaaa
Prepáč, ja som asi zabudla, to som sa ťa už pýtala raz?
Ešte by som ťa chcela upozorniť, možno sis i to tu všimla, v piatok bude v Pravde 50 židovských receptov, možno tam budú aj niektoré tie tvoje.
pusta
evanaaa, to nič, ved aj mne sa to stáva, ved človek nesedí celý deň len za pc.prosím ťa, kde si to môžem všimnúť tu, viac o tej akcii, zaujíma ma to. za tých krátkych desať dní, čo som tu, sa ešte na vareche nevyznám, kde čo nájdem, môžeš ma usmerniť? dakujem
pusta
equus, ja ti veru neviem odpovedať, ja som ešte huspeninu nerobila, čo som uviedla už v úvode tohoto receptu, naozaj ľutujem, dúfam, že ti odpovie niekto, kto s tým už svoju skúsenosť má.
pusta
adko20, ja osobne som ešte huspeninu nerobila, ale ak sa dobre pamätám, u nás doma sa po precedení vývaru do huspeniny nepridávala, varila sa s mäsom skôr pre vylepšenie chuti vývaru. ale idela som už aj recepty, kde sa zalievala pokrájaná aj s mäsom do foriem.to už bude len na tebe, ako sa rozhodneš.
pusta
equus, práve som si spomenula, že nedávno jeden môj priateľ varil huspeninu z teľacích nožičiek 6 hodín, a vodu priebežne doplňal, čim už je polievka správna, skúšal na malej vzorke na tanieriku . či už dostatočne hustne teda "lepí", ide o to, aby sa do vývaru uvoľnilo dostatočné množstvo glejoviny z kostí, tak mi to vysvetlil. pomohlo?
pusta
equus, ešte som niečo zistila o varení huspeniny, možno ti to pomôže, v priemere sa uvádzajú 2 litre vody na kg mäsa, varí sa cca 2 hodiny v bežnom hrnci, polovičný čas platí pre tlakový hrniec. Podľa mňa dlžka varenia je podmienená druhom mäsa - bravč menej, teľacie viac, kuracie menej a tiež vekom zvieraťa - staršie sa varí dlhšie, mladšie sa varí kratšie a v neposlednej miere je priamo úmerný obsahu glejoviny v použitých surovinách - najviac v kostiach, nožičkách, kožkách...
marienka44
Ja som predvcerom varila huspeninu podla receptu z Varechy v tlakovom hrnci asi 1,5 hod. Maso bolo len svieze: predne koleno, paprcky a vela koží. Pred koncom som pridala polievkovu zeleninu, cesnak, cibulu v supke. Na zaciatku som dala do vody aj 1 PL octu a okrem beznych korenin aj bobkovy list, sol.
polygon
Tak tomu sa hovorí "huspenina ako remeň". Čo si pamätám, tak aj u nás sa huspenina varievala takýmto spôsobom. Dokonca čisté, tuku zbavené kože, sa napichovali na lieskové palice a nechávali sa vyúdiť aby boli dobré do huspeniny. Ja osobne by som ten pomer vody k mäsu 2:1 ešte zvýšil na 3:1 a vodu by som už nedolieval a čas varenia by som predĺžil na 4 hodiny. Ďakujem za parádny recept.
pusta
marienka, podľa toho čo s do tlakového hrnca dávala, ten čas zodpovedá, ale pokiaľ tam bude zadné koleno, ktoré je mäsité, ten čas bude primerane kratší, nalepšie odskúšať picnutím vidličky, aby sa mäso nerozvarilo. Nuž a čo sa soli týka, pri huspenine z údeného by som radšej nesolila, ale dosoliť sa dá, ak treba po uvarení. údené býva často presolené. vdaka za info o dlžke varenia - pre mňa dosť podstatné.
pusta
ozaj marienka a to si robila huspeninu z údeného, zaudla som sa spýtať?
pusta
marienka, pardon, ved si napísala, že mäso bolo len svieže, moju predchádzajúcu otázku neber teda do úvahy, to mne uniklo, že si to už napísala, prepáč
evanaaa
Pusta, v piatok 4.3 by mali byť tie rcp v denníku Pravda. Ono to vždy býva umiestnené tu napravo, kde je teraz momentálne rámeček : " Páči sa vám Varecha.sk ?. Tak tam to inokedy býva a bolo to aj pred pár dňami. Ináč, každý týždeň tam napíšu, aké rcp budú v piatkovej Pravde najbližšie.
pusta
evanaaa, veľmi pekne ti dakujem za info




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia