Huspenina z bravčovej hlavy a nožičiek

Ladislav Dibala
šéfkuchár reštaurácie Koliba pri hoteli Kaskády v Sliači–Sielnici, 25. apríla 2012
Huspenina z bravčovej hlavy a nožičiek
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
8
porcií

Suroviny

1/2 ks
1 ks
3 ks
200 (mrkva, petržlen, zeler)
1 ks
 podľa chuti




Postup

  1. 1

    Do veľkého hrnca dáme dôkladne očistenú bravčovú hlavu, bravčové nožičky, bravčové koleno a zalejeme vodou tak, aby boli ponorené. Privedieme k varu, keď sa začne variť, pozbierame penu, stiahneme oheň a pridáme olúpanú cibuľu, koreňovú zeleninu, celé čierne korenie a lyžicu soli. Pridáme aj celé strúčiky cesnaku, vďaka jeho vlastnostiam bude huspenina lepšie „lepiť“. Na miernom plameni varíme 2–3 hodiny.

  2. 2

    Uvarené mäso vyberieme a necháme čiastočne vychladnúť. Oberieme kože a mäso od kosti a pokrájame na malé kocky. Mäso dochutíme soľou, čerstvo pomletým korením a rozotreným cesnakom podľa chuti. Rozdelíme do foriem, pripravených misiek alebo hlbokých tanierov a zalejeme dobre precedeným vývarom. Na chladnom mieste necháme stuhnúť.

  3. 3

    Huspenina by mala mať výraznú slano–cesnakovú chuť. Podávame s nakrájanou cibuľou a čerstvým chlebom.

Diskusia k receptu

kristinka55
ja zvyknem na huspeninu tiež dať pokrájanu cibuľu a este si polejem kuštik octom alebo citronovou šťavou mnaaaaaaaaaaam.
marienka44
My sme si doma stuhnutu huspeninu /po nasom STUDENO/ pokvapkali roztokom: voda+sol+cukor kryst. trochu+ocot.Podla vlastnej chuti. Takato huspenina chuti najlepsie s cibulou a dobrym chlebikom.