Hummus, hommos, musbaha

pusta - fotkapusta, 10. júna 2011
Hummus, hommos, musbaha
Foto: pusta

Ide o predjedlo, ktoré sa pripravuje z cíceru, tahiny -pasty zo sezamu, citronovej šťavy, cesnaku a soli. Po zmiešaní týchto zložiek sa posype tesne Zobraziť celý popisIde o predjedlo, ktoré sa pripravuje z cíceru, tahiny -pasty zo sezamu, citronovej šťavy, cesnaku a soli. Po zmiešaní týchto zložiek sa posype tesne pred podávaním mletým čiernym korením, sladkou mletou červenou paprikou a posekanou petržlenovou vňaťou, pokvapkané olivovým olejom. Servíruje sa s Pita chlebom. Je veľmi obľúbené v Sýrii, Palestíne, Izraeli, Grécku, v dalších štátoch blízkeho Východu a stredomoria. Takto ho robím ja podľa receptu, ktorý som našla na internete.

1 dávka
porcia
15 minút
príprava
60 minút
na 100 °C

Suroviny

300 g suchý
3 PL
p.p
p.p
p.p
p.p
1 ks
2-3 strúčiky
podľa chuti posekaná




Postup

  1. 1

    Cícer namočíme na 12 hodín do studenej vody. Scedíme a dáme do veľkého hrnca, zalejeme hojne čerstvou studenou vodou. Nesolíme. Varíme prudkým varom 10 minút, potom varíme na strednom plameni za zbierania peny, kým cícer nezmäkne - asi 1 hodinu. Scedíme, necháme dobre odkvapkať a cícer necháme vychladnúť, scedenú vodu zachytíme a odložíme na neskoršie použitie.

  2. 2

    V miske zmiešame tahinu s citronovou šťavou, soľou a prelisovaným cesnakom.

  3. 3

    Vychladnutý cícer rozmixujeme na hladkú kašu bez hrudiek. Túto kašu nariedime odloženou vodou z varenia cíceru a zmiešame so šťavou z tahiny, ktorú sme si predtým pripravili. Ochutnáme, ak treba dosolíme a upravíme podľa potreby odloženou vodou z varenia cíceru do konzistencie pasty. Odložíme prikryté do chladničky.

  4. 4

    Tesne pred podávaním posypeme mletým čiernym korením, sladkou mletou paprikou, a posekanou petržlenovou vňaťou a pokvapkáme olivovým olejom. Podávame ako predjedlo s Pita chlebom, pokrájaným na trojuholníky. Hummus dáme doprostred stola a každý si naberie sám. Recept na Pita chlieb mám t na vareche. Poznámka: hummus nikdy nepripravujeme z konzervovaného cíceru, lebo nie je taký chutný ako z čerstvo uvareného cíceru.

  5. 5

    Tahina je pasta zo sezamu, dostať ju kúpiť v špecializovaných arabských predajniach v Bratislave v Auparku, niekedy v hypermarketoch, v obchodoch špecializovaných na koreniny a v e-shopoch.

Diskusia k receptu

jatanika
paprika a čierne korenie... to ma prekvapilo... takúto verziu som ešte nevidela...
evanaaa
Aj mne to padlo hneď do oka, možno vylepšená verzia. Ešte som hummus nerobila, ale som sa chystala, bolo by na čase, len by som si musela vyrobiť tahini pastu.
jatanika
@evanaaa , keď ja tahini (100% sezam) kúpim u nás, ty v Ba nemôžeš mať problém :-)) .... ale keď som ešte nemala možnosť kúpiť, mixovala som sezam priamo s cícerom...
jarunka
Ja mam recept na jednoduhsiu verziu, toto vyzerea tiez velmi dobre. Ukladam a vyskusam, tahini mam tak nie je dovod nevyskusat.
ajrin
Ja ho robim z konzervovaneho ciceru ked mam navstevu a potrebujem rychlu chutovku,da sa aj bez tahini, cierne korenie nedavam len papriku,chuti aj z arabskym chlebom....
sandratamer
odpoveď od pusty: sladká mletá červená paprika sa používa ne hummus v Turecku a Libanone. V Libanone sa paprika sype v dvoch vedľa seb rovnobežne idúcich radoch do tvaru kríža.
misule
Hummus by mal vyzerat inak, si myslim.. Jedavala som ho casto v Londyne, kde sa dal kupit v kazdych potravinach a takto nevyzeral ani zdaleka, ani ked som si ho doma spravila a ani ked som si ho objednala v jednej bratislavskej cajovni.. Hmm..
alba5
V potravinách sa dá kúpiť akurát hummus v konzervách,ktorý vôbec nieje taký dobrý,podla mna je dokonca odporný.tento recept je origos len bez cierneho korenia.Jedla som ho v Turecku min v 10 restikách a bol to tento recept,a kedze mam kamaratku z Libanonu zijucu na slovensku tak oni to robia takto isto.
eva53
robím pravidelne,akurát nedávam čierne korenie.Výživný,chutný s tmavým chlebíkom zdravé raňajky alebo večera.Robila som aj bez tahini keď som ju nezohnala, chutila nám aj bez nej.
malazuzana
Tahini pastu bez problémov zoženiete aj v obchode Planet Of Life - www.levia.sk :-)
jozka2
tento hommos robim aj ja a mame ho na ranajky s pyta bread,oprazeny cesnak s prazenicou,to je dobrota,ale do hommosu na riedenie pridavam aj jogurt nie len stavu z ciceru,robim to podla mojej znamej zo Syrie.
janikbj
už sa mi chladí cícer, tešíme sa na hummus :-) len taká drobná rada pre tých, čo si varia cícer sami a majú tlakový hrniec - namočiť cícer na 2-3 hodinky, potom zaliate len presne po výšku strukoviny vodou, s lyžicou oleja variť v tlakáči 20 min., nechať dojsť,kým sa hrniec sám neodtlakuje (asi 5-10min.). cícer je krásne mäkký a veľmi chutný.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia